Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Gencay Kaan Polat
Yazar 8 Ocak 2021 10 dk.

Kanser hücreleri, yeni ve daha uzak dokulara yayılabilme özelliğine sahiptirler ve bu özellikleri onları daha da ölümcül hale getirir. Tümör hücreleri kan veya lenfatik yollarla vücuda dağılabilir ve ulaştıkları yerlerde çoğalabilirler; bu sürece metastaz denir. Kanserin metastaik yayılımı için damar ağı, çok önemli bir etmendir.

Yeni kan damarlarının oluşması sürecine anjiyogenez adı verilir. Aynı şekilde yeni lenfatik kanal ve damarların oluşumu sürecine de lenfogenez adı verilir. Her iki süreç de tümörlere oksijen ve besin sağlamakta ve atıkları hızlıca uzaklaştırmada oldukça önemlidir. Anjiyogenik faktörler, özellikle neoplastik damarlanmanın oldukça yoğun olduğu yerlerde yüksek konsantrasyonlarda bulunur.

86
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Tolunay Dündar
Çeviren 2 Eylül
Güneş’in üzerinde neden böyle bir üçgen var? Bu “şeyin” şekli biraz alışılmışın dışında olsa da aslında yapısı bakımından kendisine pek de yabancı sayılmayız. Gördüğümüz bu üçgen şeklindeki çıkıntı, evrim sürecindeki bir güneş fışkırması parçasıdır. Güneş’in manyetik alanları, etrafındaki enerji yüklü parçacıkları bir araya getirerek bir su yatağı misali onların akışını yönlendirir ve bazen bu esnada, parıldayan gazlardan oluşan yapıların aylarca havada asılı tutulduğu olur. Asılı kalan bu fışkırmalar; çoğunlukla sıcak, yoğun veya opak plazmalardan oluştuğundan dolayı da son derece parlak olurlar. Yani bu şaşırtıcı üçgen yapı da şeklinin biraz farklı olmasına rağmen özünde bir fışkırma parçasından başka bir şey değil. NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından yaklaşık bir gün içerisinde oluşup hızlıca genişlediği belgelenen bu Dünya’mızdan bile daha büyük ikonik fışkırma, kısa sürede güneş fotoğrafçılarının odak noktası hâline geldi. Görselin geneline baktığımızda, hidrojenin yaymış olduğu kırmızı renkteki ışıma dikkatimizi çekiyor. Alt tarafta da Güneş fibrillerinin Güneş’in kromosferini kapladığını, arka planda yer alan gökyüzününse hiçbir yıldızın görülemeyeceği kadar sönük kaldığını görüyoruz.
3
0 Yorum
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Ata Yiğit Tokmak
İnceleyen10 3 gün önce
Güzel videolar çekiyor
Youtube Kanalı
9.5/10
(778 Kişi)
Puan Ver
@BarisOzcan
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Fatma Nur İnakçı
Aktaran 5 gün önce 2 dk.

Herhangi bir zamanda Amerika Birleşik Devletleri nüfusunun yaklaşık %10'u majör depresif bozuklukla (MDD) mücadele ederken insanların %20'si yaşamları boyunca bu bozukluğun belirtilerini gösterebiliyor.[1]

Ancak bu kadar yaygın olmasına rağmen MDD tedavisinde kullanılan yöntemler, toplumun azımsanamayacak bir kesiminde yetersiz kalmaktadır. Standart tedavi yöntemi olan antidepresanlar, MDD hastalarının %30’unda etkili olmamaktadır.

32
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'na katkı sağlamanın bir yolu, Agora Bilim Pazarı'na uğrayarak, burada bilimseverlerle buluşturduğumuz bilim kitapları, ders kitapları, hediyelik eşyalar ve diğer ürünlerden satın almak. Bir göz atın, hoşunuza giden bir şeyler bulacağınıza hiç kuşkumuz yok!

