Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dört Renk Teoremi

5 dakika
27
Dört Renk Teoremi
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Dört renk varsayımı ilk olarak 200 yıl kadar önce ortaya atıldı ve sonunda 1976'da kesin olarak kanıtlandı. Eski fikirlerin, matematiğin farklı alanlarındaki yeni keşifler ve tekniklerle bir araya gelerek bir soruna yeni yaklaşımlar sağlamasının olağanüstü bir örneğidir. Ayrıca, görünüşte basit bir sorunun nasıl 'çözüldüğü' düşünülürken daha sonra nasıl daha karmaşık hale geldiğine dair bir örnektir ve bir bilgisayarın bir matematiksel teoremi kanıtlamaya dahil olduğu ilk muhteşem örnektir.

Herhangi bir haritanın yalnızca dört renk kullanılarak boyanabileceği varsayımı ilk olarak, New University College London'daki ilk matematik profesörü olan Augustus De Morgan'ın (1806-1871), ünlü İrlandalı matematikçi arkadaşı William Rowan Hamilton'a (1805-1865) 1852'de yazdığı bir mektupta ortaya çıktı. Bu varsayım, De Morgan'a, ağabeyi Francis (daha sonra Cape Town Üniversitesi'nde matematik profesörü oldu) adına, öğrencilerinden biri olan Frederik Guthrie tarafından önerilmişti.

Basitçe tarif edilen ancak ispatı çok zor olan bu problem, o dönemde birçok matematikçinin hayal gücünü ele geçirdi. 1860'ların sonlarında De Morgan problemi ve ispatını Amerika'ya bile götürdü; burada ünlü bir matematikçi ve astronom olan Benjamin Peirce (1809-1880) gibi başkaları da mantıksal yöntemlerini geliştirmenin bir yolu olarak bununla ilgilenmeye başladı.

Tüm Reklamları Kapat

De Morgan, dört bölgenin bulunduğu ve her birinin diğer üç bölgeye değdiği bir haritada, bunlardan birinin diğerleri tarafından tamamen çevrelenmiş olduğu gerçeğini kullandı. Bunu kanıtlamanın bir yolunu bulamadığı için, bunu bir aksiyom olarak, yani kanıtının temeli olarak kullandı.

1878'de Arthur Cayley (1821-1895) Londra Matematik Derneği'nin bir toplantısında De Morgan'ın orijinal sorusuna bir çözüm bulunup bulunmadığını sordu, ancak bir miktar ilgi olmasına rağmen, kimse önemli bir ilerleme kaydedememişti. Cayley bu soruna ilgi duymaya başladı ve 1879'da Haritaların renklendirilmesi üzerine kısa bir makale yayınladı ve burada bir kanıt denemesindeki zorluklardan bazılarını açıkladı. Soruna yaklaşım biçimine bazı önemli katkılarda bulundu. 'Belirli bir harita zaten dört renkle başarıyla renklendirilmişse ve bir alan daha eklersek, aynı renklendirmeyi koruyabilir miyiz?' sorusu, matematiksel tümevarımın uygulanmasına yol açan başka bir araştırma hattının başlangıcı oldu.

Arthur Cayley, bir haritayı renklendirmek için dört renk kullanılmışsa ve yeni bir bölge eklenmişse, orijinal renklendirmeyi korumanın her zaman mümkün olmadığını gösterdi.    Yukarıda, orijinal haritada dört renk de kullanılmış ve onu çevreleyecek yeni bir bölge çizilmiştir. Bu durumda, kırmızı bir bölge maviye dönüştürülür, böylece kırmızı, yeni çevreleyen bölgede kullanılabilir.
Arthur Cayley, bir haritayı renklendirmek için dört renk kullanılmışsa ve yeni bir bölge eklenmişse, orijinal renklendirmeyi korumanın her zaman mümkün olmadığını gösterdi.

Yukarıda, orijinal haritada dört renk de kullanılmış ve onu çevreleyecek yeni bir bölge çizilmiştir. Bu durumda, kırmızı bir bölge maviye dönüştürülür, böylece kırmızı, yeni çevreleyen bölgede kullanılabilir.

Cayley ayrıca, sınırların birleşme biçimini kısıtlayarak sorunun bir versiyonunu çözmenin mümkün olduğunu gözlemledi. Örneğin, sadece üç ülkenin birleştiği haritalarda, bir tepe noktasında birleşen üç kenar bulunur. Bunlara 'kübik haritalar' denir ve ayrıca, bir harita dört renkle renklendirilebiliyorsa, sınırda sadece üç renk görünecektir.

Yama gösterimi. Bir haritanın herhangi bir yerinde, bir dizi ülkenin bir noktada buluştuğunu hayal edin. Şimdi buluşma noktasının üzerine bir yama koyun ve tüm yeni buluşma noktalarının üç sınırı olacak. Bunlar kübik haritalardır ve merkez bölge için dördüncü bir renk kullanılabilir. Yamayı kaldırdığımızda, orijinal renklendirmeye geri dönebiliriz.
Yama gösterimi. Bir haritanın herhangi bir yerinde, bir dizi ülkenin bir noktada buluştuğunu hayal edin. Şimdi buluşma noktasının üzerine bir yama koyun ve tüm yeni buluşma noktalarının üç sınırı olacak. Bunlar kübik haritalardır ve merkez bölge için dördüncü bir renk kullanılabilir. Yamayı kaldırdığımızda, orijinal renklendirmeye geri dönebiliriz.

