Mikroblog Nedir? Twitter Gibi Mikrobloglar Sosyal Medyada Neden Bu Kadar Popüler?
Mikroblog, ağ bağlantısıyla bir ağ grubuna dahil olan, üyelerin herkese açık veya belirli kullanıcılara kısa metinlerden oluşan içerikleri iletebildiği uygulamadır. Blog içeriğindeki uzun ve detaylı cümlelerden farklı bir şekilde, kısıtlı karakterler ile kısa cümleler kurup paylaşmayı sağlar. Bu cümleler "mikropost" olarak adlandırılır.
Mikrobloglar; metin, ses, görüntü, multimedya ve ekli dosya gönderme gibi özelliklere sahiptir. Öte yandan ürün ve hizmet tanıtımı, satın alma işlemleri, bilgilendirme, güncelleme gibi olanaklar tanır.
Mikrobloglar, gündelik konuları ele alan samimi topluluklar yaratmayı sağlamaktadır. Kolay kullanımı, taşınabilir ve erişilebilir olması sebebiyle son dönemde bir hayli tercih edilmektedir.
Mikroblogların Tarihsel Serüveni
Gelişen teknolojiyle birlikte geleneksel medya, yerini yeni medya araçlarına bırakmıştır. İnternet tabanlı araçların nitelikleri günden güne değişirken, kullanım şekli de değişmiştir. Belirli bir alanda uzman kişiler tarafından hazırlanan içeriklerin yer aldığı ve kullanıcının belirli sunucularla çalışmasını gerektiren WordPress temelli blogların yerini, kısa içeriklerle daha hızlı paylaşım yapılabilen ve herkesin kullanıcı olabileceği "mikrobloglar" almıştır.
Bilinen ilk mikroblog Tumblogs'dur. Ancak mikroblogların gelişim yolculuğu, aslen 2006-2007 yıllarında Tumblr ve Twitter uygulamalarıyla başlamıştır. Sadece 2007 yılının Mayıs ayında 111 adet uluslararası mikroblog sitesi kurulmuştur. Bunlardan sıklıkla kullanılanları Twitter, Tumblr, Plurk ve identi.ca'dır. Global ölçekte ise Twitter, Pinterest ve Koo gibi birçok uygulama kullanılmaktadır. Yapılan güncellemelerle birlikte Facebook ve LinkedIn gibi platformlar da mikrobloglar haline gelmiştir.
Evrim Ağacı da kullanıcıların hem mikroblog hem blog olarak kullanabileceği bir altyapıya sahiptir.
Mikroblogların Özellikleri Nelerdir?
Mikrobloglar ücretsizdir. Bu, ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik açısından kullanıcılara avantaj sağlar.
Erişim sağlamak ya da üye olmak için herhangi bir ücret ödemeyi gerektirmez. "Follow modeli" ("takip et" modeli) ile işler. Bu sayede hiçbir ücret ödenmeden erişim mümkün olur.
Öte yandan, bloglardan farklı olarak karakter sınırlaması mevcuttur. Örneğin Twitter metinleri 280 karakter ile sınırlandırır. Bu durum her ne kadar bir kısıtlama olarak görülse de, metinlerin kısalığı okuyucuda okuma isteğini artırır. Akış daima hızlı ve güncel olduğu için okuyucu içerikleri hızlı bir biçimde tüketir.
Buna karşılık, içeriklerin kısa olması akışın hızlı ilerlemesini sağlar. Karakter sayısının az olması algoritma açısından akışın hızlı gerçekleşmesine yardımcı olur.
Mikroblogların bir diğer özelliği gizliliktir. Bazı güvenlik ayarları yapılandırılarak gizlilik durumu değiştirilebilir. Örneğin bir içerik bir kullanıcıya açık iken başka bir kullanıcıya sınırlandırılabilir. Ya da belli bir gruba gösterilen bir içerik başka bir gruptan gizlenebilir. Bu noktada kullanıcı gizlilik ayarlarını yapılandırmakta özgürdür.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Mikrobloglar kullanıcıları büyük ölçekte olduğundan, görüşlerin veri boyutu da doğrudan artar.
Aynı zamanda buradaki içeriklerde siber dil (internet dili) kullanılır. Siber dil genellikle yazım kurallarına dikkat etmeden, kelimelerden ziyade karakterlerin kullanımından oluşur. Bu açıdan kullanılan dil gündelik ve sade bir dildir. Kuralları yoktur.
Diğer taraftan mikrobloglar bağlantı ekleme özelliğine de sahiptir. Karakter kısıtlamasını aşan bağlantılar için genelde "bit.ly" veya "dar.vin" gibi kısaltıcılar kullanılır. Ya da başka kısaltıcılar yardımıyla bağlantılar mikrobloglara rahatlıkla eklenebilir.
Mikroblogların önemli özelliğinden biri de gerçek zamanlı olmasıdır. Paylaşılan, güncellenen ya da silinen içerikler diğer kullanıcılar tarafından eş zamanlı olarak görülebilir. Akışta daima güncel içerikler mevcuttur. Yenileme yöntemi ile güncel içeriklere ulaşılabilir.
Mikrobloglar Hakkında Sık Sorulan Sorular
Blog ile Mikroblog Arasındaki Farklar Nelerdir?
Başlıca farklılık karakter ve kelime limitidir. Blog kullanıcısının kelime limiti yoktur ancak mikroblog kullanıcısı maksimum 280 karakter kullanabilir. Bu sınır mikroblogdan mikrobloga farklılık gösterebilir. Örneğin Evrim Ağacı'nda karakter sınırı 420 olarak belirlenmiştir.
Başka bir fark ise yazı biçimidir. Mikrobloglarda, bloklardaki gündelik dilden bağımsız olarak siber dil yani medya dili kullanılır.
Diğer ayrım ise güncelleme aralığıdır. Mikrobloglar bloglardan daha aktif kullanılır. Mikrobloglarda saniyeler sonra yeni yayın akışı oluşturulabilir. Güncellemeler anında yapılabilir. Bir diğer farklılık ise iki sitenin mantığıdır.
Blog sitelerinin amacı belirli bir düzen ile ilerler. Mikrobloglar ise daha hızlı iletişim kurma amacıyla gündelik etkileşimler sağlamaya olanak tanır.
Mikroblog Kullanımının Avantajları Nelerdir?
Mikrobloglar aracılığıyla ürünler, müşteriler, sektörler hakkındaki düşünceler paylaşımlar sayesinde takip edilebilir. Kısa sürede cevap verilebilir. Çevrimiçi konuşmaları yönlendirmeye olanak tanır. Kullanıcılara kolay bir biçimde ileti göndermeyi sağlar. Daha çok kullanıcıya erişme imkanı sunar.
Geçmişten Bugüne Popüler Mikroblog: Twitter
2006’da Web 2.0 ürünü olarak ortaya çıkan Twitter, ilk etapta 140 ve daha az karakter kullanımına izin veriyordu. Kısa metinlerin kronolojik bir biçimde yayınlanmasını sağlayan uygulamada "microblogging" sistemi kullanılıyor. Bu metinler "tweet" olarak adlandırılıyor. Başlarda Twitter SMS iletişim uygulaması olarak yayınlanmak istense de, internet tabanlı bir uygulamaya dönüştürülmüştür. 2011 yılında da Türkçe olarak kullanılmaya başlamıştır. Türkiye’de günlük ortalama 7 milyon tweet yayınlanıyor. Twitter geçmişten bu yana popüler mikrobloglar arasındaki yerini koruyor.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 12:27:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13475
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.