Dört Renk Teoremi
![Dört Renk Teoremi](https://thumbor.evrimagaci.org/qzHeWv8doRiXfa5Uf5gTn_9EP1g=/250x0/content%2Fb1859838-56a1-4478-81c2-063c229f5c10.jpeg)
- Blog Yazısı
Dört renk varsayımı ilk olarak 200 yıl kadar önce ortaya atıldı ve sonunda 1976'da kesin olarak kanıtlandı. Eski fikirlerin, matematiğin farklı alanlarındaki yeni keşifler ve tekniklerle bir araya gelerek bir soruna yeni yaklaşımlar sağlamasının olağanüstü bir örneğidir. Ayrıca, görünüşte basit bir sorunun nasıl 'çözüldüğü' düşünülürken daha sonra nasıl daha karmaşık hale geldiğine dair bir örnektir ve bir bilgisayarın bir matematiksel teoremi kanıtlamaya dahil olduğu ilk muhteşem örnektir.
Herhangi bir haritanın yalnızca dört renk kullanılarak boyanabileceği varsayımı ilk olarak, New University College London'daki ilk matematik profesörü olan Augustus De Morgan'ın (1806-1871), ünlü İrlandalı matematikçi arkadaşı William Rowan Hamilton'a (1805-1865) 1852'de yazdığı bir mektupta ortaya çıktı. Bu varsayım, De Morgan'a, ağabeyi Francis (daha sonra Cape Town Üniversitesi'nde matematik profesörü oldu) adına, öğrencilerinden biri olan Frederik Guthrie tarafından önerilmişti.
Basitçe tarif edilen ancak ispatı çok zor olan bu problem, o dönemde birçok matematikçinin hayal gücünü ele geçirdi. 1860'ların sonlarında De Morgan problemi ve ispatını Amerika'ya bile götürdü; burada ünlü bir matematikçi ve astronom olan Benjamin Peirce (1809-1880) gibi başkaları da mantıksal yöntemlerini geliştirmenin bir yolu olarak bununla ilgilenmeye başladı.
De Morgan, dört bölgenin bulunduğu ve her birinin diğer üç bölgeye değdiği bir haritada, bunlardan birinin diğerleri tarafından tamamen çevrelenmiş olduğu gerçeğini kullandı. Bunu kanıtlamanın bir yolunu bulamadığı için, bunu bir aksiyom olarak, yani kanıtının temeli olarak kullandı.
1878'de Arthur Cayley (1821-1895) Londra Matematik Derneği'nin bir toplantısında De Morgan'ın orijinal sorusuna bir çözüm bulunup bulunmadığını sordu, ancak bir miktar ilgi olmasına rağmen, kimse önemli bir ilerleme kaydedememişti. Cayley bu soruna ilgi duymaya başladı ve 1879'da Haritaların renklendirilmesi üzerine kısa bir makale yayınladı ve burada bir kanıt denemesindeki zorluklardan bazılarını açıkladı. Soruna yaklaşım biçimine bazı önemli katkılarda bulundu. 'Belirli bir harita zaten dört renkle başarıyla renklendirilmişse ve bir alan daha eklersek, aynı renklendirmeyi koruyabilir miyiz?' sorusu, matematiksel tümevarımın uygulanmasına yol açan başka bir araştırma hattının başlangıcı oldu.
![Arthur Cayley, bir haritayı renklendirmek için dört renk kullanılmışsa ve yeni bir bölge eklenmişse, orijinal renklendirmeyi korumanın her zaman mümkün olmadığını gösterdi. Yukarıda, orijinal haritada dört renk de kullanılmış ve onu çevreleyecek yeni bir bölge çizilmiştir. Bu durumda, kırmızı bir bölge maviye dönüştürülür, böylece kırmızı, yeni çevreleyen bölgede kullanılabilir.](https://thumbor.evrimagaci.org/F1LfNU31uQouq5cO5Ytnd1eE3vc=/825x0/content%2F444389e8-64d9-466a-88de-26650e2dbc6b.jpeg)
Yukarıda, orijinal haritada dört renk de kullanılmış ve onu çevreleyecek yeni bir bölge çizilmiştir. Bu durumda, kırmızı bir bölge maviye dönüştürülür, böylece kırmızı, yeni çevreleyen bölgede kullanılabilir.
Cayley ayrıca, sınırların birleşme biçimini kısıtlayarak sorunun bir versiyonunu çözmenin mümkün olduğunu gözlemledi. Örneğin, sadece üç ülkenin birleştiği haritalarda, bir tepe noktasında birleşen üç kenar bulunur. Bunlara 'kübik haritalar' denir ve ayrıca, bir harita dört renkle renklendirilebiliyorsa, sınırda sadece üç renk görünecektir.
