Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dünyanın Oluşumu – Dünyamız Nasıl Oluştu?

Dünyanın Oluşumu – Dünyamız Nasıl Oluştu? https://www.youtube.com/watch?v=emdVfoeIXfo
4 dakika
95
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat
Evreni anlamak, kendimizi anlamakla başlar. - Neil deGrasse Tyson

Biz insanlar, bizim için büyük fakat jeolojik olarak epey küçük bir zaman diliminde gelişme gösterdik. Binlerce yıl gelişme gösterdik ve aynı zaman içinde aklımız da gelişti. Mızrak yapmaya, kendimizi savunmaya ve ateş yakmaya başladık. Ve nihayet bugün dünyamızın nasıl oluştuğunu konuşmaya başladık.

Bu, bizim evimizin ve dolayısıyla bizim hikayemizdir. Kendi evimizin nasıl oluştuğunu bilmek gerekir herhalde, değil mi?

Güneş’in Oluşumu - Evrene Bir Bakış

Evrende bir kaos hakimdi. Ne olduğu belirsiz milyarlarca kaya parçası bir oraya, bir buraya gidip geliyordu. Bu parçalar kimi zaman birbirlerine çarpıyorlar ve birleşerek daha da büyük parçaları meydana getiriyorlardı.

Tüm Reklamları Kapat

Malumunuz, kütleçekim adlı bir yasa olduğundan dolayı kütlesi ve -genellikle- hacmi büyük olan, küçük olanı çeker (F= G.m1 x m2 / d2). Bu sebepten dolayı, küçük kütleli parçacıklar bir büyüğünün yörüngesine giriyor ve kimi zaman çarpışarak daha büyük hacimli bir parçaya dönüşüyorlardı.

Güneşimizin oluşumu da işte böyle başlamıştı. Çoğunlukla hidrojen ve helyum gazlarının oluşturduğu bir bulutun çökmesiyle büyük bir patlama gerçekleşti. Bu moleküler bulutun yoğunlaşması, içerisinde bir yerçekimi etkisi oluşturdu.

Yoğunluğu artan çekirdek, iç sıcaklık ve basınç artışını tetikledi ve bu koşullar, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atomlarına dönüştüğü nükleer füzyon reaksiyonlarının başlamasına yol açtı. Tüm bu aşamalardan sonra Güneşimiz artık bir yıldız adayıdır.

Civardaki en kütleli ve hacimli parçanın güneş olmasından olacak, boşlukta rastgele bir birinin yörüngesinde dolanan diğer küçük parçalar da Güneş’in yörüngesine girdiler. Bunlar kimi zaman yörüngelerinden saparak birbirlerine çarpıyorlardı.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya ve Ay’ın Oluşumu

Güneş’in etrafında dolanan bir kaya parçası da, daha sonra içerisinde yaşayanların “Dünya” diye adlandıracakları bir gezegendi.

Dünya, kendi yörüngesinden saparak hızla kendisine yaklaşan bir diğer kaya parçası ile çarpıştı (Bunların devasa büyüklükte olduğu unutulmamalıdır). Dünya’nın bir kısmını sıyırarak geçen bu gezegen, bugün ki Ay’ın annesi, Theia idi (Mitolojik bir adlandırma).

Theia ile Dünya'nın çarpışması
Theia ile Dünya'nın çarpışması

Çarpışma sonucu kopan parçalar, Dünya’nın yörüngesine girdiler ve burada yeni bir gezegen oluşturdular: Ay’ı.

Bu sayılan gezegenlerden hiç birinde ne yaşam ne de su vardı. Hepsinde ortak olan şey: yoğun bir meteor bombardımanıydı. Elbette Dünya’da nasibini aldı bu olaydan…

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bilim adamları, Dünya’ya suyu bu meteorların ve kuyruklu yıldızların getirdiğini öne sürüyor (İçerisinde su molekülü taşıdığı biliniyor). Ama yaşamın nasıl başladığı henüz kimse tarafından bilinmiyor. Fosili bulunan en eski canlının (prokaryot bir bakteri) yaşı 3,5 milyar yıl önceye dayanıyor.

Bilinen ilk canlı: 3,5 milyar yaşında prokaryot bir bakteri.
Bilinen ilk canlı: 3,5 milyar yaşında prokaryot bir bakteri.
Ernst Mayr, Evrim Nedir? sy.68

Yeryüzünde ökaryot hücrelerin (gelişmiş, hücre çekirdeği olan organizmalar) ortaya çıkması Dünya’nın en önemli olaylarından biridir. Zira, bizim gibi hayvanlar, bitkiler ve mantarlar ökaryot hücre yapısına sahip canlılardır.

Yeryüzünde bakterilerin (fotoğraftaki canlılar) yaşadığı bir milyar yıldan sonra, nihayet ökaryotlar ortaya çıktı. Bir arkeabakteri ile bir öbakteri arasındaki ortakyaşam yoluyla meydana gelen kimera, ilk ökaryotu oluşturmuştu.[1]

İşte, Dünya ve bizim -şuan eldeki verilerle bilinen- ilk atamız böyle oluştu. Fakat haylen birileri bir bakteriden geldiğini kabullenemiyor. Bundan iki bin yıl önce yaşamış Milet'li Anaximandros dahi, o güne dek adı duyulmamış, evrim kuramını basit bir gözlemle anlamıştı.

Yüksek bir dağda balık fosilleri bulan Anaximandros, "Demek ki Dünya bir zamanlar sularla çevriliymiş." dedi. "Suda balık yaşadığına göre biz balıktan geliyoruz." dedi ve o güne dek duyulmamış bir şeyi ilk kez söylemiş oldu.

Bugün orada, Türkiye'nin Aydın şehri civarında, yaşayan insanların çoğu evrimi reddediyor! iki bin yıldır bizim geldiğimiz nokta budur işte!

Tüm Reklamları Kapat

Eğer tüm bunlarla yetinmeyip, merakınıza yenik düşüyorsanız internette ücretsiz olarak bulabileceğiniz "Dünya'nın Kısa Tarihi" adlı kitabımı ücretsiz bir şekilde okuyabilirsiniz. Orada çok daha detaylı bir anlatım bulabilirsiniz.

Kitap Bağlantısı: https://www.academia.edu/100762360/D%C3%BCnyan%C4%B1n_K%C4%B1sa_Bir_Tarihi

Tavsiye Kitaplar

1- Ernst Mayr, Evrim Nedir?

Tüm Reklamları Kapat

2- Carl Sagan, Kosmos

3- Marcia Bjornerud, Yeryüzünün Zamanı

4- H,G. Wells, Dünya Tarihi

5- Tim Flannery, Köken

Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Tebrikler! 1
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Ernst Mayr. (2022). Evrim Nedir?. Yayınevi: Say Yayınları. sf: 76.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/05/2024 11:46:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15867

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Nasa
Nükleik Asit
Viroloji
Ağaç
Kilometre
Konuşma
Hafıza
Genom
Kanat
Zehirli Mantar
Sosyal
Köpekler
Virüsler
Olasılık
Karbonhidrat
Boyut
Güve
Basınç
Aşı
Yapay Seçilim
Gıda Güvenliği
Öğrenme Alanı
Vejetaryen
Sürüngen
Nükleer
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close