Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Fatih Birinci
Yazar 11 Şubat 2019 9 dk.

Özellikle son yıllarda kadınlara yönelik taciz olayları hem artış gösterdi hem de kadınların kendilerini cesurca ifade edebilmesi nedeniyle toplumun iliklerine işlemiş olan kadın şiddeti problemi daha görünür hale geldi. Doğal olarak da tacizci/tecavüzcü erkeklerin neden bu davranışları sergilediği daha sık araştırılmaya başlandı.

Bilindiği gibi insan; biyolojik, psikolojik ve sosyolojik bir varlıktır ve varlığın bu üç boyutu birbiriyle yoğun ve girift bir ilişki içindedir. Bu yüzden konuyla ilgili farklı disiplinleri bir araya getiren, geniş perspektiften çalışmalar yapılmaktadır. Bu üç alandan birden gelen veriler bir bütün olarak değerlendirilmediği müddetçe, eldeki sorunla ilgili tam bir çerçeve elde etmek mümkün değildir. Buna rağmen, bilgi yoğunluğu gözetilecek olursa, bu alanlardan sadece birinden gelen verilere odaklanmak, o alandaki bilgilerimizin sağlamlaşması ve diğer alanlardaki bilgilerimizi yorumlama başarımız açısından faydalıdır.

538
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Zeki Doruk Erden
Yazar 28 Şubat 2019 24 dk.

Yapay zekanın ve akıllı makinelerin insanları işsiz bırakacağı ve ekonomiyi kökünden sarsacağı senaryosu, aşağı yukarı elli senedir dinlediğimiz bir hikaye. Bu elli senenin önemli bir kısmı boyunca bu senaryo kimileri için bilimkurgu, kimileri içinse “oldu/olacak” şeklinde, pratikte görünür önemli bir karşılığı olmadan kaldı.

Eğer teknoloji haberlerini takip ediyorsanız, son birkaç yılda bu durumun biraz değişmeye başladığını fark etmişsinizdir. Özellikle 2012’den beri geliştirilen yeni yöntemler ve bunların son 10 senede toplanılan devasa boyuttaki veri ile bir araya getirilmesi, “gerçekten akıllı makineler” konseptini bilimkurgu olmaktan çıkarıp belki de ilk defa, ciddi bir meseleye dönüştürüyor. Peki, bu noktaya nasıl gelindi? 2012’den beri yaşanan gelişmelerin, geçen asrın gelişmelerinden farkı ne? Yoksa şu an konuya duyulan ilgi de, yapay zekanın popülerlik kazandığı daha önceki dönemlerde de olduğu gibi, şişirilmiş ve yakında sönecek bir heyecandan mı ibaret?

155
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Çağrı Mert Bakırcı
İnceleyen10 13 Eylül 2022
Evrimsel biyolojiye ilgi duyanların kesinlikle izlemesi gereken bir film. Özellikle Darwin'in kasten dine savaş açmak amacıyla Türlerin Kökeni ve Evrim Kuramı gibi kavramları "uydurduğunu" iddia eden düşük kalibreli insanlara çok güzel cevaplar barındırıyor. Darwin'in din konusunda ne kadar hassas olduğunu ve insanların inançlarına etrafındaki hiçbir bilim insanının olmadığı kadar saygı duyduğunu çok gerçek bir şekilde işliyor.

Filmin ismi de oldukça ironik olarak seçilmiş: Sözcüğün en literal anlamı, bir çeşit sahtebilim olan ve evrimle sık sık bir arada anılan "yaratılışçılık" akımına gönderme yapıyor. Ama isim, filmin ana konusuyla da çok ilişkili, çünkü film, Darwin'in Türlerin Kökeni'nin "yaratılış"ını ele alıyor ve bildiğiniz gibi bu kitap ve sonrasında yaşanan bilimsel devrim, insanın binlerce yıldır sorduğu "Ben kimim? Nereden geldim? Nasıl var oldum?" sorularını dinin ve felsefenin alanından çıkarıp bilimsel tabana çekiyor ve bu sorulara cevapları vererek gerçek "yaratılış"ı ortaya çıkardı.

Oyunculuklar ve konu akışı da gerçekten harika, dolayısıyla mümkünse ailenizle birlikte izlemenizi tavsiye ederim.
9.9/10
(219 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : Creation
Yönetmen: Jon Amiel
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
290
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 6 Haziran 2021 4 dk.

