Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kuyruksuz Maymunlar (Hominoidea)

2 dakika
7,644
Kuyruksuz Maymunlar (Hominoidea) Süha Derbent
Dişi dağ gorili ve yavrusu.
Tüm Reklamları Kapat
Kuyruksuz Maymunlar
  • Bilimsel Adı Hominoidea
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Kuyruksuz Maymunlar
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Apes
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Tanım ve Genel Bilgiler

Orta ve büyük boyutlu maymunlardır. Skapula kemiklerinin ve omuz eklemlerinin özelleşmiş hareketleri ile karakterizedirler. Bu sayede ağaçsıl lokomosyon tipi olan brakiasyon (kol sallama) işleminde uzmanlaşmışlardır. Ağaçların üzerinde daldan dala ellerini uzatarak ilerleyebilirler. Çoğunun kol/vücut oranları diğer maymunlardan fazladır. İnsan dışında hepsi yoğun koyu renkli kürklere sahiptir. Omur hareketleri kısıtlıdır. Göğüs kafesleri geniş ve ortadan basıktır.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Yaklaşık 20.4 milyon yıl önce gibonların (Hylobatidae sp.) diğer kuyruksuz maymunlardan ayrıldığı taksondur. Fosil kayıtlarına göre 25 milyon yıl önce Oligosen-Miyosen sınırında Eski Dünya maymunları ayrılır. Ardından 18-20 milyon yıl önce gibonlar ayrılır. Daha sonra hominidlerden orangutan (Pongo) yaklaşık 14 milyon yıl önce ayrılır. Sonra goriller 7 milyon yıl önce, 3-5 milyon yıl önce de Homo ve Pan cinsleri ayrılır. Yani modern insan ve şempanze.

135 tür gibonu barındıran Gibongiller (Hylobatidae: "küçük insansı maymunlar" veya "düşük insaymunlar") ailesini ve 4 tür yüksek maymunu barındıran İnsangiller (Hominidae: büyük insansı maymunlar) familyasını kapsar. Bu İnsangiller ise şempanzeleri, gorilleri, insanları ve orangutanları barındırmaktadır. Goriller ve insanlar hariç tüm gerçek insaymunlar ağaçlara tırmanmakta ustadırlar. Hemen hemen hepsi hem etçil hem otçuldur (omnivor). İnsan türü Dünya'nın her yerine yayılmış olsa da, geri kalan İnsaymunların çoğu Afrika ve Asya'da yaşamaktadır. İnsanlar dışındaki insaymunların çoğu yok olma tehlikesi altındadırlar veya seyrek bulunurlar.

İçerisinde Homo sapiens'i de barındıran kuyruksuz simiyenler, Eski Dünya maymunları olarak bilinen Cercopithecidae ailesinin kardeş taksonudur. Hominoidea üst ailesi içerisinde gibonları ve siyamangları barındıran Hylobatidae ailesi ile şempanze ve insan gibi kuyruksuz simiyenleri barındıran İnsangiller (Hominidae) ailesi vardır. Hylobatidae ailesi ağaçsıl canlılardır. Ağaçtan indiklerinde ise yerde iki ayak üzerinde (bipedal) hareket ederler.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Afrika ve Güneydoğu Asya'da yaşayan kuyruksuz maymunlardır.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

İnsan türü diğer türlerden binlerce kat daha fazla sahiptir. Hominoidea ailesi içerisindeki en kalabalık tür Homo sapiens'tir. Diğer çoğu türün nesli tükenmeye yakındır. Hatta öyle ki çoğu IUCN Kırmızı Liste içerisinde Endangered (EN) yani Tehlikede olarak sınıflandırılır. Bu nedenle neslinin doğada tükenme riskinin çok yüksek olduğu kabul edilir. Afrika'daki kuyruksuz maymunların en büyük tehlikesi şu an Ebola virüsüdür. Öyle ki 1990'dan beri şempanze ve goril nüfusunun 3'te 1'ininin ölümünden sorumludur.

Davranış ve Etoloji

Goriller ve insanlar dışındaki hominoidler, çevik tırmanıcılardır. Kuvvetli sosyal ilişkiler ve kültürel özellikler barındırırlar. Alet kullanabilirler ve tür içerisinde çeşitli inançlara sahip olabilirler. Kognitif fonksiyonları gezegendeki en gelişmiş tür denilebilir. Zeka terimini tam olarak açıklayamadığımız için bilişsel fonksiyon kullanmayı tercih ediyoruz. Öyle ki modern insan (Homo sapiens) bu makaleyi yazmasından da anlaşılacağı gibi gezegeni ele geçirmiş durumda.

Tüm Reklamları Kapat

Diyet ve Metabolizma

Hepçil diyete sahiptirler. Ağırlıklı olarak otçul beslenirler; ancak gerektiğinde etçil beslenebilirler. İnsan (Homo sapiens) türü, gezegenin her tarafına yayılarak geliştirdiği sosyokültürel yapı ve teknoloji sayesinde diyeti farklılık gösterir.

Etimoloji

İngilizce "ape" diye bilinen tanım, taksonomide Hominoidea üst ailesine denk gelir ve Türkçe karşılığı kuyruksuz maymunlardır. Türkçe insaymunlar veya insansılar olarak da çevrilebilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 05:51:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8182

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu. Kuyruksuz Maymunlar (Hominoidea). (1 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8182
Türkoğlu, P. (2020, January 01). Kuyruksuz Maymunlar (Hominoidea). Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8182
P. Türkoğlu. “Kuyruksuz Maymunlar (Hominoidea).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 01 Jan. 2020, https://evrimagaci.org/s/8182.
Türkoğlu, Pedram. “Kuyruksuz Maymunlar (Hominoidea).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, January 01, 2020. https://evrimagaci.org/s/8182.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close