Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yotta Yubato
Yotta Yubato
5K UP
Üye
1

Yerçekimini uzayın geometrisi ile açıkladığımıza göre neden bilim insanları hala graviton adlı parçacıklarından bahsediyor?

Yoksa madde gravitonun oluşmasına, graviton da uzay zamanda eğriliğe mi sebep oluyor?
383 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Bosch Frei
Bosch Frei
2,320 UP
Cok merakli

Soruda bir zaman karisikligi var.

Kutlecekimini Einstein , maddenin uzayzamani bukmesi olarak acikladi. Calismasini makaleye doktukten 20 sene sonra graviton fikri ortaya cikti,

Tüm Reklamları Kapat

Yani Graviton fikri daha yeni.

Genel gorelilik, uzay zamanin geometrisini “stress-energy-momentum tensor”, yani kendi icindeki enerjiden kaynagini aldigini soyler.

Tüm Reklamları Kapat

Kuantum fizigi der ki , "EGER kutlecekim bir kuantum alani ise , tasiyici parcacigin olmasi gerekir , ve ozellileri de matematiksel olarak su sekildedir ( buraya yazmayayim, spini, sarji, kutlesi vs vs )".

Teorik degil, tamamen hipotetik bir bozondur.

Einstein'in Newton'u yanlislamamasi, Hubble sabitininin Einstein'in formulune eklenerek Einstein'in yanlislanmamasi gibi, gravitonlarin gozlemlenmesi halinde de ( ki cok zor), genel Gorelilik son kullanma tarihine ulasmayacaktir.

Dusunun, Nasa aya inisde Newton formullerini kullandi.

203 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cem Ergünay
Kuantum Fiziği İlgilisi

Aslında bu ikisi birbirine karşıt olan tezler değil destekleyen tezlerdir. Uzay geometrisi içindeki kütlelerden etkilenerek bükülebiliyorsa ve kütlesi olan her cisim bu bükülmeden etkileniyorsa, bu karşılıklı dansın meastroları kütleli cisimlerdir. Yani cisimlerin birbirlerinden etkilenmeleri, başka bir deyişle, bir cismin başka bir cismin eğidiği uzay geometrisine girip etkilenmesi için kütleye sahip olması gerekir.

image

Tüm Reklamları Kapat

Neden? Resimdeki küçük topa (bu durumda Ay' a bakalım). Eğimli bir yolda yan yan ilerliyor. Bu demek oluyor ki, Ay' dan ileriye doğru olan F kuvvetinin oluşturduğu kinetik enerji, Ay' dan Dünya' ya doğru olan Fgrav kütle çekim kuvvetini dengeliyor. Ay, ne Dünya' ya çarpıyor, ne de uzaya savrulup gidiyor. Bunların hepsi kütle etkileşmelerinden oluyor.

Graviton ise bu kütleler arası etkileşimin nasıl olduğuna dair tamamen kağıt üzerinde bir parçacıktır. Yani, enerji Higgs Alanı ile kütle kazanır ve graviton ile bu kütleler arası "çekim"ler olur. Şu son yazdığım cümle çok farazi bir cümle ama hala araştırılıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak graviton ve genel görelilik birbirine alternetif görüşler değil.

Tabii bunların hepsi "bildiğim kadarıyla" parantezine alınıp çarpmanın toplama üzerine dağılma özelliği uygulanmalı. Başka bir deyişle benim anladıklarım.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close