Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kara Delikler Işık Saçar Mı?

3 dakika
583
Kara Delikler Işık Saçar Mı? Sci.news
  • Blog Yazısı
Astro-fiziksel jetler
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Soruyu yakından incelediğimiz zaman aslında bu sorunun kendiyle çeliştiğini göreceğiz çünkü kara deliklere kara delik dememizin sebebi ışık saçmayı bırakın ışığı yutmasıdır. Ancak bu durum kara deliklerin kütlesi yüzünden biraz ilginçleşmektedir. Kara deliğe çok yakın maddeler incelendiği zaman kara deliğin yüksek kütle çekimine cevap olarak ışık saçtıkları gözlemlenmiştir ve bu durum ilk fark edildiği zaman kara deliklerin ışık saçtığı zannedilmiştir fakat buradaki gerçeklik bundan fazlasıyla uzaktır. Peki bu durum arkasında yatan gerçek nedir?

Kara delikler kütlesiz olan ışığın bile kaçamayacağı kadar güçlü kütle çekime sahip olan uzay bölgeleridir.[1] Bu söylediğimiz cümle eğer Newton'un kütle çekim yasasına uysaydı kara deliklerin ışık üzerinde hiçbir etkisinin olmaması lazımdı fakat kütle çekimin daha modern yasalara dayandığını biliyoruz. Bu modern teorilerden biri olan ve kütle çekimi uzay-zamanın bükülmesi olarak tanımlayan genel görelilik teorisi bize ışığın bükülmesiyle ilgili şunu vermektedir: Işık düz uzay-zamanda düz bir çizgide ilerlediğinden dolayı uzay-zamanın bükülmesi ışığın eğri bir yol izlemesine ve sapmasına neden olur. Normal şartlar altında kütle çekim sebebiyle ışığın bükülmesi Dünya'dan çıplak gözümüzle kadar küçük bir olaydır fakat kütle arttıkça bu bükülme artmakta ve gözlemlenebilecek seviyeye gelmektedir. Kara delikler de yüksek kütleleri sebebiyle uzay-zamanı ışığın gidebileceği her olası yolda bükmüş oldukları için ışık sonunda kara deliklerin içine doğru yol almaktadır. Sonuç olarak bir ışık demeti kara deliğin içine girdikten sonra herhangi bir çıkış yolu yoktur ve bu sebeplerden ötürü kara delik kara delik olarak adlandırılmıştır ve ışık saçmamaktadır.

Ancak bunlar kara deliğin içi için geçerli olan kurallardır. Kara deliğin yakınında olan ışık demetleri uzayın geri kalanına kaçabilirler. Aslında bu etki zaten bizim kara delikleri tam olarak görmemizi engelleyen etkiyle aynı etkidir. Varsayalım ki evrenimizin merkezinde çok yüksek kütleli bir kara delik var. Eğer evrenimizin merkezine bir teleskop tutup yakınlaştırırsak hiçbir şey göremeyiz. Kara delikten dolayı göreceğimiz tek şey mutlak karanlık olacaktır fakat bunun kara delik olduğuna dair kesin bir şey söyleyemeyiz. Ancak kara deliğin kütlesi çok büyük olduğu için çevresindeki yıldızların etrafında dönmesini sağlayacaktır. Bu yıldızlar kara deliğin dışında olduğu için bu yıldızların yaydığı ışıkların Dünya'ya olduğu gibi gelmesinde bir problem yoktur. Yıldızlar kara deliğin etrafında dönmeye başladıktan sonra bir daha evrenin merkezine teleskopla bakılırsa bu sefer sadece dönen yıldızlar gözlemlenebilecektir. Bu sonuç da ortadaki mutlak karanlığın yüksek kütleli bir kara delik olduğuna kanıttır.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Diğer bir örnek ise herhangi bir gaz ve toz bulutu kara deliğe doğru düşebilir. Sürtünme olmadığında kara deliğin etrafında dönmesine benzer şekilde gaz parçacıklarının kara deliğin merkezine düşmesi yerine onun etrafında dönmesine neden olur. Ancak gaz tanecikleri sürekli olarak birbirilerine çarparak kinetik enerjilerinin bir kısmını ısıya dönüştürürler. Kinetik enerji kaybıyla birlikte gaz parçacıkları kara deliğe daha da yakınlaşır. Bu şekilde sürtünme büyük bir gaz bulutunun kare deliğe doğru dönmesine ve yol boyunca ısınmasına neden olur. Sonunda, gaz bulutu kara deliğin bir parçası olmak üzere kara deliğin içine düşer. Ancak gaz kara deliğe fiilen girmeden önce tost makinesinin plaka yüzeyinin ısındığında parlaması gibi parlamaya başlayacak kadar ısınır ve parlar. Yayılan ışık çoğunlukla x-ışınlarından oluşur ancak görünür ışığı da içerebilir. Bu ışık, gaz bulutu kara deliğe girmeden hemen önce yayıldığı için evrenin kalanına saçılabilir. Bu şekilde, kara deliğin kendisi hiç ışık yaymasa bile kara deliğin olay ufkunun hemen dışında parıldayan bir gaz bulutundan ışık yayılabilir. Bu sayede parıldayan bir gaz bulutu gördüğümüz zaman kısmen de olsa bir kara delik gördüğümüzü söyleyebiliriz. Bu gaz bulutunun adı akresyon diskidir.[2]

Gaz atomları yeterince ısındığında, atomların elektronları koparak atomların iyon haline gelmesine neden olur. İyonize olmuş bu gaz bulutunun adı plazmadır. Plazma bulutu kara deliğe yaklaştıkça plazma ve içindeki atomlar daha hızlı hareket etmeye başlarlar. Aynı zamanda plazmanın hacmi azalmaya başlar. Bu yüksek hızın ve kalabalıklaşma etkisinin bir sonucu olarak, plazmanın bir kısmı kara delikten uzağa saçılır. Bu şekilde astro-fiziksel jetler olarak adlandırılan iki dev parlayan plazma jeti oluşur. Jetler plazmayı bir daha geri dönmemek üzere uzayın derinliklerine yollarlar. Bu tür jetler süper kütleli kara delikler tarafından yaratıldığında yüz binlerce ışık yılı boyunca uzayabilirler. Özetle bir kara deliğin kendisi ışık yaymaz ancak yoğun kütle çekimi kara deliğin olay ufkunun dışında ışık yayan akresyon diskleri ve astro-fiziksel jetler oluşturabilir.

Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 4
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 03:41:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13846

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close