Işık, sadece aydınlık kaynağı değildir; aynı zamanda enerji (ısı) taşıyor olmasından ötürü bir ortamdaki yaşamın temel kaynaklarından biridir. Karalarda bunu pek düşünmüyor olsak da okyanuslar gibi devasa su birikintilerinde ışığın ulaşabildiği bölge, yaşamın nasıl evrimleşeceğini doğrudan belirlemektedir.

Sadece ışık da değil! Okyanusların derinliğine bağlı olarak belli bir derinlikteki basınç da canlı yaşamını doğrudan etkilemektedir. Çok yüksek basınç altında kemikli veya omurgalı hayvanların yaşaması çok zor olmaktadır (hatta mümkün olmayabilir). Buna bağlı olarak, okyanus yaşantısının derinlikle değiştiğini görmekteyiz. Yani aslında ışık ile basınç arasında doğrudan bir ilişki olmasa da, ışığın erişebildiği okyanus katmanları dikey derinlik ile ilişkili olduğu ve basınç da aynı parametreye göre belirlendiği için, ışık (dolayısıyla sıcaklık) ve basınç, yani en temel iki parametre, bir arada değişmektedir.

18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ali Ferruh Ekiz
Çeviren 23 Ocak 2014
Bu büyüleyici yıldız alanı, kuzeyin kahraman takımyıldızı Perseus’ta, yaklaşık yedi dolunayın kapladığı geniş bir alanı (yaklaşık 3,5 derece) kapsar. Görüntünün merkezinin hemen sağında, h ve Chi Persei olarak bilinen ünlü bir açık (galaktik) yıldız kümesi çifti yer alır. NGC 869 (sağdaki) ve NGC 884 olarak da adlandırılan bu kümeler, Güneş’ten yaklaşık 7.000 ışık yılı uzaklıkta bulunur ve Güneş’e kıyasla çok daha genç ve sıcak yıldızlara ev sahipliği yapar. Birbirlerinden yalnızca birkaç yüz ışık yılı mesafede bulunan bu iki küme, içerdiği yıldızların 13 milyon yıllık yaşı göz önüne alındığında, büyük olasılıkla aynı yıldız oluşum bölgesinin ürünü olarak doğmuştur. Dürbünle bakıldığında her zaman etkileyici bir manzara sunan Çift Yıldız Kümesi, karanlık alanlarda çıplak gözle bile görülebilir. Bununla birlikte, dürbünle görülemeyen ve teleskopik görüntülerde sıklıkla fark edilmeyen şey, bu olağanüstü kozmik gökyüzü manzarasında yer alan, kırmızımsı iyonize hidrojen gazından oluşan soluk bulutlardır. Görüntü, bir renkli kompozit çalışmasıdır ve hidrojen bulutlarından yayılan emisyonu vurgulamak amacıyla dar bant verilerini içermektedir. Geniş görüş alanının sol üst köşesinde, başka bir küçük açık yıldız kümesi olan NGC 957 bulunur. Bu küme de benzer yaşta, benzer uzaklıkta ve muhtemelen Perseus’taki daha ünlü Çift Yıldız Kümesi ile bağlantılıdır.
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 3 Ocak 2015 6 dk.

Genellikle evrimden söz edildiğinde, hele ki insan evriminden söz edildiğinde akla gelen ilk şey "maymunlar" olur, o kadar. Ondan gerisi, berisi, arası bilinmez. "Ne yani, biz şempanzeden mi geliyoruz; o zaman onlar neden insan olamıyor?" seviyesinden öteye gidemeyen bir algı çerçevesinde, evrimsel biyoloji gibi insanlık ve bilim tarihinin gördüğü en güçlü bilim dallarından biri hiçe sayılıyor. İnsan-maymun-evrim ilişkisini burada, burada, burada ve burada detaylıca analiz etmiştik ve doğru bilinen yanlışları düzeltmiştik; tekrar etmeye gerek yok. 

