Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Uluru’nun Ötesinde Şimşek ve Avcı

Uluru’nun ötesinde neler oluyor? Uluru, Birleşmiş Milletler Dünya Miras Alanı’dır. Avustralya‘nın merkezinde 350 metre yüksekliğe sahip olağanüstü bir dağdır ve neredeyse dümdüz olan çevresinden keskin bir şekilde yükselir. Kum taşından oluşan Uluru, son 300 milyon yılda yumuşak kayaların yavaş yavaş aşınmasıyla oluşmuştur. Mayıs ayının ortalarında çekilen görselin arka planında şiddetli bir fırtına görülülüyor. Hem Uluru‘nun hem de fırtınanın çok daha ötesinde, Avcı takımyıldızı ile dikkati çeken yıldızlarla dolu bir gökyüzü var. Uluru bölgesi, 22.000 yıldan fazla bir süredir insanların evi olmuştur. Yerli halk, Avcı takımyıldızı geceleyin gökyüzünde ilk kez göründüğünde, şimşekli fırtınalarla dolu sıcak bir mevsimin yaklaşmakta olduğunu belirtmişlerdir.

11 Mayıs 2021 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Park Liu
Çeviren: Seda Baştürk
Çeviri Editörü: Eda Alparslan

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme
Tunahan Aydemir
İnceleyen 7 Nisan 2023
Mükemmel bir eğitimdir.
9.8/10
(486 Kişi)
Puan Ver
@kurzgesagt
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Can Yunus Yağız
Çeviren 11 Mart 2022 22 dk.

İnsanları öldürme amacıyla atılan ilk nükleer bomba 6 Ağustos 1945'te Japonya'nın Hiroşima kentine atıldı. Üç gün sonra, Nagazaki'ye ikinci bir bomba atıldı. Atılan bombaların öldürdüğü insan sayısı (tahminen 214.00 kişi) ve bu silahların neden olduğu yıkım, savaş tarihinde daha önce eşi benzeri görülmemiş bir şeydi.[1]

İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarında ABD, nükleer teknolojiye sahip tek süper güçtü. Fakat bu, o kadar da uzun sürmedi: Sovyetler Birliği, Amerikan nükleer sırlarını çalan bir casus ağının da yardımıyla, 1949'da kendi atom bombasını başarıyla test etti.[1][2]

61
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Utku Derin
Utku Derin
380K UP
Aktaran 8 Nisan 3 dk.

Küresel sıcaklıkların Mart ayında tarihi rekorlarda seyretmesi, Avrupa iklim gözlemcisinin Salı günü bildirdiği üzere, bilimsel beklentileri zorlayan olağanüstü bir sıcaklık dalgasının devam ettiğini ortaya koydu.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi, bu Mart ayının Avrupa'da kaydedilen en sıcak Mart ayı olduğunu ve bu durumun, diğer kıtalardan daha hızlı ısınan bir kıtada yağış aşırılıklarını tetiklediğini raporladı.

26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Evrim Ağacı'na Destek Ol
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 22 Şubat 2018 20 dk.

Okurlarımızdan en sık gelen taleplerden biri, piyasada bulunan popüler bilim kitapları arasından hangilerini tavsiye ettiğimiz... Biz de, bu soruya kalıcı ve kapsamlı bir cevap olabilmesi için, okurlarımızdan sevgili Nilüfer Tekin'in desteğiyle tam bir liste çıkardık. Aşağıda tam listeyi bulabilirsiniz.

Bu listedeki kitapların ezici çoğunluğu doğrudan veya dolaylı olarak evrimle veya evrimin doğrudan ilişkili olduğu alanlarla ilgilidir. Dolayısıyla fizik, astronomi, kozmoloji, genel bilim tarihi gibi konulardaki birçok tavsiyemize burada yer vermedik. Bunun için ayrıca bir liste oluşturabiliriz.

531
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gencay Kaan Polat
Yazar 1 Ocak 2021 21 dk.

DNA, canlıların bütün genomik verilerini içerisinde bulunduran, hücrelerin "yönetici molekülü"dür. DNA, içerisinde bulunan bilgileri (genleri) RNA’lar aracılığıyla protein şeklinde ifade eder. DNA’nın sekanslanması (dizilenmesi), DNA’daki nükleotit dizilimlerini çözmek, yani aslında DNA’yı okumak anlamına gelir.

