Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Peresan1, bi pênasa herî kurt, veguherîna belaviyên gen û taybetmendî yên di nav gelheyê di domayiya nifşan2 de ye. Her pêpelokekî di nav vê pênasê de ji bo peresanê pêrşmerc e.[1]

Gelhe (Popûlasyon): Di pêvajoya perisinî de, ên ku diguherin gelhe ne, ne takekes e. Anku, takekes (mînak yê/ya ku vê nivîsê dixwîne hûn an jî bi tekanî kûçikê we) qet naperisin û qet yê neperîsin. Takekes, naperisin, bi xwe ve tên/werar dibin (beşa zanistê ya ku vê vedikole, bîyolojiya pêşveçûyînî3 ye). Lê belê, gelheyên hemû takekesên wê ji heman cure4 pêk tên, di her nifşî de, li gorî nifşa berî xwe dê xwedî belaviyên taybetmendî yên cudatir bin. Ha ev peresan e û ji aliyê beşa zanistê ya bi navê ‘biyolojîya perisînî’ ve tê vekolandin. Guherîna gelheyan, ne ‘pêşveçûyînî’ ye.

Belaviyên gen û taybetmendiyan : Ya di peresanê de heyî ev e ku ne pêwîst e cureyek veguhere cureyek din. Di peresanê de ya ku diguhere belaviyên gen an jî taybetmendiyên gelheyan e. Mînak, zêdebûna dîtina gen ên di derbarê bejinbildahiyê di nav gelheyê de, ger hûn ji nifşekî herin yek din, ji sedî 5’an (%5) derketibe sedî 7’an (%7), ew gelhe perisiye. Curebûn encamek neçarî ya peresanê ye, lê ji bo qalkirina peresanê curebûn ne şert e.

Tüm Reklamları Kapat

Guherîna di domayiya nifşan de: Teqezî divê herî kêm 1 nifş derbas bibe da ku mirov bikare qala guherîna perisînî bike. Tu guherînên takekesekî/ê di nav temenê (nifşê) xwe de borandî ne perisînî ye. Guherînên em di hav temenê xwe de diborînin ‘werar’ e. Bîyolojîya perisînî û bîyolojîya werarî du warên bîyolojîyên cuda ne.

Çend hêmanên ev pênase vederdike û nahesibîne hene. Bal kişandina li ser van hêmana de têgihên derbarê peresînê de diyartir bike:

Jîndarî : Pênasên peresanê yên hevdem de li ser jîndariyê her tim balek taybet nayê kişandin; lewra ger gelheyek ji takekesan ên ku taybetmendiyên diyarkirî pê re heyî hebe û ger taybetmendî yên takakesên vê gelheyê pênase dike bikare derbasî nifşa nû bibe, mirov nekare wan takakesan bi wateyek kevneşopî ‘zîndewer5 pênas bike jî, pêkan e ku ew biperisin. Mînak, vîrûs ne zindîwer in; le belê dikarin biperisin. Mînak, takekesên di hawira kompûterê de hatîn sîmûlekirin jî, tevî ku ew ne zîndewer in, berhemên hê ji endezyariya mirovî çêdike biserketîtir bi rêya guherina perisinî çêdikin. Ji xeynî van, guhartina perisînî, di beşên zanistê ên her tim rasterast ne tekildarê jîndariyê mîna ‘perisîniya çandî’, ‘perisîniya kîmyayî’, ‘peresîna erdnasî (jeolojîk)’, ‘astroperesan’ de jî tên bikaranîn.

Curebûn û Makroperesan: Hin caran, peresan, bi kurtasî ‘veguharîna cureyekî ber bi yek din’ tê pênase kirin. Lê ev ne pênasa peresanê ye, encama wê ye. Pêvajoya çêbûna golê, ‘bi tijîbûna ji avê û hatin girtina çalêkî’ werê pênasekirin, derbarê wê pêvajoyê de fikrekî bide jî, venabêje ka çawa ev karê ji avê tijîbûnê çêbûye. Pêvajo bi vê yekê çêtir tê pênasekirin ku dilopên ava ku ji herêma ku gol lê çêdibe bilindtir dibarin, hêdî hêdî di vê çalê de kom dibin û çalê tijî dikin. Bi heman awayî, pênasa ku me li jor ji bo peresanê kirî; anku veguherîna belaviyên gen û taybetmendî yên di nav gelheyê di domayiya nifşan de di demên dirêj û bin rewşên xweza ên cuda de berhev dibin û cureyên nû pêk tînin. Lê belê, wekî me gotî, ev encama peresanê ye, ne pênasa wê ye. Mîkroperesan (an jî peresan) ger têra xwe dem hebe dibe sedema makroperesanê. Gûzek gûzek dibe dîzek. Ji vî alî ve peresan, bi piranî di demen kurt de guherînên di genotîpê (di genan) de, di demen dirêj de jî guherînên di fenotîp (di taybetmendiyên rûçikî/fizîkî) de ye.

Tüm Reklamları Kapat

Fosil û Cureyên Derbasî : Pênasa peresanê li ser genan tê kirin ; ne li ser fosîlan an jî cureyên derbasiyên navberî. Tevî ku fosîl palpiştên bêguman ên makroperesanê bidin jî, pêdiviya (hewce) me li wan tune ye ji bo çespandina/tespît kirina pêvajoya perisînî. Bi gotineka din, ger tu fosîl di destên me de tunebûna jî, em tenê ji çavdêriyên berpê xwezayê, ji daneyên genetîk û ji warê peresana matematîkî dest pê bikira, ew ê gengaz biba ku me guherîna perisînî piştrast bikira. [2]

Werger: Yusuf VARLI

Nivîskar: Çağrı Mert Bakırcı

Nivîsa resen: https://evrimagaci.org/evrim-nedir-5509

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

FERHENGOK

1.Peresan: Evrim

2.Nifş: Nesil

3.Kawdan: Gelişim

4.Cure: Tür

5.Zîndewer: Canlı

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • İğrenç! 1
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ B. K. Hall, et al. (2007). Strickberger's Evolution. ISBN: 9780763700669. Yayınevi: Jones and Bartlett Publishers.
  • J. Cracraft, et al. (2004). Assembling The Tree Of Life. ISBN: 9780195172348. Yayınevi: Oxford University Press, USA.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 04:01:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13116

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close