Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bertu Tezcan
Üye 19 saat önce 2 Cevap
0

Yok olacak olmanın bilinciyle nasıl yaşıyorsunuz?

bir dine yada tanrıya inanmıyorum çok okudugumdan veya bilgili oldugumdan degil 19 yaşındayım hala keşif sürecindeyim tanrının olmadıgına daha yakınım ama sanırım agnostigim neyse bilimsel ve gerçekçi olarak bakarsak oldügümüzde yok olucaz dogumumuzdan once nasılsa sonrada oyle olucak bunun gerçegiyle nasıl yaşıyosunuz sadece hiçlik düşünmemesi zor
136 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 11 saat önce

Hayatı değerli kılan, zaten budur. Yok olacak olmak.

Her insan, diğer her canlı birey gibi, milyonlarca yıllık evrimin ve ebeveynlerinin genlerini bırakma dürtülerinin sonucu olarak var oluyor. Canlılık, yapısı ve varoluşu gereği enerji barındıran, dinamik ve bilgi taşıyabilen bir varoluş biçimi. Aynı zamanda görece daha gelişmiş canlılar da sahip oldukları zekâ ve hafıza ile bilinç geliştirebilmişler. Varlıklarının, özelliklerinin ve becerilerinin farkındalar. Hatta var olmuş ve yok olacaklarının da farkındalar. İnsan da haliyle sahip olduğu bilgiyi, genleri, vasıfları muhafaza etmeye ve içgüdüsel var olma çabası ile aktarma eğiliminde. Yani her birey doğacak, büyüyecek, sahip olduklarını aktaracak ve varoluşunu tamamlayıp ölecek. Bu akışta bir sorun ya da korkulası bir durum yok. Bundan kaçınmak için bir neden yok. Varoluşsal olarak olay bu zaten.

Olaya varoluşsal değil de kültürel, psikolojik olarak da yaklaşırsak her birimiz var oluyoruz ve doğduğumuz bölge, kültürel, sosyal yapımız, zekâmız, becerilerimiz paralelinde birer hayat yaşıyoruz. Bu hayatta Dünyadan bir şeyler alıyoruz, ona bir şeyler veriyoruz, bir alışveriş hâlinde yaşayıp ölüyoruz. Yani Dünyanın ve yaşamın her şekilde bir kısmını deneyimleyebiliyoruz. Eğer yaşamımız sınırsız olsaydı, işin varoluşsal ve felsefi tarafı bir yana, deneyimleyebileceklerimiz bir noktada biteceği için yaşam tamamen anlamsız ve bir noktadan sonra da varlığımız da aslında hayli gereksiz olurdu. Yani Dünyadan alacaklarımız da ona vereceklerimiz de biter, bu paralelde de varoluşumuz tamamen anlamsızlaşırdı. Yaşamı değerli kılan, belirli bir kısmını deneyimleyebilecek olmamız ve bu ayrımı yapma yeterliliğinde olmamız.

Tüm Reklamları Kapat

Yani atıyorum hayatınız boyunca bir çölde yaşamak ister miydiniz? Hayır. Bir orman da görmek isterdiniz. Bir göl de, bir ırmak da, bir dağ da. Değil mi? İşte Dünyanın bin bir çeşit coğrafyasından hangisini göreceğinizi seçmek, gördüğünüz şeyi anlamlı kılacak şeydir. İşte sınırlı ve süreli hayatımızda, Dünyanın ve yaşamın görece güzelliklerini görmeyi, onlardan beslenmeyi ve onlara katkı yapmayı isteyebilir ve bu doğrultuda da yaşamımızı anlamlı kılabiliriz, onu mutlu yaşayabiliriz. Anlam sunan bu ayrımdır. Her şeyi, her yeri, sınırsızca deneyimlemek değil. Bir kısmını deneyimlemek ve bunu seçebilmek.

İşte bu anlamı var eden de hayatımızın bitecek olmasıdır. Bir gün ölecek olmamız. Bir sonun olması. Bunu bilerek yaşamalı ve yaşamımızı anlamlı kılmaya çalışmalıyız.

Kısaca böyle özetleyebilirim. Sağlıcakla.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Rall Raci
İnsan 12 saat önce

Hiç var olmama, var olmadığından bile habersiz olma ihtimalin varken, varolma tercihine karar veren iradeyi bulmaya çalışın.

İçindeki hiçlik korkusunun sebebi, sobada eli yanmasın diye küçük çocuğa edilen tembihdir. Bu korkunun seni yönlendirdiği tarafa gidersen, herşeyin cevabını seni beklersen bulursun.

Tüm Reklamları Kapat

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close