Öte yandan biz modern insanlar (Homo sapiens), 4 milyar yıla yakın canlılık tarihinde son 250.000 yıldır var olan türleriz. Yani gezegen üzerindeki canlılığın %0.006'lık kısmında yer alıyoruz. Bir diğer deyişle, zamansal olarak bir hiçiz. Tabii bu sadece bizimle ilgili bir durum değil. Her ne kadar evrim tarihini her zaman kendi gözlerimizden anlatmaya meyilli olsak da, bugün bizlerle birlikte aynı gezegeni paylaşan ortalama 60 milyon canlı türünün birçoğu, bu uçsuz bucaksız evrim zamanının kısacık bir diliminde var olmuş canlılar. Çünkü bugüne kadar var olan türlerin %99'undan fazlası yok oldu, sadece %1'i yoluna devam ediyor.

17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Burak Albayrak
Ekleyen 29 Mayıs 2022 42 dk.

Kan basıncı, kanı dolaşım sisteminde hareket ettiren kuvvettir ve yaşam için hayati önem taşır. Kanımızı dolaşım sistemi etrafında akmaya zorlayan basınç olmadan, atardamarlarımız aracılığıyla dokulara ve organlara oksijen veya besin iletilemez. Bağışıklık ve insülin gibi hormonlar için beyaz kan hücresi ve antikor sağladığı için de ayrıca hayati önem taşır.

Hipertansiyon, atardamarlardaki kan basıncının tehlikeli bir şekilde yükseldiği, uzun süreli tıbbi bir durumdur ve genellikle semptomlara neden olmaz. Bununla birlikte, uzun süreli hipertansiyon, felç, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, atriyal fibrilasyon, periferik arter hastalığı, görme kaybı, kronik böbrek hastalığı ve bunama için önemli bir risk faktörüdür.

46
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı Akademi

Evrim Ağacı Akademi'yi kullanarak kendini Sahtebilim ve Şüphecilik konusunda geliştirebilirsin.

Sahtebilim
Sahtebilim
98 Makale
19 saat 9 dakika
Öğrenmeye Başla
Komplo Teorileri
Komplo Teorileri
14 Makale
3 saat 50 dakika
Öğrenmeye Başla
Astroloji
Astroloji
4 Makale
1 saat 5 dakika
2 Soru
Öğrenmeye Başla
UFO ve Uzaylılar
UFO ve Uzaylılar
17 Makale
2 saat 44 dakika
Öğrenmeye Başla
İstanbul Üniversitesi Matematik Kulübü
Etkinliği Ekleyen 1 hafta önce İstanbulÜcretsiz23 Mayıs
Öğrenci Matematik Çalıştayı XI
23 Mayıs 2025 10:00 tarihinden 23 Mayıs 2025 16:00 tarihine kadar.

İstanbul Üniversitesi Matematik Kulübü olarak bu yıl Matematik Çalıştayımızın 11. 'sini düzenliyoruz.

Etkinliğimiz; matematik bölümünden mezun olmuş, farklı alanlarda kendini geliştirmiş, kariyer hedeflerimize ilham verecek isimleri bir araya getirecek.

Konuşmacılarımızın bilgi ve deneyimlerinden yararlanmak istersen aşağıdaki formu doldur, etkinlik gününde aramızda yerini al.

Katılım formu;

https://forms.gle/b4dLBBKKKeLodRQ18

Daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.https://www.instagram.com/iumatematik/

Devamını Göster
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Öykü .
Öykü .
25K UP
İnceleyen10 28 Nisan 2023
Yıllardır takip ettiğim, Türkiye'de ihtiyaç duyulan geek içerik üreticisi açığını kapatan, gönlümde ayrı bir yeri olan youtube kanalı. Sen Ne Diyon! gibi eğlence içerikleriyle güldürüyor, Sinema Günlükleri gibi serileriyle ise benim gibi genç insanları devirden dolayı yakalayamadığı eserlerle tanıştırıyor. Can Türkdoğan, Ömercan Güldal, Cevdet Canver ve Can Sungur ekibin unutulmaz isimlerindendir. Ortaokul yıllarımda başlayan geek gelişimime katkıları da benim için oldukça değerlidir.
Youtube Kanalı
10.0/10
(6 Kişi)
Puan Ver
Türkiye'nin En Büyük Geek İçerik Platformlarından
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 3 gün önce Sen de Cevap Ver

Hayatı değerli kılan, zaten budur. Yok olacak olmak.

