Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Duygu Nedir? Duygu Biliminde Son Gelişmeler Neler?

2 dakika
2,409
Duygu Nedir? Duygu Biliminde Son Gelişmeler Neler? Flickr
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Duygu dediğimiz şey tam olarak nedir, hiç düşündünüz mü? Duyguların hayatımızda ne kadar büyük ve önemli bir yer kapladığını düşünecek olursanız, psikologların belirli bir duygu tanımında veya duyguların nasıl çalıştığı konusunda anlaşmaya varamamaları sizi şaşırtabilir.

Duygular konusunda çok farklı fikirler olsa da duygubilimcilerin hemfikir oldukları da var. Örneğin çoğu araştırmacı bütün duyguların fizyolojik, fenomenolojik (duygunun bize yaşattığı his) ve davranışsal (örneğin bazı duygular bizi kavgaya sürüklerken bazılarının oyuncu hale getirmesi gibi) bir bileşeni olduğu konusunda hemfikir.

Ayrıca bu fikri temel alan önemli bir evrimsel bakış açısı da var. Bu bakış açısına göre duygular birer koordinasyon mekanizması veya tüm vücut ve beynin kullandığı birer "mod"dur.[1] Başka bir deyişle, içinizde korku gibi bir duygu uyandığında bu durum tüm vücudunuzu ve beyninizi etkiler: neyi görebildiğinizi, neye odaklanabildiğinizi, hafızanızdaki hangi bilgilere ulaşabildiğinizi, metabolik kaynakların vücudunuza dağıtımını, nesneleri güvenli veya tehlikeli olarak ayırmanızı, amaçlarınıza nasıl öncelik verdiğinizi yani kısaca Dünya'ya dair tüm algınızı değiştirir.

Tüm Reklamları Kapat

Ana fikir; duyguların fizyolojik, fenomenolojik ve davranışsal dışında, başka bileşenlerinin de olmasıdır. Bir duyguya kapılmak; hafızanızı, gördüklerinizi, Dünya'ya dair yorumlarınızı, öğrenme yönteminizi, belirsiz uyaranları nasıl algıladığınızı ve daha birçok şeyi etkiler. Bu görüşe, duyguların "üst mekanizma" veya "koordinasyon mekanizması" yaklaşımı denir. Çünkü duyguların vücudunuz ve beyninizdeki birçok bilişsel, algısal ve fizyolojik işlevi yöneten kapsayıcı modlar olduğunu varsayarlar. Buradan, buradan ve buradan bu görüşler üzerinde daha çok bilgi edinebilirsiniz. Bu görüşlerin diğer evrimsel yaklaşımlardan farklılaştığı noktalar da burada tartışılmıştır.

Yakın zamanda, bunlar gibi evrimsel yaklaşımların keşiflerini, yani duyguların ne olduğunu, hayatımızı nasıl etkilediklerini ve neden bu şekilde çalıştıklarını açıklayan bir kitabın editörlüğünü yaptım. 2022'de yayımlanması planlanan Oxford Evrim ve Duygular El Kitabı başlıklı bu kitapta Dünya'nın her yerinden psikoloji, antropoloji, biyoloji, primatoloji, psikiyatri ve daha birçok daldan araştırmacıların yazdığı 60'tan fazla bölüm mevcut.

Kitabın 4 ana konusu şunlar:

  1. Evrimsel bir yönden duyguların farklı açıklamaları,
  2. Aşk, gurur, utanç, nefret, suçluluk, minnettarlık, iğrenme, sıkılma, mizah, memnuniyet ve daha birçok duyguya evrimsel yaklaşımlar,
  3. Siyaset, hukuk sistemleri, ahlak, gruplararası çatışmalar, bağışlayıcılık, rasyonellik, köpeklerin duyguları, büyük kuyruksuz maymunların duyguları gibi hayatın birçok alanında duyguların incelenmesi,
  4. Duyguların narsisizm, psikopati, bağımlılık, fobiler, Yeme Bozuklukları, Travma Sonrası Stres Bozuklukları (TSSB), Borderline Kişilik Bozukluğu ile bağlantıları gibi psikopatoloji ve klinik psikoloji alanında incelemeler.

Duyguların; karar vermenin, iyi yaşanmış bir hayatın ve insan olmanın anahtarı olduğu savunulabilir.[2], [3] Umarım duyguları araştırmaktan zevk alır ve evrimsel yaklaşımın insan doğasının bu önemli bileşenini aydınlatmada ne kadar yararlı olduğunu görürsünüz.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan zihniyle ilgili birçok şey keşfedilen bu çağda yaşadığımız için çok şanslıyız. Herkese iyi keşifler! Veya Virgil'in dediği gibi:

Ne mutlu "şeylerin" nedenlerini anlayabilenlere...

Teşekkür: Bu yazıyı Türkçeye çeviren Eda Alparslan'a teşekkür ederim.

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/11/2024 03:12:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11532

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Einstein
Siyah
Eğilim
Doku
Hastalık Kontrolü
Lipit
Su Ayısı
Avrupa
Evrim Teorisi
Cinsiyet
Kuantum Fiziği
Ecza
Odontoloji
Dalga
Makine
Aşı
İngiltere
Sars Mers
Antik
Kalori
Acı
Evrim Tarihi
Yas
Teşhis
İmmünoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close