Genomların sekanslanması, DNA’nın yapısının 1953’de Franklin, Watson ve Crick tarafından aydınlatılmasının ardından, biyologlar tarafından üstünde çalışılan bir konu olmuştur. Özellikle insan genomunun sekansının aydınlatılması, genetik hastalıkların tedavi edilmesine giden sürecin ilk basamağı olduğu için ayrı bir önem kazanmıştır.

82
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme
Numan ...
İnceleyen9 1 gün önce
Atatürk'ün ağzından, kendi düşünce yapısını anlamak için ideal bir kitap. O zamanla ilgili detaylı bilgiler içeriyor ve bunları belgelerlen destekliyor. Dilde bazı kusurlar var ancak anlamakta zorluk çekmiyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusunun düşünce yapısını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin oluşum tarihini merak ediyorsanız okumanız gereken bir kitap.
Ancak hem benim isim hafızam biraz kötü olduğu için hem de bence bazı noktalardaki geçişlerden ötürü belirli noktalarda kafam karıştı ve bütünlüğü kaçırdım. Yinede güzel bir kitap.
Kitap
9.8/10
(114 Kişi)
Puan Ver
Gençler İçin Fotoğraflarla
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eser
Ece Müker
Ece Müker
518K UP
Eseri Ekleyen 1 gün önce Film
Puan Ver
Orjinal Adı : Muslihat
Yönetmen: Chairun Nissa
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Funda Başak
Seslendiren 29 Mart 2020 7:26
Dünyanın COVID-19 triajını görmezlikten gelemeyiz. Gelecekteki zoonotik salgınları nasıl önleyeceğimize dair triajı şimdiden yapmamız gerekiyor. (Ç.N.:...
29
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Fatih Oğulcan Kaya
Gözlemi Yapan 7 Mart 2024 Türkiye, İzmir
Bir Kent Parkı olan Evka 3 Metro Yürüyüş Parkuru'nda gözlemlenmiştir. (İzmir/Türkiye)
Mart 2023
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet Bekar
Mehmet Bekar
50K UP
3 gün önce
Dijital karmaşaya son veriyoruz! 🚀 Mehmet'in geliştirdiği yeni nesil giyilebilir yaşam asistanı LinkrHub, hayatı basitleştirir. Ruh halinizi yansıtın, akıllı bildirimler alın, ilgiye göre bağ kurun ve AI asistanıyla işlerinizi halledin. Yaşam kalitenizi artıran bu projeye yatırım yapın, geleceği birlikte inşa edelim! Destek için: Kreosus.com/linkrhub
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Uyarlayan 19 Eylül 2021 11 dk.

Bilim nedir? Hiç düşündünüz mü, "bilimsel yöntem" derken kastettiğimiz şey aslında ne? Bu yazıda oturup size bunun resmî tanımı üzerinden giderek, "Efendim işte bir gözlem yaparız, oradan yola çıkarak bir hipotez geliştiririz, onu test ederiz, yanlışlayabilirsek hipotezi terk eder veya değiştiririz." gibi şeyler anlatmayacağız. Bunlar, bilimin kağıt üzerinde nasıl işlediğidir. Bilimin kalbinde ne var? Cevap çok basit: Kandırılmamak. Öyle eş dost tarafından kandırılmamak da değil; doğa tarafından kandırılmamak. Kendimiz tarafından kandırılmamak. Richard Feynman bunu çok güzel bir şekilde ifade etmişti:

Yani "bilimsel metot" dediğimiz şey, Neil deGrasse Tyson'ın ifadesiyle şöyle özetlenebilir:

104
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tolgahan Yeşiltepe
Fitness Antrenörüyüm 4 gün önce Sen de Cevap Ver

