Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Sizden Gelenler
Bu platformu, youtube kanalını keşfetmeden önce sadece boş konuşuyormuşum bunu anladım. Önce öğrenmeyi sonra öğrendiklerimden şüphe etmeyi öğrendim. iyi ki böyle bir platforma üyeyim.
Tüm Reklamları Kapat
Dilay Eldoğan Eken
Yazar 31 Ocak 2021 12 dk.

Dikkat eksikliği ve aşırı hareketlilik ile ilişkili belirtilere ilk kez 1775 yılında Melchoir Adam Weikard tarafından yazılan tıp kitabında rastlanmıştır. Bu kitapta Weikard, dikkati kolayca dağılabilen, dikkatini sürdüremeyen, aşırı aktif ve oldukça dürtüsel bazı çocuk ve yetişkinlerden bahsetmiştir. Bu bireylerin yaşadıkları sorunun yetersiz çocuk yetiştirme pratikleri ve biyolojik yatkınlıktan kaynaklanıyor olabileceğini, tedavisinde süt, bitkisel ürünler, sessizlik, yalnız kalma, at sürme gibi uygulamaların etkili olabileceğini belirtmiştir.[1]

1700lü yıllarda yapılan etkileyici şekilde çağdaş tanımlamanın aksine dikkat eksikliği ve hiperaktivite belirtileri, sonraki yıllarda "minimal beyin hasarı", "çocukluk dönemi hiperkinetik reaksiyonu", "dikkat eksikliği bozukluğu" gibi isimlerle anılmış ve bu isimlerle uyumlu olarak kimi zaman beyin hasarı kimi zaman sadece hiperaktivite ile ilişkilendirilmiştir. Bugün artık bu belirtileri Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olarak isimlendiriyor, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu'nu yaşam işlevselliğini ve gelişimi olumuz yönde etkileyen dikkat eksikliği ve/veya hiperaktivite-dürtüsellik olarak tanımlıyoruz. Ayrıca bu bozukluğun çocuklarda yaklaşık %5-7, yetişkinlerde ise yaklaşık %3-5 olan görülme oranları ile yaygın bir nörogelişimsel bozukluk olduğunu biliyoruz.[2]

117
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Seda Baştürk
Seda Baştürk
194K UP
Çeviren 23 Temmuz 2021
 IC 1396 (solda) ve Sh2-129 salma bulutsuları, yıldızlararası gaz ve karanlık toz bulutlarını karıştırıyorlar. Kuzey takımyıldızı Kral (Cepheus) yönünde bulunan bulutsuların bu geniş görüntüsü, 10 derecelik bir alanı kaplıyor. IC 1396‘un enerjisi merkezindeki mavimsi yıldız tarafından sağlanıyor. Yüzlerce ışık yılı genişliğinde olan bu bulutsu, yaklaşık 3.000 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Bulutsu dikkat çekici karanlık şekillere sahiptir. Merkezin altında ve sağındaki karışık kara bulut, popüler olarak Fil Hortumu olarak bilinir. Onlarca ışık yılı uzunluğundaki bu yapı, yıldız oluşumu için gerekli hammaddeyi tutuyor ve içerisinde önyıldızları gizlediği biliniyor. Dünya‘dan benzer bir uzaklıkta yer alan sağdaki Sh2-129’un emisyonu, parlak düğümler ve geriye süpürülmüş gibi görünen sırtlara sahiptir. Bu görünümü ona popüler ismi Uçan Yarasa Bulutsusu‘nu vermiştir. Kozmik hayvanat bahçesi olan Uçan Yarasa’ya, Dev Kalamar Bulutsusu Ou4’ten gelen soluk mavimsi emisyon da eklenmiştir.
5
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
Aktaran 11 Mayıs 2 dk.

330 milyon yıl önce Karbonifer döneminde yok olan küçük ama sağlam yapılı karides, keşfedilen yeni bir türü gözler önüne seriyor.

Earth and Environmental Science Transactions dergisinde yayınlanan bilimsel makalede Glasgow kabuklusu olarak tanımlanan fosil karidese Tealliocaris weegie bilimsel adı verildi.[1]

9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Ali Aldı
Ali Aldı
136K UP
İnceleyen10 2 Mayıs 2023
Adventure Time, kendine has bir dünya ve karakterlerle dolu bir çizgi dizidir. İzleyicileri, finn ve en yakın arkadaşı olan Jake'in, Ooo adındaki post-apokaliptik bir dünyada maceraya atılmalarını izleyecektir.

Dizi, eğlenceli ve esprili anlatımı, fantastik öğeleri, farklı boyutları ve zamanları içeren öyküleriyle izleyiciyi adeta büyüler. Dünya, canavarlar, büyücüler, prensesler, vampirler ve diğer fantastik yaratıklarla doludur.