Tüm Reklamları Kapat
İnceleme
Bora Ergen
Bora Ergen
51K UP
İnceleyen5 2 gün önce
İçerik çalan bir kişi istediği kadar güzel video üretsin bu onu İçerik Çalan kategorisinden dışarıya çıkarmaz ki biraz subjektif olucak ama bence kısa videolar hazırlaması da onu kötü bi statüye sokuyor
Youtube Kanalı
8.7/10
(108 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
Aktaran 30 Aralık 4 dk.

Mutfağında karınca sorunu ile uğraşmış herkes, karıncaların son derece sosyal hayvanlar olduğunu bilir. Onları tek başına görmek pek sık rastlanan bir durum değildir. Her ne kadar bazılarımız yalnızlığı tercih etse insanlar da sosyal hayvanlardır. Karıncalar da insanlar da hayvanlar aleminde doğada kendi boylarını aşan yükleri taşımak için iş birliği yapan çok az türden biridir.

Weizmann Bilim Enstitüsü'nden Prof. Ofer Feinerman ve ekibi, bu ortak özelliği kullanarak grup halindeki iş birliğine, karar alma mekanizmalarına, grup dışında tek başına hareket etmeye dair birçok davranışın olumlu ve olumsuz taraflarını anlamak için ilginç bir evrimsel yarışma düzenledi. "Kim, büyük bir yükü bir labirent boyunca daha iyi taşır?" yarışmasından elde ettikleri bulgular, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlandı.[1]

21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Aslıhan Yeşilyurt
Çeviren 14 Nisan 2020 4 dk.

Kadınların duygusallığına yönelik olumsuz basmakalıp düşünceler, uzun yıllardır kadınların sosyal, profesyonel ve politik bağlamlarda karar alma kapasitelerine zarar veren mitler yaratmıştır. Geçmişte, kadınların duygusallığının, etik kararlar alma kabiliyet ve ehliyetlerini de olumsuz etkilediği düşünülmekteydi. Kadınlar etik değerler bakımından erkeklerden aşağı görülüyordu çünkü mantıkları değil duygularıyla karar alıyorlardı. Bu eski düşüncenin aksine bugün, suçluluk gibi öz bilince dayalı etik duyguların etik kararlar almada ve etik davranmada oldukça önemli olduğunu bilmekteyiz. Daha da önemlisi, araştırmalar kadınların erkeklerden daha duygusal olduğunu göstermese de kadınların suçluluk ve utanç duygularını hissetmeye daha yatkın olduğunu gösteriyor.

Bir araştırma serisinde, çalışma arkadaşım Laura King ile şu çarpıcı fikrin peşine düştük: Kadınların etik açıdan önemli duyguları hissetmeye yatkın olmaları, onların etik olmayan davranışlara yönelme eğilimlerini erkeklere kıyasla nasıl etkiliyor?

48
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Poyraz Savaş
Türü Ekleyen 6 gün önce
Coraciiformes yalıçapkınları, arı kuşları ve gökkuzgunlarından oluşan bir kuş takımıdır. Coraciiformes genellikle renkli kuşlardan oluşan bir takımdır. Bu takımın üyeleri, avlarını etkisiz hale getirmek için onları yüzeylere çarpmalarıyla bilinir.
4
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 26 Şubat 2018 11 dk.

Daha önceki bir yazımızda, bilim insanları arasında ateizm, teizm, deizm, agnostisizm gibi inanç veya inançsızlık tiplerinin dağılımına ve bunun halk arasındaki dağılımı ile olan farklarına bakış atmıştık. Bu yazımızda ise, iki önemli noktaya değinmek istiyoruz: 