![Yama gösterimi. Bir haritanın herhangi bir yerinde, bir dizi ülkenin bir noktada buluştuğunu hayal edin. Şimdi buluşma noktasının üzerine bir yama koyun ve tüm yeni buluşma noktalarının üç sınırı olacak. Bunlar kübik haritalardır ve merkez bölge için dördüncü bir renk kullanılabilir. Yamayı kaldırdığımızda, orijinal renklendirmeye geri dönebiliriz.](https://thumbor.evrimagaci.org/xvjaBe7ZrpFTq7aXOIVrBk5XwsY=/825x0/content%2F323f7f84-1967-4e87-b59f-5d98afed25d0.jpeg)
Denizle çevrili bir adanın haritasını hayal edin. Ada ülkelerinin renklendirilmesinde denizi tek bir bölge olarak sayıyoruz. Bazı ülkelerin sadece iki sınırı (bir digon), bazılarının üç sınırı (bir üçgen gibi), bazılarının dört sınırı (bir kare) ve bazılarının beş sınırı (bir beşgen) veya daha fazlası olabilir.
![Merkezi bir bölgeyi çevrelemek için mümkün olan en basit yapılandırmalar.](https://thumbor.evrimagaci.org/ZD9c9wJzY1PWtsz4POx9JEvMgNg=/825x0/content%2Fc6f62d39-b527-473b-bafb-4920eff85caf.jpeg)
1813 yılında, Euler'in çokyüzlüler için formülü, çokyüzlüyü bir düzleme yansıtarak ve böylece katının netini oluşturarak Augustin Cauchy (1759-1857) tarafından iki boyuta uyarlandı. Bu şekilde formül f + v - e = 1.
Dört renk problemini ele almanın bir başka yolu da bunun yanlış olduğunu varsaymak ve bunun nereye varacağını görmektir. Heawood, 1890 yılında Kempe'nin ispat yöntemindeki en büyük hatayı bulmasına rağmen, dört renk teoremini ispatlayamadı, ancak önemli bir atılım yaparak tüm haritaların beş renkle boyanabileceğini kesin olarak ispatladı.
Cauchy'nin Euler formülünün kanıtı, herhangi bir çokyüzlünün ağının, üçgen olmayan yüzleri üçgenlere dönüştürmek için kenarlar eklenerek üçgenleştirilebileceği fikrini de içeriyordu. Daha sonra kenarları tek tek sildiği bir prosedür geliştirdi ve Euler formülünün her adımda korunabileceğini gösterdi.
Euler Formülünün Cauchy Kanıtı
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Cauchy'nin 1813'teki Euler Formülü kanıtı, bir düzlem ağı elde etmek için bir polihedronun izdüşümünün fikriyle başladı. Ayrıca herhangi bir ağın üçgenleştirilebileceğini gösterdi ve Euler Formülü kanıtı o zamanlar kabul edildi.
Prensip olarak, her çokgensel ağ üçgenleştirilebilir. Cauchy'nin argümanı, diyagram (a)'dan dış kenarları tek tek kaldırmak ve diyagram (b)'deki gibi bir aşamaya ulaştığında tüm T üçgenini kaldırarak Euler formülünü korumaktı. On dokuzuncu yüzyılın başlarındaki birçok matematikçi, bu prosedürün tüm çokyüzlüler için Euler formülünün bir kanıtını gösterdiği konusunda hemfikirdi.
![](https://thumbor.evrimagaci.org/HYY5qIy04VL0ht8YynctHV273N0=/825x0/content%2Fc0419fcc-0c8a-4e7b-b79d-675d4b64632a.jpeg)
Yirminci yüzyılın ilk yarısında matematikçiler, karmaşık haritaları tanımlanabilen ve sınıflandırılabilen özel durumlara indirgemek, onların özel özelliklerini araştırmak için bu tür teknikleri değiştirmeye odaklandılar ve test edilebilecek asgari bir harita yapılandırmaları kümesi fikrini geliştirdiler.
İlk etapta, kümenin yaklaşık 9.000 üye içerdiği düşünülüyordu ki bu çok büyük bir görevdi ve bu yüzden matematikçiler, onlar adına test yapabilecek algoritmalar yazmak için bilgisayar tekniklerine yöneldiler. Algoritmalar, Kempe'nin zincirler hakkındaki orijinal fikrinin değiştirilmiş versiyonlarını, minimal kümenin üye sayısını azaltmak için diğer tekniklerle birlikte kullandı.
John Koch ile indirgenebilirlik problemi üzerinde işbirliği yaptıktan sonra, 1976'da Illinois Üniversitesi'nde Kenneth Appel ve Wolfgang Haken sonunda test problemini 1.936 yapılandırmalı kaçınılmaz bir kümeye indirgediler ve Dört Renk Varsayımı için tam bir çözüme ulaşıldı. Haritaların indirgenebilirliğini tek tek kontrol etme problemi farklı programlar ve farklı bilgisayarlarla iki kez kontrol edildi. Kanıtları, beş renk gerektiren mümkün olan en az sayıda bölgeye sahip en az bir haritanın var olamayacağını gösterdi.
İlk ispattan bu yana 4 renkli haritalar için daha verimli algoritmalar bulunmuş ve 1994 yılına gelindiğinde kaçınılmaz konfigürasyon kümesi 633'e düşürülmüştür.
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/02/2025 21:57:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19254
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.