Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Fotik ve Afotik Okyanus Katmanları: Işık, Sıcaklık ve Basınç Nedeniyle Oluşan Okyanus Katmanları Nelerdir?

4 dakika
7,293
Fotik ve Afotik Okyanus Katmanları: Işık, Sıcaklık ve Basınç Nedeniyle Oluşan Okyanus Katmanları Nelerdir? PxHere
Tüm Reklamları Kapat

Işık, sadece aydınlık kaynağı değildir; aynı zamanda enerji (ısı) taşıyor olmasından ötürü bir ortamdaki yaşamın temel kaynaklarından biridir. Karalarda bunu pek düşünmüyor olsak da okyanuslar gibi devasa su birikintilerinde ışığın ulaşabildiği bölge, yaşamın nasıl evrimleşeceğini doğrudan belirlemektedir.

Sadece ışık da değil! Okyanusların derinliğine bağlı olarak belli bir derinlikteki basınç da canlı yaşamını doğrudan etkilemektedir. Çok yüksek basınç altında kemikli veya omurgalı hayvanların yaşaması çok zor olmaktadır (hatta mümkün olmayabilir). Buna bağlı olarak, okyanus yaşantısının derinlikle değiştiğini görmekteyiz. Yani aslında ışık ile basınç arasında doğrudan bir ilişki olmasa da, ışığın erişebildiği okyanus katmanları dikey derinlik ile ilişkili olduğu ve basınç da aynı parametreye göre belirlendiği için, ışık (dolayısıyla sıcaklık) ve basınç, yani en temel iki parametre, bir arada değişmektedir.

Işığa Göre Okyanus Katmanları

Bir okyanusu, Güneş ışığının erişebildiği derinliklere göre 2 ana katman olmak üzere 5 alt katmana ayırmak mümkündür. Öncelikle bunların genel dağılımını görelim:

Tüm Reklamları Kapat

Işığa Göre Deniz Katmanları
Işığa Göre Deniz Katmanları
Lumen Learning

Yukarıdaki görselden görebileceğiniz gibi kıta sahanlığı, karadan uzaklaştığımızda dik bir eğim ile okyanus tabanına doğru batar. Yani okyanus derinliği sadece su içerisinde dikey bir dalış ile ilgili değildir, kara parçasına tutunarak yaşayan canlıların kıtaların okyanus içine gömülen kısımların neresinde (dolayısıyla ne derinlikte) bulunduklarıyla da ilgilidir. Bu, okyanus derinliğinin sadece yüzey canlılar için değil, karalara tutunan canlılar için de önemli olduğunu göstermektedir.

Fotik Zon (Işık Alan Bölge)

Güneş ışığının önemli bir bölümü, su seviyesinin yaklaşık 200 metre kadar altına ulaşabilmektedir. Tabii ki, 200 metrede okyanus "zınk" diye karanlık oluvermemektedir, suyun yaklaşık 1.000 metre (1 kilometre) altına kadar ışık, farklı seviyelerde tespit edilebilir; ancak 200 metreden sonra hızla azalır.

Epipelajik Zon (Gün Işığı Bölgesi)

İşte ışığın rahatlıkla ulaşabildiği 200 metrelik bölgeye epipelajik zon (gün ışığı bölgesi) denmektedir. Buradaki Güneş ışığı, aynı zamanda ısının da büyük bir kısmının burada kullanılmasını sağlar. İşte bu nedenle buradaki su sıcaklığı en yüksektir ve az sonra göreceğimiz gibi bu, diğer okyanus katmanlarını etkiler.

Mezopelajik Zon (Alacakaranlık Bölgesi)

200-1.000 metre arasında kalan daha düşük şiddetli ışık bölgesine ise mezopelajik zon (alacakaranlık bölgesi) adı verilir. Buradaki ışık çok sönüktür ve genelde okyanus içerisindeki biyolüminesan canlılar bu bölgeden itibaren görülmeye başlarlar. Ayrıca oldukça tuhaf görünümlü balıklar ve çok ilginç yaşam formları da bu bölgede evrimleşmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Epipelajik ve mezopelajik zonlar bir araya gelerek "fotik zon" adını verdiğimiz, genel olarak ışık alan bölgeyi oluştururlar.