Ateizm, tarihsel olarak birçok şekilde tanımlanmışsa da, en genel anlamıyla her türlü yaratıcı gücün varlığını reddetmeye verilen isimdir. Ateistler, dinlerin ve tanrıların gerçek olmadığını düşünmekte ve bunların insanın hayal gücü ile kültürel evriminin bir ürünü olduğunu ileri sürmektedirler. Bu, en azından bir adet yaratıcı gücün var olması gerektiğini iddia eden teizm ile zıt olan görüştür. Daha dar anlamıyla teizm, hem en az 1 tanrıya, hem de o tanrının gönderdiği belirli bir dini görüşe iman etme, inanç duyma demektir. Öte yandan deistler, yaratıcı bir gücün varlığını kabul etmelerine rağmen, dinlerin insan ürünü olduğunu ve yaratıcının insanlarla kitaplar veya dinler yoluyla irtibat kurmadığını ileri sürerler. Alternatif olarak, en genel anlamıyla, ateizm veya teizmin doğru olup olmadığını elimizdeki verilerle bilemeyeceğimizi söyleyen agnostisizm ve yaratıcının Evren'den ayrı bir varlık olmadığını, Evren'in ta kendisi olduğunu ileri süren panteizm gibi dini inanç veya inançsızlık pozisyonları da bulunmaktadır. Fakat tarihsel olarak, bilimle en yakından ilişkisi olanlar, ateizm ve agnostisizm gibi inançlardan tamamen veya kısmen uzak olan felsefi düşünüşler olmuştur. Hele ki Orta Çağ'da Hristiyanlık merkezli teizmin, modern çağda ise İslam merkezli teizmin bilim üzerindeki baskısı düşünülecek olursa, bilim ile anti-teizm arasında sıkı sıkıya bir ilişki varmış gibi gözükmektedir. Peki bu, gerçekten organik bir ilişki midir?

236
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağıl Benibol
Yazar 2 Kasım 2016 16 dk.

Kütleçekim dalgaları, büyük kütlelerin ivmelenmesi sebebiyle uzay-zaman dokusunda meydana gelen bozulmalar ve bükülmelerdir. Kütleçekim dalgaları, tıpkı suya atılan bir taşın yarattığı dalgalar gibi, kaynaktan dışarı doğru dalgalar hâlinde yayılır. Ancak arada belirgin bir fark vardır: Kütleçekim dalgaları ışık hızında hareket eder; su dalgaları ise bunu yapamaz. Kütleçekim dalgaları, kütleçekimsel radyasyon yoluyla enerji taşır. Kütleçekimsel radyasyon, elektromanyetik radyasyon benzeri, kaynaktan dışa doğru yayılan bir radyasyon türüdür.

Einstein fiziği öncesi dönemde, yani ilk olarak Isaac Newton tarafından geliştirilen klasik fizik çerçevesinde, kütleçekim dalgalarının varlığına dair herhangi bir ipucu bulunmamaktaydı; çünkü bu dönemde kütleçekiminin bir noktadan diğerine anlık olarak etki eden bir kuvvet olduğu düşünülmekteydi. Dolayısıyla kütleçekimine yönelik teorilerin tarihi asırlar öncesine gitmesine rağmen, kütleçekim dalgalarının varlığı ilk olarak 1905 yılında Henri Poincaré tarafından ileri sürülmüştür; sonrasındaysa 1916 yılında Albert Einstein'ın geliştirdiği Genel Görelilik Teorisi çerçevesinde öngörülmüştür.

116
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Eren Fermiyon
Eren Fermiyon
63K UP
İnceleyen10 26 Şubat 2022
Bu kitabı okuyup anlamanız için öyle çok büyük bir bilgi birikiminiz olmasına gerek yok. Hiç bilginiz yoksa da olur. Bu kitabı diğer popüler kitaplardan ayıran özellik: Fiziği hikâye, roman gibi öğretici bir şekilde anlatması. Kitabı okurken eğlendim.
10.0/10
(31 Kişi)
Puan Ver
Uzay, Zaman Ve Ötesine Olağanüstü Bir Yolculuk
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Atbaşı ve Avcı Bulutsuları