Ancak, dizi sadece eğlenceli değildir. İzleyiciler, Finn ve Jake'in dostlukları, karakterlerinin gelişimi, duygusal yönleri ve dizinin mesajları aracılığıyla hayat dersleri alabilirler. Dizi, izleyicilere cesaret, dayanıklılık, saygı, sevgi ve arkadaşlık gibi değerleri öğretir.

Sonuç olarak, Adventure Time, her yaş grubundan izleyicinin keyifle izleyebileceği bir dizi. Eğlenceli maceraları, benzersiz karakterleri ve fantastik dünyasıyla büyüleyici bir dünya sunar. Ancak, dizinin sadece eğlenceli olmadığı, aynı zamanda hayat dersleri veren bir yönü de vardır. Kesinlikle deneyimlemeye değer bir çizgi dizidir.
Youtube Kanalı
9.8/10
(71 Kişi)
Puan Ver
@AdventureTime
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ögetay Kayalı
Yazar 21 Mart 2024 7 dk.

Fizikte potansiyel enerji, iş yapabilme "potansiyeli" olarak ifade edilir. Potansiyel enerji, bazı alt başlıklara ayrılır: Bir cisim diğer bir cisme olan uzaklığına göre bir potansiyel enerjiye sahip olabileceği gibi, elektrik yükünden dolayı, kendi içerisindeki stresten dolayı ya da başka bir faktörden dolayı da bir potansiyel enerjiye sahip olabilir.

Bunu kavramsal olarak algılamak önemlidir. Çünkü diğer fiziksel tanımlara göre biraz daha farklı ve soyut algılanabilir. Burada "potansiyel" kelimesine yüklediğimiz anlam oldukça önemlidir. TDK'de "potansiyel" kelimesi, "Gizli kalmış, henüz varlığı ortaya çıkmamış olan, gizil" ya da "Kullanılmaya hazır" şeklinde tanımlanmıştır ve fizikte de gerçekten buna yakın bir anlam taşır. Aslında tanımlarla bir anlam yüklemeden önce, ne olduğunu görerek, kendi içimizde bir anlam kazandırmak daha faydalı olabilir. Bunu yapmak için de onun ne gibi tanımlara sahip olduğunu görmemiz gerekir. Potansiyel enerjinin en bilinen çeşitleri şöyle sıralanabilir:

30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Söz
Halis Gönül
Alıntıyı Ekleyen 6 gün önce
Anlamayanlar için dilimi, değersizler için kalbimi yormadığım günden beri mutluyum.
Kaynak: Tom Sawyer
12
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Taner Beyter
Taner Beyter
395K UP
Yazar 14 Ekim 2019 23 dk.

Şu an önümde bir ağaç görüyorum ancak bundan ne kadar emin olabilirim? Gerçekten önümde bir ağaç olduğundan şüphe duymak ve sanrı görüyor olabileceğimi hesaplamak ne kadar ileriye götürülebilir bir anlayıştır? Bu pozisyonda takınacağımız şüpheci tavır doğru inançlarımızı gerekçelendirmiş olsak dahi makul müdür?

Önümde gerçekten bir ağaç olabilir ve hatalı bir şüphecilik içinde olabilirim, önümde ağaç olmayabilir ve doğru bir şüphecilik içinde olabilirim; aynı zamanda sanrı görüyor olabileceğimin de farkındayım. Bilgi olmasalar dahi temeli sanrılara dayanan gerekçelendirilmiş inançlara sahip olma olasılığımız hiç de düşük değilmiş gibi görünüyor.

141
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 27 Aralık 2016 19 dk.

Türkiye'de özellikle de sosyal medyanın yükselişiyle birlikte, zaten ülkemizde ve Dünya'nın geri kalanının çok büyük bir kısmında bugüne kadar pek de yer etmemiş "eleştiri kültürü"nün giderek daha da fazla yozlaştığını görmekteyiz.

İnsanlar eleştirdikleri kişi, grup, fikir ve oluşumları daha iyiye götüren, eksiklerini kapatan, onlara güç katan argümanlar üretmekten ziyade; birbirini yermek, zayıflatmak, açıklarını yüzlerine vurmak, alay etmek, hafife almak amacıyla, sivri dilli, üzerinde iyi düşünülmemiş ve zaman harcanmamış, eleştirilen konunun detaylarına dair hiçbir bilgi sahibi olmaksızın eleştiriler yapmayı seçiyorlar. Kısaca birçok insan, eleştirinin en kolay formu olan, kimsenin duymak veya zaman kaybetmek istemeyeceği yıkıcı eleştiriler üretiyorlar. Bu da, egoist bir zeka yarışına ve üretici olmayan polemiklere neden oluyor.