Işığın erişme miktarına göre okyanus katmanları
Işığın erişme miktarına göre okyanus katmanları
Sea and Sky

Afotik Zon (Işık Almayan Bölge)

Batipelajik Zon (Gece Yarısı Bölgesi)

1.000 metre derinlikten sonra ışık görülmez; bu nedenle neredeyse hiç fotosentetik canlı bulunmaz, bu yüzden buraya batipelajik zon (gece yarısı bölgesi) adı verilir. Bu bölge, mezopelajik zondan daha geniş olmasına rağmen daha az canlı yoğunluğuna sahiptir. Genel olarak suyun 4.000 metre altına kadar devam eder. Bu bölgedeki ışığın tek kaynağı, bu bölgede yaşayan canlıların kendi ürettikleri ışıktır (biyolüminesans). Ayrıca bu derinlikte artık basınç muazzam bir seviyeye (40 MPa civarına) ulaşır. Bu yüksek basınca rağmen bu katmanda da çok sayıda tür bulmak mümkündür. Örneğin ispermeçet balinaları bu derinliğe dalarak besin arayabilirler. Bu bölgede evrimleşen canlıların çoğu, ışık noksanlığından ötürü siyah veya kırmızımsı bir renktedir.

Abisopelajik Zon (Cehennem Bölgesi)

4.000 metreden sonra ise abisopelajik zon (cehennem bölgesi) başlar. Bu bölge, okyanus tabanına kadar devam eder; ancak genellikle 6.000 metreye kadar indiği söylenir. Bunun sebebi, okyanus tabanlarında kimi zaman çok daha derin yarıklar olması ve bu yarıkların tabanın derinliklerine kadar inmesidir. Abisopelajik zondaki abartılı basınç nedeniyle pek az makroskopik canlı bu derinliklerde yaşayabilir. Bu seviyede yaşayan türlerin büyük bir kısmı basket denizyıldızı veya ufak mürekkepbalıkları gibi omurgasız canlılar ve bolca mikroskobik canlıdır. Okyanus tabanlarının %75 kadarı bu seviyede yer alır.

Hedalpelajik Zon (Çukurlar)

Okyanus tabanının içerisinde oluşan yarıkların olduğu katman, okyanusun ışığa göre bölündüğü 5. katmandır: hedalpalajik zon (çukurlar). Bu katman, Mariana Çukuru örneğindeki gibi suyun 10.911 metre altına kadar (veya genel olarak inilebilecek herhangi bir taban seviyesine kadar) inebilir. Bunlar, aynı zamanda okyanus altı kanyonlarının bulunduğu bölgedir. Bu seviyede su, donma sıcaklığının sadece birazcık üzerindedir ve basınç 110 MPa düzeyine çıkar. Bu, üzerinize 48 adet Boeing 747 jetin ağırlığının binmesi gibidir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Bu düşük sıcaklığa ve yüksek basınca rağmen bu seviyede bile canlılığa rastlamak mümkündür: Bugüne kadar en derin noktada keşfedilen balık, Porto Rico Çukuru'nda, yani 8.372 metre derinlikte keşfedilen balık türleridir. Ayrıca çeşitli omurgasız hayvanlar ve mikrobik yaşam da burada var olabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 14
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Muhteşem! 8
  • Bilim Budur! 6
  • İnanılmaz 3
  • Umut Verici! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/11/2024 15:42:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10555

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Göz
Fil
Mitler
Hominid
Sinirbilim
İklim Değişikliği
Karar Verme
Veri Bilimi
Charles Darwin
Hayvan Davranışları
Kanıt
Maske Takmak
Entomoloji
Kimya
Kırmızı
Kurt
Kelebek
Astronomi
Etimoloji
Yılan
Protein
Geometri
Arkeoloji
Pandemik
Atom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Fotik ve Afotik Okyanus Katmanları: Işık, Sıcaklık ve Basınç Nedeniyle Oluşan Okyanus Katmanları Nelerdir?. (6 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10555
Bakırcı, Ç. M. (2021, June 06). Fotik ve Afotik Okyanus Katmanları: Işık, Sıcaklık ve Basınç Nedeniyle Oluşan Okyanus Katmanları Nelerdir?. Evrim Ağacı. Retrieved November 05, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10555
Ç. M. Bakırcı. “Fotik ve Afotik Okyanus Katmanları: Işık, Sıcaklık ve Basınç Nedeniyle Oluşan Okyanus Katmanları Nelerdir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 06 Jun. 2021, https://evrimagaci.org/s/10555.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Fotik ve Afotik Okyanus Katmanları: Işık, Sıcaklık ve Basınç Nedeniyle Oluşan Okyanus Katmanları Nelerdir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 06, 2021. https://evrimagaci.org/s/10555.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close