Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Metehan Görücü
Üye 8 saat önce 1 Cevap
3

Ödüllü Soru Neden kaslarımız durduk yere titriyor/seğiriyor?

Kaslarınızın durduk yere istemsiz şekilde kasıldığını ve titrediğini deneyimlemişsinizdir. Sizce bunun sebebi nedir?
Neden kaslarımız durduk yere titriyor/seğiriyor?
Neden kaslarımız durduk yere titriyor/seğiriyor?
Cevap Ver 5K UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ecrin Güvenaltın
Ben bir sayısal okuyan bir öğrenciyim. 6 saat önce

Kasların durduk yere titremesi, genellikle miyoklonus veya tremor olarak adlandırılan istemsiz kas hareketleridir. Bunlar çoğu zaman zararsız olsa da, bazen altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi olabilirler. Bu yüzden çok sık yaşanırsa doktora gitmeni tavsiye ederim . İşte kasların durduk yere titremesinin (seğirme veya tremor) yaygın nedenleri:

Yaygın ve Genellikle Zararsız Nedenler

Stres ve Kaygı: Yoğun stres, anksiyete veya panik durumları vücudun adrenalin salgılamasına neden olarak kaslarda titreme ve seğirmelere yol açabilir. Nefes çalışmaları yapabilirsin .

Tüm Reklamları Kapat

Yorgunluk ve Uykusuzluk: Kasların aşırı yorulması veya yeterli uyku alınamaması kaslarda istemsiz kasılmalara neden olabilir. Uykuya dalarken yaşanan ani sıçramalar (hipnogojik seğirme) da bu kategoriye girer. Uyku düzenini tekrar düzenleyebilirsin .

Aşırı Kafein Tüketimi: Kafein, sinir sistemini uyarıcı bir etkiye sahiptir ve fazla tüketildiğinde kaslarda titreme veya seğirmelere yol açabilir. Kahve , çikolata vb. Şeylere bir süre ara ver .

Beslenme Bozuklukları: Magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi elektrolit dengesizlikleri veya B12 vitamini eksikliği kas fonksiyonlarını etkileyerek titremelere neden olabilir.

Fiziksel Yorgunluk veya Aşırı Egzersiz: Kasların aşırı zorlanması veya uzun süreli egzersiz sonrası kaslarda titreme görülebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Hıçkırık: Hıçkırık da diyafram kasının istemsiz bir seğirmesidir. Bu en yaygın olanıdır .

Altta Yatan Sağlık Sorunları !!!

Eğer kas titremeleri sık, şiddetli, sürekli hale geliyorsa veya başka belirtilerle birlikte görülüyorsa, altta yatan bir sağlık sorunu olabilir. Bu durumlar şunları içerebilir:

Nörolojik Hastalıklar:

Parkinson Hastalığı: Genellikle istirahat halinde ortaya çıkan, ellerde ve kollarda belirgin olan bir titreme türüdür.

Esansiyel Tremor: En sık görülen hareket bozukluğudur. Genellikle ellerde görülür ve hareketle artabilir. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik yatkınlık görülebilir.

Multipl Skleroz (MS): Sinir sistemini etkileyen otoimmün bir hastalıktır ve kaslarda titremelere yol açabilir.

Epilepsi: Nöbet bozuklukları kas spazmları ve titremelere neden olabilir.

Beyin Hasarı veya İnme: Beynin kas hareketini kontrol eden bölgelerindeki hasarlar titremelere yol açabilir.

Sinir ve Omurilik Yaralanmaları: Sinirlerin hasar görmesi, kasların istemsiz hareket etmesine neden olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tiroid Bozuklukları (Hipertiroidizm): Tiroid bezinin aşırı çalışması, metabolizma hızını artırarak titremelere neden olabilir.

Düşük Kan Şekeri (Hipoglisemi): Kan şekerinin düşmesi, vücudun bir tepkisi olarak titremeye yol açabilir.

Böbrek veya Karaciğer Yetmezliği: Bu organlardaki işlev bozuklukları, vücutta toksin birikimine ve dolayısıyla kas titremelerine neden olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bazı İlaçların Yan Etkileri: Bazı antidepresanlar, antipsikotikler, astım ilaçları veya sakinleştiriciler gibi ilaçlar titremeye neden olabilir.

Genetik Bozukluklar: Nadiren de olsa bazı genetik bozukluklar kas titremelerine zemin hazırlayabilir.

Bunları ciddi sorunlara yol açabilir Bu yüzden dikkat et .

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Tüm Reklamları Kapat

Eğer kas titremeleriniz:

Günlük yaşamınızı etkiliyorsa,

Şiddetli ve uzun süreliyse,

Eşlik eden başka belirtiler (kas güçsüzlüğü, denge kaybı, baş dönmesi, konuşma bozukluğu vb.) varsa,

Ani başladıysa ve geçmiyorsa,

mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurmanız önemlidir. Doktorunuz titremenin nedenini belirlemek için fiziksel muayene, kan testleri veya elektromyografi (EMG) gibi ek testler isteyebilir.

Unutma, kas titremeleri çoğu zaman endişe verici değildir ancak altta yatan ciddi bir durumun belirtisi de olabilir. Bu nedenle şüphe duyduğunuzda profesyonel bir tıbbi değerlendirme almak her zaman en iyisidir. sana yardımcı olduysam ne mutlu bana .

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close