Fotik ve Afotik Okyanus Katmanları: Işık, Sıcaklık ve Basınç Nedeniyle Oluşan Okyanus Katmanları Nelerdir?
Işık, sadece aydınlık kaynağı değildir; aynı zamanda enerji (ısı) taşıyor olmasından ötürü bir ortamdaki yaşamın temel kaynaklarından biridir. Karalarda bunu pek düşünmüyor olsak da okyanuslar gibi devasa su birikintilerinde ışığın ulaşabildiği bölge, yaşamın nasıl evrimleşeceğini doğrudan belirlemektedir.
Sadece ışık da değil! Okyanusların derinliğine bağlı olarak belli bir derinlikteki basınç da canlı yaşamını doğrudan etkilemektedir. Çok yüksek basınç altında kemikli veya omurgalı hayvanların yaşaması çok zor olmaktadır (hatta mümkün olmayabilir). Buna bağlı olarak, okyanus yaşantısının derinlikle değiştiğini görmekteyiz. Yani aslında ışık ile basınç arasında doğrudan bir ilişki olmasa da, ışığın erişebildiği okyanus katmanları dikey derinlik ile ilişkili olduğu ve basınç da aynı parametreye göre belirlendiği için, ışık (dolayısıyla sıcaklık) ve basınç, yani en temel iki parametre, bir arada değişmektedir.
Işığa Göre Okyanus Katmanları
Bir okyanusu, Güneş ışığının erişebildiği derinliklere göre 2 ana katman olmak üzere 5 alt katmana ayırmak mümkündür. Öncelikle bunların genel dağılımını görelim:
Yukarıdaki görselden görebileceğiniz gibi kıta sahanlığı, karadan uzaklaştığımızda dik bir eğim ile okyanus tabanına doğru batar. Yani okyanus derinliği sadece su içerisinde dikey bir dalış ile ilgili değildir, kara parçasına tutunarak yaşayan canlıların kıtaların okyanus içine gömülen kısımların neresinde (dolayısıyla ne derinlikte) bulunduklarıyla da ilgilidir. Bu, okyanus derinliğinin sadece yüzey canlılar için değil, karalara tutunan canlılar için de önemli olduğunu göstermektedir.
Fotik Zon (Işık Alan Bölge)
Güneş ışığının önemli bir bölümü, su seviyesinin yaklaşık 200 metre kadar altına ulaşabilmektedir. Tabii ki, 200 metrede okyanus "zınk" diye karanlık oluvermemektedir, suyun yaklaşık 1.000 metre (1 kilometre) altına kadar ışık, farklı seviyelerde tespit edilebilir; ancak 200 metreden sonra hızla azalır.
Epipelajik Zon (Gün Işığı Bölgesi)
İşte ışığın rahatlıkla ulaşabildiği 200 metrelik bölgeye epipelajik zon (gün ışığı bölgesi) denmektedir. Buradaki Güneş ışığı, aynı zamanda ısının da büyük bir kısmının burada kullanılmasını sağlar. İşte bu nedenle buradaki su sıcaklığı en yüksektir ve az sonra göreceğimiz gibi bu, diğer okyanus katmanlarını etkiler.
Mezopelajik Zon (Alacakaranlık Bölgesi)
200-1.000 metre arasında kalan daha düşük şiddetli ışık bölgesine ise mezopelajik zon (alacakaranlık bölgesi) adı verilir. Buradaki ışık çok sönüktür ve genelde okyanus içerisindeki biyolüminesan canlılar bu bölgeden itibaren görülmeye başlarlar. Ayrıca oldukça tuhaf görünümlü balıklar ve çok ilginç yaşam formları da bu bölgede evrimleşmiştir.
Epipelajik ve mezopelajik zonlar bir araya gelerek "fotik zon" adını verdiğimiz, genel olarak ışık alan bölgeyi oluştururlar.
Afotik Zon (Işık Almayan Bölge)
Batipelajik Zon (Gece Yarısı Bölgesi)
1.000 metre derinlikten sonra ışık görülmez; bu nedenle neredeyse hiç fotosentetik canlı bulunmaz, bu yüzden buraya batipelajik zon (gece yarısı bölgesi) adı verilir. Bu bölge, mezopelajik zondan daha geniş olmasına rağmen daha az canlı yoğunluğuna sahiptir. Genel olarak suyun 4.000 metre altına kadar devam eder. Bu bölgedeki ışığın tek kaynağı, bu bölgede yaşayan canlıların kendi ürettikleri ışıktır (biyolüminesans). Ayrıca bu derinlikte artık basınç muazzam bir seviyeye (40 MPa civarına) ulaşır. Bu yüksek basınca rağmen bu katmanda da çok sayıda tür bulmak mümkündür. Örneğin ispermeçet balinaları bu derinliğe dalarak besin arayabilirler. Bu bölgede evrimleşen canlıların çoğu, ışık noksanlığından ötürü siyah veya kırmızımsı bir renktedir.
Abisopelajik Zon (Cehennem Bölgesi)
4.000 metreden sonra ise abisopelajik zon (cehennem bölgesi) başlar. Bu bölge, okyanus tabanına kadar devam eder; ancak genellikle 6.000 metreye kadar indiği söylenir. Bunun sebebi, okyanus tabanlarında kimi zaman çok daha derin yarıklar olması ve bu yarıkların tabanın derinliklerine kadar inmesidir. Abisopelajik zondaki abartılı basınç nedeniyle pek az makroskopik canlı bu derinliklerde yaşayabilir. Bu seviyede yaşayan türlerin büyük bir kısmı basket denizyıldızı veya ufak mürekkepbalıkları gibi omurgasız canlılar ve bolca mikroskobik canlıdır. Okyanus tabanlarının %75 kadarı bu seviyede yer alır.
Hedalpelajik Zon (Çukurlar)
Okyanus tabanının içerisinde oluşan yarıkların olduğu katman, okyanusun ışığa göre bölündüğü 5. katmandır: hedalpalajik zon (çukurlar). Bu katman, Mariana Çukuru örneğindeki gibi suyun 10.911 metre altına kadar (veya genel olarak inilebilecek herhangi bir taban seviyesine kadar) inebilir. Bunlar, aynı zamanda okyanus altı kanyonlarının bulunduğu bölgedir. Bu seviyede su, donma sıcaklığının sadece birazcık üzerindedir ve basınç 110 MPa düzeyine çıkar. Bu, üzerinize 48 adet Boeing 747 jetin ağırlığının binmesi gibidir.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Bu düşük sıcaklığa ve yüksek basınca rağmen bu seviyede bile canlılığa rastlamak mümkündür: Bugüne kadar en derin noktada keşfedilen balık, Porto Rico Çukuru'nda, yani 8.372 metre derinlikte keşfedilen balık türleridir. Ayrıca çeşitli omurgasız hayvanlar ve mikrobik yaşam da burada var olabilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 14
- 9
- 8
- 6
- 3
- 3
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Lumen Learning. Layers Of The Ocean. Alındığı Tarih: 6 Haziran 2021. Alındığı Yer: Lumen Learning | Arşiv Bağlantısı
- Sea Sky. Layers Of The Ocean. Alındığı Tarih: 6 Haziran 2021. Alındığı Yer: Sea Sky | Arşiv Bağlantısı
- Weather. Layers Of The Ocean. Alındığı Tarih: 6 Haziran 2021. Alındığı Yer: Weather | Arşiv Bağlantısı
- N. Whelan. The Ocean Zones. (9 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 6 Haziran 2021. Alındığı Yer: WorldAtlas | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/11/2024 09:35:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10555
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.