Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Psikoloji ve Sosyoloji Nedir? Benzerlikleri ve Farklılıkları Nelerdir?

3 dakika
776
Psikoloji ve Sosyoloji Nedir? Benzerlikleri ve Farklılıkları Nelerdir? Elt Choutari
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Hem psikoloji hem de sosyoloji insanları incelemeyi ve insan davranışını anlamayı içerirken, bu iki alan arasında belirgin farklılıklar vardır.

Psikoloji, insan davranışını ve sosyal ve duygusal tepkileri anlamak için bireyin zihnini incelerken, sosyoloji bireylerin ötesine bakar ve güncel sorunları anlamak için toplumları bir bütün olarak inceler.

Hem psikologlar hem de sosyologlar, insanların yaşamlarını ve toplumu iyileştirmeye çalışırlar, ancak psikologlar, duygusal ve sosyal tepkilere odaklanırken, sosyologlar, aileleri ve toplulukları devam ettirmek için destek sağlamaya odaklanır.

Tüm Reklamları Kapat

Psikoloji ve Sosyoloji Arasındaki Farklar

  • Psikoloji, bir bireyin duygu ve davranışlarının incelenmesidir. Sosyologlar ise toplumsal kurumları ve insan gruplarını incelemek için bireyin ötesine bakar.
  • Psikologların lisans alabilmek için tipik olarak bir testi geçmeleri gerekirken, sosyologların lisans alma gereksinimleri yoktur.
  • Psikologlar, ruh sağlığı bozukluklarını teşhis ve tedavi edebilirken, sosyologlar bunu yapamaz.
  • Psikologlar, beynin biyolojik süreçleri gibi temel tıp bilimini anlamalıdır. Sosyologlar ise sosyal teori ve kamu politikası konusunda güçlü bir anlayışa sahip olmalıdır.
  • Sosyologlar; sosyal çalışma, sosyal adalet ve sosyal hizmetlerde çalışma eğilimindeyken, psikologlar genellikle insan kaynakları, sağlık klinikleri veya danışmanlık alanlarında çalışmak için daha donanımlıdır.

Psikoloji ve Sosyoloji Arasındaki Benzerlikler

  • Hem psikoloji hem de sosyoloji, insan düşünce süreçleri ve davranışlarının incelenmesini içeren sosyal bilimlerdir.
  • Her iki alan da insanların yaşamını ve toplumu iyileştirmekle ilgilenir.
  • Her iki meslek de iletişim, kişilerarası, analitik, araştırma, dinleme, gözlem ve problem çözme becerilerini kullanır.
  • Hem psikoloji hem de sosyoloji diplomaları çok yönlüdür ve çok çeşitli kariyer fırsatlarına yol açabilir.

Psikoloji Nedir?

Amerikan Psikoloji Derneği'ne göre psikoloji, bireylerin zihin ve davranışlarının bilimsel olarak incelenmesidir. Psikologlar, bireylerin veya grupların davranışlarının ardındaki zihinsel süreçleri anlamayı amaçlar.

Zihni, zihnin nasıl çalıştığını ve davranışları nasıl etkilediğini incelerler. Ayrıca öfke, zeka, yaşlanma, kaygı, depresyon ve stres gibi sosyal ve duygusal faktörlere odaklanırlar.

Psikoloji Bölümünde Ne Okursunuz?

Psikologlar, bireylerin bilişsel ve duygusal süreçlerini inceleyerek bunların insan davranışını nasıl etkilediğini anlamaya çalışır.

Psikolojideki dersler insan gelişimi, psikopatoloji, istatistik, akıl hastalığı ve kişilik gibi konuları içerebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Psikologlar biliş, dikkat, duygu, beyin işleyişi, motivasyon ve algı gibi araştırmalarla ilgilenirler.

