Doğal seçilimi oluşturan faktör sadece iyi genetiğin hayatta kalması değildir. Aynı zamanda en çok sonraki nesle aktarılandır. Günümüzde iyi veya kötü herhangi bir genin sonraki nesle geçmesi artan yaşam koşulları sayesinde arttı. Ancak dişi rollerin üremede seçiciliği hâlâ devam etmektedir.
İşin trajikomik kısmı günümüz kadınlarının erkek seçimi yapması erkeklerin zoruna gitmektedir. Ancak doğada doğal seçilimde kaliteli geni seçen rol dişilerdir. Günümüzde de böyle: bir kadın; uzun boylu erkeği, daha güçlü erkeği veya daha zekisini seçerek ilgili kaliteli geni sonraki nesle aktarmada payı bulunur. Yani bir bakıma kadınlar insanların evrimini sağlar.[1]
Düşünceniz bir bakıma doğru evet, sağlık olanaklarıyla en kötü koşullarda bile her türlü geni hayatta tutabiliyoruz. Bu doğal seçilimde kötü gözükse de hayatımıza renk katmadı değil. Evrim konusunda tabi ki endişelerimiz var ama bu bir son değil. Nitekim iyi kötü her türlü genin fazlaca bulunduğu, nüfusun çok fazla olduğu Hindistan bile yazılım sektöründe en önde gelenlerden. Sahi biyolojik evrimin yanında teknolojik evrimde mümkün.
Kısacası, doğal seçilim etkilendi ancak daha son bulmadı. Dişi rollerin etkisi hâlâ mevcut. Evrim endişeniz varsa dahi insan ırkını makineleşmek bekliyor olabilir.
Kaynaklar
- N. A. O. S. (US), et al. (2009). Mate Choice And Sexual Selection: What Have We Learned Since Darwin?. In the Light of Evolution: Volume III: Two Centuries of Darwin. | Arşiv Bağlantısı