Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay zeka ve robotik, biyoçeşitliliğin "Çirkin" yüzünü ortaya çıkarıyor

4 dakika
127
Yapay zeka ve robotik, biyoçeşitliliğin "Çirkin" yüzünü ortaya çıkarıyor Biodiversity
  • Blog Yazısı
Entomologist Jr.
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Biyoçeşitlilik, dünya üzerindeki yaşamın zenginliğini ifade eder; çevremizde gördüğümüz ve duyduğumuz tüm canlı organizmaları ve onların birbirleriyle karşılaştırıldığında ortaya çıkan farklılıkları kapsar. Bu çeşitlilik, genetik, tür veya ekosistem düzeylerinde ölçülebilir. Ya da günlük hayatta sadece görünüşlerine bakarak bile onlarca farklı tür veya türün farklı görünen bireylerine rastlayabilirsiniz. İnsanlar arasındaki coğrafi farklılıklarla ortaya çıkan ve ırklara atfedilen ten rengi, ses tonu, göz yapısı gibi tüm farklılıklar da yalnızca biyoçeşitliliğin birer parçasıdır. Bu farklılıkları değişik ölçeklerde çalışmak ve ortaya çıkarmak ise dünyayı ve canlı evrimini daha iyi anlamamızı sağlamakla kalmıyor, türlerin korunması gibi kritik meselelere de çözüm bulmamızı sağlıyor.

Geçmişte, biyoçeşitlilik çalışmaları genellikle daha "çekici" türlere odaklanırdı; daha büyük, daha renkli, daha güzel, gündüz aktif olan (çünkü biz geceleri uyuyoruz) canlılar antropojenik yaklaşımlarla öncelikli olarak incelenirdi. Özellikle birkaç santimetrenin altındaki türler çoğu zaman göz ardı edilirdi. Tabi bu türler arasında en büyük grup böcekler, yani “çirkin” olanlar. Ancak, teknoloji çağının getirdiği yenilikler sayesinde bu durum değişiyor. Yapay zeka ve robotik teknolojiler, muhtemelen biyologlar ve birkaç meraklısı dışında herkesin çirkin olarak nitelendirdiği ama önemi büyük türlerin çeşitliliğinin keşfine olanak tanıyor.

Böcekler
Böcekler

Bir biyolog, özellikle de bir böcek bilimci için her böcek heyecan verici ve harika güzellikte bir keşif olabilir. Biyoçeşitlilik açısından bakıldığında ise, böcekler aslında anlaşılması en önemli gruptur çünkü diğer türlere kıyasla böceklerde beklenen ve gözlenen çeşitlilik çok daha fazladır. Dünyadaki mevcut türlerin hepsinin yüzde 50'sinden fazlasını böcekler oluşturur. Yani bilinen en büyük gruptur. Bu nedenle evrimsel açıdan bakıldığında, böcek çeşitliliğini anlamak doğayı ve evrimsel süreçleri anlamamız için kritik öneme sahip.

Tüm Reklamları Kapat

Tanımlanan türlerin sayısı
Tanımlanan türlerin sayısı
Our world in data

Bu konuyla ilgili yazma fikri benim de yönetiminde yer aldığım Alman Zooloji Derneği’nin Stuttgart’ta düzenlediği yıllık konferansta davetli konuşmacılardan Prof Dr Rudolf Meiner’i dinlerken geldi. Kendisi uzun yıllardır biyoçeşitlilik üzerine çalışmalar yapıyor ve son yıllarda teknolojiyi biyoçeşitlilik çalışmalarıyla buluşturan çok önemli bir merkezin başındaki isim. Berlin'de bulunan Entegre Biyoçeşitlilik Keşfi Merkezi (Centre for Integrative Biodiversity Discovery), küresel biyolojik çeşitliliğin keşfini ve araştırmasını hızlandırmayı amaçlayan disiplinler arası bir araştırma organizasyonu ve tür çeşitliliğini daha kolay saptamayı sağlayacak çığır açan cihazlar geliştiriyor.

Bir nevi tür keşif fabrikası gibi çalışan bu merkezde, böceklerin çeşitliliğini çalışırken karşılaşılan en büyük zorluklardan biri olan fotoğraflama süreci, yenilikçi teknolojilerle kolaylaştırılmış. Geliştirilen cihazlardan biri, böceğin herhangi bir aparat olmaksızın ses dalgaları sayesinde havada asılı kalmasını (akustik levitasyon) ve bu sırada kameraların her açıdan fotoğraf almasını sağlıyor. Bu tür ayrıntılı ve 3 boyutlu fotoğraflamadan sonra, fotoğrafları "okumayı" öğrenen yapay zeka sayesinde de birbirinden ayrılması zor türlerin bile saptanması mümkün hale geliyor. Şu sıralar Berlin Doğa Tarihi Müzesi'nde bulunan 30 milyon böcek 3D olarak fotoğraflanıyor.

Darmstadt Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve TU Darmstadt tarafından geliştirilen, Berlin Doğa Tarihi Müzesi'ndeki 3D tarayıcı, dünyada türünün ilk özel kamerasıdır (Telif Hakkı Darmstadt Üniversitesi / Gregor Schuster).
Darmstadt Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve TU Darmstadt tarafından geliştirilen, Berlin Doğa Tarihi Müzesi'ndeki 3D tarayıcı, dünyada türünün ilk özel kamerasıdır (Telif Hakkı Darmstadt Üniversitesi / Gregor Schuster).
Akustik levitasyonla fotoğraflama
Akustik levitasyonla fotoğraflama
Fotoğraf: UTS Ses Akustiği ve Titreşim Merkezi

Diğer bir robot ise, büyük böcek örneklerinin bilinen türlere ayrılması, yeni türlerin tanımlanması ve bunların dağılım ve ekolojilerinin analiz edilmesi gibi geleneksel olarak uzun zaman alan ve uzun eğitimlerden geçmiş insan gücüne ihtiyaç duyan görevleri üstlenmiş. Tür tarama, "DiversityScanner" adlı bu robot, ham örneklerden böcekleri tek tek ayırıp fotoğraflayıp ölçerek DNA dizilemesi için hazırlayabiliyor.

DiversityScanner: Makine öğrenme yöntemleriyle küçük omurgasızların robotik işlenme sistemi
DiversityScanner: Makine öğrenme yöntemleriyle küçük omurgasızların robotik işlenme sistemi
Wührl, Lorenz, et al. "DiversityScanner: Robotic handling of small invertebrates with machine learning methods." Molecular ecology resources 22.4 (2022): 1626-1638.

Benzer şekilde, genetik çeşitliliği saptamaya yarayan DNA barkodlama sistemi de büyük ölçüde geliştirilmiş. Artık evinizin mutfağında kullanabileceğiniz cihazlar sayesinde yağmur ormanlarından Everest'in tepesine kadar her yerde genetik tespit ve örnekleme yapmak mümkün.

Entegre Biyoçeşitlilik Keşfi Merkezi ve Berlin Doğa Tarihi Müzesi, böcek ve pek çok başka canlı gruplarının çeşitliliği konusunda dünyanın en önde gelen merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyor. Bu yerler, sadece bilimsel araştırmalara değil, aynı zamanda toplumun biyoçeşitlilik konusundaki farkındalığını artırmaya da odaklanıyor. Merkez hakkında daha fazla bilgi ve geliştirilmiş teknolojileri görmek için linke göz atabilirsiniz. Ayrıca benim dinlediğim seminerin bir kaydını da asağıya ekledim.

Okundu Olarak İşaretle
2
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 08:35:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18593

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close