Her insan, diğer her canlı birey gibi, milyonlarca yıllık evrimin ve ebeveynlerinin genlerini bırakma dürtülerinin sonucu olarak var oluyor. Canlılık, yapısı ve varoluşu gereği enerji barındıran, dinamik ve bilgi taşıyabilen bir varoluş biçimi. Aynı zamanda görece daha gelişmiş canlılar da sahip oldukları zekâ ve hafıza ile bilinç geliştirebilmişler. Varlıklarının, özelliklerinin ve becerilerinin farkındalar. Hatta var olmuş ve yok olacaklarının da farkındalar. İnsan da haliyle sahip olduğu bilgiyi, genleri, vasıfları muhafaza etmeye ve içgüdüsel var olma çabası ile aktarma eğiliminde. Yani her birey doğacak, büyüyecek, sahip olduklarını aktaracak ve varoluşunu tamamlayıp ölecek. Bu akışta bir sorun ya da korkulası bir durum yok. Bundan kaçınmak için bir neden yok. Varoluşsal olarak olay bu zaten.

Olaya varoluşsal değil de kültürel, psikolojik olarak da yaklaşırsak her birimiz var oluyoruz ve doğduğumuz bölge, kültürel, sosyal yapımız, zekâmız, becerilerimiz paralelinde birer hayat yaşıyoruz. Bu hayatta Dünyadan bir şeyler alıyoruz, ona bir şeyler veriyoruz, bir alışveriş hâlinde yaşayıp ölüyoruz. Yani Dünyanın ve yaşamın her şekilde bir kısmını deneyimleyebiliyoruz. Eğer yaşamımız sınırsız olsaydı, işin varoluşsal ve felsefi tarafı bir yana, deneyimleyebileceklerimiz bir noktada biteceği için yaşam tamamen anlamsız ve bir noktadan sonra da varlığımız da aslında hayli gereksiz olurdu. Yani Dünyadan alacaklarımız da ona vereceklerimiz de biter, bu paralelde de varoluşumuz tamamen anlamsızlaşırdı. Yaşamı değerli kılan, belirli bir kısmını deneyimleyebilecek olmamız ve bu ayrımı yapma yeterliliğinde olmamız.

Tüm Reklamları Kapat

Yani atıyorum hayatınız boyunca bir çölde yaşamak ister miydiniz? Hayır. Bir orman da görmek isterdiniz. Bir göl de, bir ırmak da, bir dağ da. Değil mi? İşte Dünyanın bin bir çeşit coğrafyasından hangisini göreceğinizi seçmek, gördüğünüz şeyi anlamlı kılacak şeydir. İşte sınırlı ve süreli hayatımızda, Dünyanın ve yaşamın görece güzelliklerini görmeyi, onlardan beslenmeyi ve onlara katkı yapmayı isteyebilir ve bu doğrultuda da yaşamımızı anlamlı kılabiliriz, onu mutlu yaşayabiliriz. Anlam sunan bu ayrımdır. Her şeyi, her yeri, sınırsızca deneyimlemek değil. Bir kısmını deneyimlemek ve bunu seçebilmek.

İşte bu anlamı var eden de hayatımızın bitecek olmasıdır. Bir gün ölecek olmamız. Bir sonun olması. Bunu bilerek yaşamalı ve yaşamımızı anlamlı kılmaya çalışmalıyız.

Kısaca böyle özetleyebilirim. Sağlıcakla.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sena Küçükkıvanç
8 dakika önce
Bazı istidatlar vardır ki, ne kadar gayret gösterilse, ne kadar zaman ve emek feda edilse de sanki evrenin nadir bir cilvesiyle seçilmiş zihinlere bahşedilmiştir; onlar, insan dehasının ve dirayetinin en göz kamaştırıcı yansımalarıdır. Evrim Ağacı'nın kurucusu Çağrı, işte bu müstesna cevherlerden biri. Onun video anlatılarındaki o eşsiz ve berrak üslup, sanki en duru fikir pınarlarından süzülüp gelen bir esinle hayat buluyor. Nice mütehassıs bir araya gelse, onun tek başına var ettiği o idrak derinliğini ve ifade letafetini meydana getirmekte aciz kalırdı. Her şey için teşekkürler.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sema Tezel
Seslendiren 11 Kasım 2023 7:56
Karabasan denen olgu, bilim tarafından net bir şekilde açıklanabilmiş olan "uyku felci" dediğimiz durumdur. Fizyolojik olarak analiz edildiğinde,...
85
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 10 Temmuz 2021
Zekice hareket etmek, zekadan daha fazlasını gerektirir.
Kaynak: Suç ve Ceza (TED-Ed)
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
51
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close