Dostum selamlar. Öncelikle şundan bahsetmek istiyorum bu iki suplement de bir hedef doğrultusunda kullanılır. Örneğin protein tozu. Bir kaç çeşidi vardır whey,beef,izole vs. Kullanım amacı ise biz sporcu ve ya sedanter bireylerin kas kazanımı ya da günlük almamız gereken bir protein miktarı vardır (bunu nasıl hesaplayacağını bilmiyorsan hangi amaç ile ölçeceksen kilo alma,kilo verme,günlük protein miktarını hesaplama internetten bir çok siteden bunu öğrenebilirsin).Bu miktarı 1 günde yediğin yemeklerden karşılayamıyorsan o zaman protein tozu tüketmeni tavsiye edebilirim ama günlük alman gereken protein miktarını yediğin yemeklerden karşılayabiliyorsan almanı tavsiye etmem.Ama çoğu kişi tariflerinde lezzet ve düşük kalorili olduğundan aynı zamanda şeker oranı çok düşük olduğundan protein tozu kullanıyor yulaf,pirinç unu vs gibi hazırlanan öğünlerin içine koyularak onları lezzetli hale getirebilirsin.Ve aşırı kullanmadığın sürece herhangi bir zararını görmezsin.Normal kullanımda bile bazen gaz yapabilir şişkinlik hissedebilirsin onun dışında nadirende olsa ishal yapabilir.Gelelim kreatine,biz sporcuların kreatin kullanma sebebi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.Ama şunu söylemeliyim saç dökme veyahut böbreklerde zarar söylemi kesinlikle bir hurafedir (günlük tavsiye edilen dozaj için). Aşırı kullanımda belki böbreklerle alakalı ufak problemler yaşayabilirsin ama bunu da günlük içtiğin suyu arttırarak düzeltebilir,dengeleyebilirsin.Kreatin kullanırken dikkat etmen gereken en önemli şey günlük içtiğin su dur. Çünkü az su içersen böbreklerini yorabilirsin. Kreatin kaslarda daha fazla su tutumu sağlar bu da kasların daha dolgun ve hacimli gözükmesini sağlar aynı zamanda performansa önemli ölçüde katkı.Bulk döneminde ve Definasyon döneminde de kullanılır.Günlük kreatin ihtiyacını besinlerden karşılaman epey zordur kırmızı et, kümes hayvanları, balık gibi hayvansal gıdalar içeren besinlerden karşılayabilirsin ama kilo hatta kilolarca tüketmen gerekebilir.Bu yüzden kreatini dışarıdan almanı tavsiye edebilirim.Bu yazdığım bilgileri sana yılların verdiği tecrübe ile yazıyorum herhangi bir siteden veya makaleden alıntılamadım her şey saf emek deneme ve tecrübedir.Daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsan internetten daha detaylı araştırabilirsin.Kendine iyi bak bol sporlu günler.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Supplementler, et al. Kreatin Nedir Ve Ne Işe Yarar. (19 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2025. Alındığı Yer: Supplementler | Arşiv Bağlantısı
  2. Supplementler, et al. Protein Tozu Nedir Ne Işe Yarar. (12 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2025. Alındığı Yer: Supplementler | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bilimler Köyü
Etkinliği Ekleyen 1 ay önce İzmir₺9.000,006 Temmuz
Modern Fizikten Parçacık Fiziğine
06 Temmuz 2025 15:00 tarihinden 13 Temmuz 2025 12:00 tarihine kadar.

İnsanoğlu tarihi boyunca etrafında gördüğü maddeyi ve gökyüzünde gördüklerini anlamaya, anlamlandırmaya çalıştı. Bu hedefte 20. yüzyılla beraber maddenin temel yapısı ve evrenle ilgili bilgilerimiz büyük oranda arttı. Bu bir haftalık derste, özel görelilik ve kuantum fiziğinin ortaya çıkışından, parçacık fiziğinde yaptığımız keşiflere kadar son yüz yıl içerisindeki gelişmeler anlatılacak, henüz cevabını bulamadığımız sorulara olası cevaplar anlatılacaktır.

Devamını Göster
3
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Discord
Şule Ölez
Çeviren 2 Temmuz 2018 16 dk.

Bir zamanlar biyolojik uyumsuzlar olarak görülen melezler başı dertte olan birçok hayvan türünün gizli kurtarıcıları olmuşlardır. Bu gerçeği koruma politikalarıyla uzlaştırmak, bilimin önünde çözülmesi gereken zor bir durum olarak durmaktadır.

