Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Karma Duygular: Hem Sevip Hem Nefret Etmek!

4 dakika
13,591
Karma Duygular: Hem Sevip Hem Nefret Etmek!
Tüm Reklamları Kapat

Facebookta böyle bir gönderinin altına bir ifade bırakmak istediğinizde oradaki "emojilerin" (dijital duygu ifadelerinin) o anda ne hissettiğinizi tam olarak yansıtamadığını hiç düşündüğünüz oldu mu? Hunharca öldürülecek olan zavallı fok için üzüntü mü? Yoksa baltayı acımasızca indirecek olan avcıya karşı kızgınlık mı? Belki de ikisi birden? 

Tıpkı bu durumda olduğu gibi, aynı anda deneyimlediğimiz bu “karma” duyguları (hem üzüntü hem öfke gibi), hiç şüphe yok ki, gündelik hayatlarımızda da sıklıkla yaşıyoruz. Kim bilir, hayatı çok ciddiye almayıp vurdumduymaz tavırlarıyla etrafına neşe saçan arkadaşınızı bu özelliğinden dolayı takdir ediyor, ama söz konusu sizin sorunlarınız olduğunda sergilediği bu aynı ciddiyetten uzak tavır belki de ona öfke duymanıza neden oluyordur?

Tamamen doğal olan fakat kafa karışıklığına yol açıp bizi rahatsız eden ve kimi zaman canımızdan bezdiren bu duygu çatışmalarını niçin yaşıyoruz ve bu ikilemler ne anlama geliyorlar? Bu can alıcı soruların cevabına geçmeden evvel dilerseniz duyguları bir masaya yatıralım.

Tüm Reklamları Kapat

Duygular, ilkel ve karmaşık olmak üzere iki kategori altında toplanabilir. Psikolog Robert Plutchik’e göre, ilkel (temel) duyguların her biri (benimseme/ilgi, mutluluk, üzüntü, kızgınlık, korku, endişe, şaşırma ve tiksinti) tek bir yüz ifadesine karşılık gelir. Bu duygular evrensel ve doğuştandırlar. Örneğin, “gülme” her kültürde mutluluğun ve sosyal benimsenmenin işareti iken, yine bir diğer temel duygu olan “ağlama” üzüntü belirtisidir. Karmaşık duygular ise kıskançlık, suçluluk, sempati (bir başkasının acısını paylaşma), gurur, minnettarlık ve küçümsemeyi içerir ve bilişsel bir içeriğe sahiptirler. Örneğin, kıskançlık duygusu başkalarının sahip olduğu şeyler üzerine düşünmeyle tetiklenen bir histir. Utanç ise arzulanan koşullara erişememe hissiyatına karşılık olarak verilen acı dolu bir duygudur.

Karma duygular

Farklı duyguların bir arada yaşandığı karma duygularda ise bir kişi aynı anda hem üzgün hem de mutlu olabilir. Hal Ersner-Herschfield ve arkadaşlarının 2008 yılında yürüttüğü bir araştırmaya göre karma duygu deneyimi yaşa bağlı olarak artar. Çünkü, teorik olarak, “fazla zamanının kalmadığını” deneyimlemek insanların yaşamdan zevk almasını ve dolayısıyla “mutluluk” gibi olumlu duygular içinde olmalarını sağlıyor. Diğer taraftan aynı zamansal sınırlama, bu olumlu deneyimlerin biteceğine dair olan farkındalığı artırarak kişide karma duygular yaşanmasına sebep oluyor. Araştırmacılar, “beklenilen son” ile karma duygu deneyimleme arasındaki ilişkiyi test ederek böyle bir sonuca vardılar. Çalışmalarının birinde katılımcılar, kendileri için özel bir anlamı olan bir yerde bulunduklarını sürekli olarak hayal ettiler. Diğer bir grup katılımcı ise kendileri için anlamlı olan bir yerde “son kez” bulunduklarını zihinlerinde canlandırdılar. Buna göre “son kez” bulunduklarını hayal edenler diğer gruba kıyasla daha fazla karma duygular yaşadılar. 

Mezuniyet günlerinde ya da emekliye ayrılmadan önceki son iş günümüzde kendimizi neden hem mutlu hem de buruk hissettiğimizi şimdi daha iyi anlıyoruzdur herhalde. “Zamanın kısıtlı olması” hissinden dolayı yaşadığımız bu karma duygular sadece bununla sınırlı değil elbette. Bu duruma bir diğer örnek ise “nostaljik” hissetmemizden verilebilir. Nostalji, yaşanıp bitmiş anıların getirdiği güzel duygular ile o hoş hatıraların bir daha asla yaşanılmayacağının verdiği ızdırabın bir karışımıdır. 