Karanlık Atbaşı bulutsusu ve parıldayan Avcı Bulutsusu, birbiriyle çelişen kozmik manzaralardır. Gece gökyüzünün en tanınmış takımyıldızlarında, 1500 ışıkyılı uzakta, nefes kesici mozaiğin zıt köşelerinde sürüklenmektedirler. Aşina olduğumuz Atbaşı bulutsusu, sol alttaki uzun kırmızı parıltının yanında küçük bir kara bulut silüeti olarak görünür. Alnitak, Avcı’nın kemerinde en doğuda bulunan yıldızdır ve Atbaşı’nın solundaki en parlak yıldız olarak karşımıza çıkmaktadır. Alnitak’ın altında, parlak emisyon bulutları ve dramatik karanlık toz şeritleriyle Alev bulutsusu görülebilir. Muhteşem salınım bölgesi olan Avcı Bulutsusu (diğer adıyla M42), sağ üstte yer almaktadır. Hemen solunda ise, Koşan Adam olarak da adlandırılan, dikkat çekici bir yansıma bulutsusu bulunmaktadır Parlayan hidrojen gazının yayılmış dalları, bölge genelinde kolayca izlenebilir.

9 Mayıs 2021 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Roberto Colombari & Federico Pelliccia
Çeviren: Ege Can Karanfil
Çeviri Editörü: Eda Alparslan

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Ufuk Derin
6 gün önce
Anne Wojcicki, kontrolü altındaki kar amacı gütmeyen kuruluş aracılığıyla 305 milyon dolarlık teklifle 23andMe'nin kontrolünü yeniden ele geçirdi. Wojcicki'nin teklifi, Regeneron Pharmaceuticals'ın 256 milyon dolarlık teklifini geçerek iflas açık artırmasını kazandı ve anlaşmanın önümüzdeki haftalarda tamamlanması bekleniyor. Şirket, talep düşüşü ve 2023'teki veri ihlali sonrası Mart ayında iflas başvurusunda bulunmuş, müşterilerin %15'i hesaplarını kapatmayı talep etmişti. Bu gelişme, DNA verilerinin gizliliği konusundaki endişelerin sürdüğü bir dönemde genetik test sektöründe önemli bir dönüm noktası oluşturuyor.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Patron Reis
Üye 5 gün önce 1 Cevap
İnsanlar güncel yaşamlarında pek çok hastalık rahatsızlık ve genetik bozukluklarla bile hayatta kalabiliyor hatta bazen tamamen iyleşedebiliyorlar bu şekilde nasıl hâlâ doğal seçilime uğrayıp evrim yaşayabiliyorlar ki mesela bağışıklık sistemi iyi de olsa kötü de olsa o kişi hayatta kalmaya devam edebiliyor
319 görüntülenme
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 12 Ocak 2014 24 dk.

Penis, yapı ve görevi itibariyle tüm zamanların en ilgi çeken organları arasında yer almaktadır. Kültürel bir tabu haline getirilmiş olmasından ötürü, dalak ya da pankreas hakkında konuşurken kimsenin yüzü kızarmasa da, penis hakkında konuşurken kıkırdamalar, utanıp bozarmalar ve benzeri duygu ve davranışlar oldukça yaygındır. Halbuki, ortalama bir insan söz konusu olduğunda, vücudumuzun kütlece binde 2'sini, yani %0.2'sini oluşturan, kemiksiz, sıklıkla kanla dolarak şişen, damar ve sinir yığını olan bu organ hakkında bahsederken de, en az saçlarımız ya da parmaklarımız ile ilgili konuşurken olduğu kadar rahat olabilmeliyiz.

Dahası, merak etmiyoruz da değil! Bize en sık gelen sorular, cinsellik ve üreme organlarıyla ilgili sorular oluyor. Bu da çok normal; çünkü var oluşumuzu bu organlara ve sistemlere borçluyuz. Örneğin vajina ile ilgili bilmeniz gereken her şeye buradaki yazımızda yer vermiştik. Bu yazıda da penise bir bakış atalım.

212
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Altay Kenger
Seslendiren 23 Kasım 2019 8:20
DeepMind’ın AlphaGo programı, antik bir masa oyunu olan Go'da insan rakibini yendiğinde bu program, yapay zeka alanında büyük bir sıçrama yaratmıştı....
21
Yaşam Ağacı Gözlemi
Efe Dülger
Gözlemi Yapan 16 Ekim 2022 Türkiye, Kocaeli
kendi bahçemde beslediğim sincap
5
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close