2006 yılında Kanada’nın kuzeybatı bölgesinde bir avcı, kutup ayısı sandığı bir hayvan vurdu. Fakat ayrıntılı incelemeler sonucunda hayvanın beyaz kürkünde kahverengi lekeler bulunduğu, pençelerinin alışılmadık biçimde uzun ve sırtının biraz kambur olduğu ortaya çıktı. Hayvan, aslında bir melezdi; annesi bir kutup ayısı, babası ise bir bozayıydı. Bu çaprazlamanın mümkün olduğu bilinse de -iki tür daha önce korumalı yetiştirme programı altında çiftleşmiştir- bu, doğada rastlanan ilk vakadır. Sonradan bu vakanın münferit bir vaka olmadığı anlaşılmıştır. Çevreciler ve diğer doğa koruma grupları, iklim değişikliği nedeniyle bozayıların kutup ayılarının yaşadığı yerlere sokulması devam ederse bu tip melezleşmenin daha da yaygınlaşacağından ve sonunda kutup ayısı popülasyonunu tahribata uğratacağından endişe duymaktadırlar. Hatta türü korumak amacıyla melezlerin öldürülmesini teklif edenler bile olmuştur.

79
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Emel Bayram
Emel Bayram
81K UP
Gözlemi Yapan 5 gün önce Türkiye
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Nevzat Keskin
Seslendiren 4 saat önce 9:19
Neden yelleniyoruz (evet, tıbbi terminolojide "yellenme" olarak geçer)? Neden kokuyor? Bunlar birçoklarımızın merak ettiği ama pek de fazla cevaplanmayan...
0
Yiğit Kulaoğlu
Düşünür ve araştırmacı lise Öğrencisi 20 Ağustos 2022 Sen de Cevap Ver

Emin ol okulda öğretilenlerden çok daha fazlasını öğrenebilirsin yazarak çalışırsan. Hatta tarih kısmında çok sık "Hey, okulda yanlış öğretiyorlar" diyeceksin. Ama dediğim gibi yazarak çalışırsan aklında kalır. Yoksa, şuan okuduğun bir yazıyı akşama unutursun. Hepsini yazma tabii ama ilgini çeken şeyleri yazmanı tavsiye ederim.

Burda da mı diyeceksin ama: Derslerine odaklan, sınavda burada çıkanlar çıkmayacak. Derslerde sana sadece LGS'de çıkacak şeyler öğretiliyor. Ama yine de molalarında buraya bak. Ben senin yaşındayken tanısaydım burasını işler çok farklı olurdu. Şöyle bakmaya başlıyacaksın: Okuldakilerde ne?! Hiç birşey öğretmiyorlar ki. Ufak ve biraz uzatılmış genel kültür sorusu bunlar. Ama asla çok şey öğrenmeye başlayınca bilmişlik yapma ortamlarda. Eğer öğretmeninin sahte veya yanlış bir bilgi verdiğinden eminsen hemen elini kaldır ya da böl ve hatasını söyle. Daha çok hikaye var ama kitap olur. Kısaca böyle.( Cidden kitap olur, yazmaya başladım da)

Bu arada sahte bilgiden kastım şunun gibiler: Fatih'in İstanbul fethi hep çok konuşulur, çok büyük bir şeydir. 1453... İstanbul'un fethi...

Tüm Reklamları Kapat

Aslında bunun gibi göz boyamalar safsatadan ibaret. Fatih, İstanbul'u 80.000 kişiyle 8.000 kişiye saldırdı, tabii ki fetheder. Şöyle diyebilirsin, peki öbürleri neden fethedememiş? Öbürleri de çok büyük değildi de ondan. Osmanlı abartıldığı kadar güçlü değildi. Noldu? Rönesans ve Fransız ihtilalinde ne oldu? ZORT. Dünya'nın gerisinde kaldı.

Celal Şengör'ün kitabında şöyle diyor: Timur ile Cengiz Han İstanbul'un fethinin çok büyük birşey olduğunun söylendiğini duysa biryerleriyle gülerlerdi.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yotta Yubato
Yotta Yubato
25K UP
Üye 7 Eylül 2019 2 Cevap
Yoksa madde gravitonun oluşmasına, graviton da uzay zamanda eğriliğe mi sebep oluyor?
451 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close