Diğer taraftan karma duyguların tümü, hissedilen zaman kısıtlaması sebebiyle oluşmazlar. Yukarıda bahsedilen facebook gönderisi için hissettiğiniz karma duygular ya da zayıflamak için uzun süredir yürüttüğünüz rejim programından sonra bir dilim pasta yemenin verdiği hem keyif hem de suçluluk hissini buna örnek olarak verebiliriz. 

Tüm Reklamları Kapat

Karma duygular ve renkler

Renk karışımları ile karma duygular arasında bir benzerlik kurmak istersek, tıpkı ana renklerden (kırmızı, mavi ve sarı) ikisini karıştırdığımızda mor, portakal rengi veya yeşil gibi ikincil renkleri elde etmemiz gibi, iki veya daha fazla ilkel (temel) duyguyu farklı yoğunluklarda karıştırdığımızda da çeşitli duygular elde etmek mümkündür. Örneğin “benimseme” ve “mutluluk” duygularının birleşimi, sevgiyle alakalı (özlem, şehvet, şefkat gibi) karma duygulara karşılık gelirken, “tiksinti” ve “kızgınlık” hislerinin bir arada bulunması “küçümsemeyle karışık düşmanlık (nefret)” karma duygu durumuna yol açar. Benzer şekilde korku ve kızgınlık, kıskançlığı oluşturur. Diğer bir deyişle kıskançlık, sevdiğimiz kişiyle olan ilişkimizde üçüncü bir kişinin bizim yerimizi alabilme ihtimalinden dolayı duyduğumuz şüpheden kaynaklanır. 

Karma duygular bize nasıl yardımcı olurlar?

Bazılarımız bir kişiye karşı, o kişiyi sevmek ya da sevmemek gibi tek bir duygu beslemesi gerektiğini düşünür. Oysaki daha fazla bilgi akışına maruz kaldığımızı ve dolayısıyla ne kadar olgun ve zeki varlıklar olduğumuzu ortaya koydukları için birbirine zıt bu hisleri kabul etmek oldukça önemlidir. Yukarıda bahsettiğimiz neşeli ve vurdumduymaz arkadaşınıza karşı hissettiğiniz karma duygular örneğine dönersek, düşünüş tarzınızda meydana getireceğiniz değişikliklerle duygusal tutumunuza yön verebilirsiniz. Diğer bir deyişle, o kişiyle ilgili hissettiğiniz olumlu ya da olumsuz duygudan biri üzerine dikkatinizi/düşünmenizi yoğunlaştırmanız, ağır basacak olan duyguyu belirleyecektir.

Karma duygular, aynı zamanda, sevdiğimiz bir kişinin vefatı gibi hayatın tatsız yönleriyle başa çıkmamızı da sağlarlar. Örneğin yasını tuttuğumuz kişiyle yaşadığımız olumlu anıları düşünmek, ölüm acısıyla sağlıklı bir şekilde başa çıkmaya yardımcı olur. Hal Ersner-Herschfield ve arkadaşlarının yukarıda bahsettiğimiz çalışması karma duygular ile beden ve zihin sağlığı arasındaki ilişkiye de işaret ediyor. Buna göre, olumsuz duygular içindeyken olumlu duyguları deneyimleyebilme becerisi, stresli durumlarda pozitif olan şeyleri görebilmemizi sağlayıp kötü olaylara karşı bizleri daha güçlü ve dayanıklı kılarak sağlığımızı olumlu yönde etkilemektedir. Uzun lafın kısası, zorluklarla mücadelenin belki de en önemli yolu “hayatın basit güzelliklerini görebilmek”ten geçiyor. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:09:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4322

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Ş. Özdil, et al. Karma Duygular: Hem Sevip Hem Nefret Etmek!. (14 Nisan 2016). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4322
Özdil, A. Ş., Bakırcı, Ç. M. (2016, April 14). Karma Duygular: Hem Sevip Hem Nefret Etmek!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4322
A. Ş. Özdil, et al. “Karma Duygular: Hem Sevip Hem Nefret Etmek!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 14 Apr. 2016, https://evrimagaci.org/s/4322.
Özdil, Ayşegül Şenyiğit. Bakırcı, Çağrı Mert. “Karma Duygular: Hem Sevip Hem Nefret Etmek!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 14, 2016. https://evrimagaci.org/s/4322.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close