Denizle çevrili bir adanın haritasını hayal edin. Ada ülkelerinin renklendirilmesinde denizi tek bir bölge olarak sayıyoruz. Bazı ülkelerin sadece iki sınırı (bir digon), bazılarının üç sınırı (bir üçgen gibi), bazılarının dört sınırı (bir kare) ve bazılarının beş sınırı (bir beşgen) veya daha fazlası olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Merkezi bir bölgeyi çevrelemek için mümkün olan en basit yapılandırmalar.
Merkezi bir bölgeyi çevrelemek için mümkün olan en basit yapılandırmalar.

1813 yılında, Euler'in çokyüzlüler için formülü, çokyüzlüyü bir düzleme yansıtarak ve böylece katının netini oluşturarak Augustin Cauchy (1759-1857) tarafından iki boyuta uyarlandı. Bu şekilde formül f + v - e = 1.

Dört renk problemini ele almanın bir başka yolu da bunun yanlış olduğunu varsaymak ve bunun nereye varacağını görmektir. Heawood, 1890 yılında Kempe'nin ispat yöntemindeki en büyük hatayı bulmasına rağmen, dört renk teoremini ispatlayamadı, ancak önemli bir atılım yaparak tüm haritaların beş renkle boyanabileceğini kesin olarak ispatladı.

Cauchy'nin Euler formülünün kanıtı, herhangi bir çokyüzlünün ağının, üçgen olmayan yüzleri üçgenlere dönüştürmek için kenarlar eklenerek üçgenleştirilebileceği fikrini de içeriyordu. Daha sonra kenarları tek tek sildiği bir prosedür geliştirdi ve Euler formülünün her adımda korunabileceğini gösterdi.

Euler Formülünün Cauchy Kanıtı

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Cauchy'nin 1813'teki Euler Formülü kanıtı, bir düzlem ağı elde etmek için bir polihedronun izdüşümünün fikriyle başladı. Ayrıca herhangi bir ağın üçgenleştirilebileceğini gösterdi ve Euler Formülü kanıtı o zamanlar kabul edildi.

Prensip olarak, her çokgensel ağ üçgenleştirilebilir. Cauchy'nin argümanı, diyagram (a)'dan dış kenarları tek tek kaldırmak ve diyagram (b)'deki gibi bir aşamaya ulaştığında tüm T üçgenini kaldırarak Euler formülünü korumaktı. On dokuzuncu yüzyılın başlarındaki birçok matematikçi, bu prosedürün tüm çokyüzlüler için Euler formülünün bir kanıtını gösterdiği konusunda hemfikirdi.

Yirminci yüzyılın ilk yarısında matematikçiler, karmaşık haritaları tanımlanabilen ve sınıflandırılabilen özel durumlara indirgemek, onların özel özelliklerini araştırmak için bu tür teknikleri değiştirmeye odaklandılar ve test edilebilecek asgari bir harita yapılandırmaları kümesi fikrini geliştirdiler.

İlk etapta, kümenin yaklaşık 9.000 üye içerdiği düşünülüyordu ki bu çok büyük bir görevdi ve bu yüzden matematikçiler, onlar adına test yapabilecek algoritmalar yazmak için bilgisayar tekniklerine yöneldiler. Algoritmalar, Kempe'nin zincirler hakkındaki orijinal fikrinin değiştirilmiş versiyonlarını, minimal kümenin üye sayısını azaltmak için diğer tekniklerle birlikte kullandı.

John Koch ile indirgenebilirlik problemi üzerinde işbirliği yaptıktan sonra, 1976'da Illinois Üniversitesi'nde Kenneth Appel ve Wolfgang Haken sonunda test problemini 1.936 yapılandırmalı kaçınılmaz bir kümeye indirgediler ve Dört Renk Varsayımı için tam bir çözüme ulaşıldı. Haritaların indirgenebilirliğini tek tek kontrol etme problemi farklı programlar ve farklı bilgisayarlarla iki kez kontrol edildi. Kanıtları, beş renk gerektiren mümkün olan en az sayıda bölgeye sahip en az bir haritanın var olamayacağını gösterdi.

İlk ispattan bu yana 4 renkli haritalar için daha verimli algoritmalar bulunmuş ve 1994 yılına gelindiğinde kaçınılmaz konfigürasyon kümesi 633'e düşürülmüştür.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/01/2025 07:14:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19254

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Karar Verme
Gaz
Kamuflaj
Kanıt
Koruma
Karanlık Enerji
Moleküler Biyoloji
Deizm
Pandemik
Öğrenme
Yayılım
Yakınsak Evrim
Freud
Abiyogenez
Sıcaklık
Nöron Hücresi
Fare
Sürüngen
Hafıza
Tekillik
Avrupa
Makina Mühendisliği
Anksiyete
Biyoloji
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close