Psikoloji alanında öğrencilerin okuyabileceği davranışsal sinir bilimi, klinik psikoloji, bilişsel psikoloji, gelişim psikolojisi, sosyal psikoloji, niceliksel psikoloji ve anormal psikoloji dahil olmak üzere çeşitli spesifik disiplinler vardır.

Psikolojide Kariyer Yolları

Benzer şekilde, psikoloji diplomasına sahip birinin takip edebileceği çok sayıda potansiyel kariyer vardır. Psikologlar ayakta tedavi tesislerinde, ofislerde, özel muayenehanede bireysel pratisyen olarak veya grup muayenehanesinin bir parçası olarak çalışabilirler. Ayrıca hastanelerde, sağlık kliniklerinde, okul ve üniversitelerde, spor takımlarında, rehabilitasyon merkezlerinde veya büyük şirketlerde örgütsel psikolog olarak çalışabilirler. Pek çok psikolog klinik, danışmanlık veya okul ortamlarında psikoterapi uygulamak gibi bir tür terapötik rol üstlenirken, diğer psikologlar akademik ortamlarda zihinsel süreçler ve davranışlarla ilgili çeşitli konularda bilimsel araştırmalar yürütür.

Sosyoloji Nedir?

Sosyoloji, insanın sosyal ilişkilerini ve kurumlarını inceleyen bir sosyal bilimdir. Sosyoloji, insan gruplarını (aileler, milletler, şirketler, topluluklar vb.) incelemek için bireysel farklılıkların ötesine bakar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Sosyologlar insan eylemlerinin ve bilincinin çevredeki kültürel ve sosyal yapılar tarafından nasıl şekillendiğini anlamaya çalışır. Sosyolojinin konusu aşk, ırk ve cinsiyet kimliği, aile çatışması, yaşlanma, yoksulluk, suç ve dini inancın sosyal nedenleri ve sonuçlarından nüfus artışı ve göç, savaş ve barış ve ekonomik kalkınma gibi olgulara kadar değişebilir.

Sosyoloji Bölümünde Ne Okursunuz?

Sosyologlar, güncel sosyal meselelerle ilgili soruları yanıtlamaya ve farklı toplulukların birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini öğrenmeye çalışırlar.

Sosyolojideki dersler küreselleşme, ırk ve etnik köken, çeşitlilik ve eşitsizlik, araştırma yöntemleri ve sosyal sorunlara odaklanabilir.

Sosyologların kullandığı araştırma yöntemleri çeşitlidir ancak büyük ölçekli anketler yürütmeyi, tarihi belgeleri yorumlamayı, nüfus sayımı verilerini analiz etmeyi, videoya kaydedilmiş etkileşimleri incelemeyi, grup katılımcılarıyla görüşme yapmayı veya laboratuvar deneyleri yapmayı içerir.

Öğrenciler, insanın sosyal yaşamı hakkında eleştirel düşünmeyi öğrenir ve başkalarının sosyal dünyanın işleyiş şeklini anlamalarına nasıl yardımcı olabileceklerini bilirler.

Sosyolojide Kariyer Yolları

Sosyolojideki kariyerler aslında sınırsızdır. Sosyologlar araştırma enstitüleri, ceza adaleti sistemleri, kamu sağlığı ve refah kuruluşları, özel işletmeler, hukuk firmaları, uluslararası kuruluşlar, tıp merkezleri, eğitim kurumları, reklam firmaları ve daha fazlası tarafından istihdam edilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Sosyal araştırmacılar genellikle vaka çalışanları, avukat yardımcıları, halkla ilişkiler çalışanları, yöneticiler, topluluk organizatörleri, kamu politikası araştırmacıları veya veri analistleri olarak çalışırlar.

Amerikan Sosyoloji Derneği'ne göre, sosyoloji alanında lisans derecesine sahip olanların yaklaşık dörtte biri sosyal hizmetlerde danışman veya psikolog olarak çalışmaktadır.

Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 05:00:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14626

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close