160
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hamit Gülşen
Hamit Gülşen
1,886 UP
10. sınıf öğrencisiyim 1 gün önce Sen de Cevap Ver
Bu soru, derya süslü tarafından sorulmuştur.
Bu eşitsizliklere göre denklemin çözüm kümesi hangisidir?
Bu eşitsizliklere göre denklemin çözüm kümesi hangisidir?

şekillerden anladığım kadarıyla x+2/x+3=x+3/x+4 denklemine ulaşıyoruz ve x'e nasıl bir değer verirsek verelim bu iki işlem birbirine eşit olamıyor yani çözüm kümesi boş küme E şıkkı (bulduğum sonuç bu ama çokta emin olamadım)

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 29 Temmuz 2019
İnsanlar sürekli 'Bilim her şeyi bilmiyor!' deyip duruyor. E herhalde bilim her şeyi bilmediğini biliyor. Eğer her şeyi bilseydi, artık dururdu. Ama bilimin her şeyi bilmiyor oluşu, aradaki bilinmeyen boşlukları size en çekici gelen peri masalıyla, kafanıza göre doldurabileceğiniz anlamına gelmiyor.
Kaynak: Söz, komedyen tarafından 2008 yılındaki "Dara Ó Briain Talks Funny: Live in London" şovunda sarf edilmiştir. (Wikiquote)
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
36
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sabri Küsüroğlu
Ekleyen 26 Kasım 10 dk.

Kalıcı Depresif Bozukluk (KDB), halk arasında genellikle distimi olarak bilinir ve uzun süreli bir depresyon formu olarak tanımlanır. Majör depresif bozukluktan farklı olarak bu bozukluk daha düşük yoğunlukta fakat daha uzun süreli depresif belirtilerle seyreder. Kişi, çoğu zaman depresif bir ruh hali içinde olur ve bu durum yıllar boyunca devam edebilir. Günlük yaşam aktiviteleri genellikle sınırlı olsa da kişiler işlevselliğini tamamen yitirmez, bu da KDB'nin fark edilmesini zorlaştırabilir. Bununla birlikte, tedavi edilmediği takdirde bu bozukluk hem kişisel yaşamda hem de sosyal ve mesleki işlevsellikte önemli sorunlara yol açabilir.[1][2]

KDB, genellikle hafif ila orta şiddette depresif belirtilerle başlar ve uzun yıllar boyunca devam eder. Belirtilerin hafif olması, kişilerin durumu fark etmelerini ve yardım aramalarını geciktirebilir. Ancak bu bozuklukta hissedilen ruhsal sıkıntı sürekli olduğu için bireylerin yaşamdan zevk almalarını ve sağlıklı sosyal ilişkiler kurmalarını zorlaştırabilir. Hastalığın belirtileri aşağıdaki gibidir:

29
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Serdar Ölez
Serdar Ölez
109K UP
Türü Ekleyen 1 Ocak 2022
Kışın yapraklarını döken, gençken piramidal ileri yaşlarda dağınık tepeli kozalaklı bir ağaçtır. Vatanı Kuzey Amerikadır. Kütahya çevresinde bulunan fosilleri ağacın geçmiş zamanlarda Türkiye'de doğal olarak yaşadığı bilgisini vermektedir. 50 metre boy, 4m çap yapabilir. Gri kızıl kahverengi gövde dipte geniş olup uca doğru hızla incelir. İleri yaşlarda kabuk sığ çatlaklıdır. Erkek ve dişi çiçekler aynı ağaçta yer alır . Erkek çiçekler sarı yeşil renkte sarkık salkımlar halindedir. Sonbaharda belirirler, kış sonunda olgunlaşırlar. Yumuşak iğne yapraklar bileşik yaprak biçimindedir. Yapraklarının uzunluğu 5-15mm’dir. İlkbaharda canlı açık yeşil, yazın sarı yeşil renklerdeki yapraklar sonbaharda dökülmeden önce kızıl kahverengine dönüşür. 3 cm boyundaki sapsız, yumurta biçimli kozalak gençken yeşil, olgunlaştıkça morumsu, mavimsi kahverengidir.
1
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Yaşam Ağacı Gözlemi
Mustafa Yargıç
Gözlemi Yapan 3 gün önce Türkiye, Gaziantep
Gaziantep Fevzipaşa'nın çam Ormanlarında mycena pura ve rosea örneklerine rastlamak mümkün. Pura karşınıza daha çok çıksa da arada böyle tatlı rosealar da görebilirsiniz :)
2
2 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close