Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Değişen Dünyada Eşeysel Seçilim

Sicilya'da bir bilim kasabası Erice

5 dakika
39
Değişen Dünyada Eşeysel Seçilim Bahar Patlar
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Efsaneye göre aşk ve güzellik tanrıçası Venüs ve denizler tanrısı Neptün’ün oğlu Erice, büyük bir güce ve yeteneğe sahip bir savaşçı olarak doğar. Özellikle boks konusunda ustalık sergileyen Erice, Sicilya adasının batısındaki Eryx Dağı'nın zirvesine, 750 metre yukarıya kendi şehrini kurmaya karar verir. Erice, şehrini kurduktan sonra bölgeye gelen tüm yabancıları boks maçlarına davet etmeye başlar, fakat maçları her zaman kendisi kazanır ve yenilen yabancıları öldürür. Erice'nin bu acımasızlığı, şehrinin korku uyandıran bir yer haline gelmesine neden olur. Ta ki Herkül (Herakles) Sicilya'ya gelip, boks maçını kazanıp Erice'yi öldürene kadar. Erice'nin ölümüyle, şehirdeki korku ve şiddet dönemi sona erer. Herkül tarafından yeni bir düzen kurulur ve şehir, barış ve huzurun merkezi haline gelir. Erice kasabası bugün, Orta Çağ'dan kalma taş sokakları, tarihi yapıları ve muhteşem manzarasıyla adeta bir açık hava müzesi gibi ve tam anlamıyla bir bilim merkezi halini almış.

Erice, Sicilya'nın batısında, Trapani şehrine yakın bir konumda, deniz seviyesinden yaklaşık 800 metre yükseklikte bulunmaktadır.
Erice, Sicilya'nın batısında, Trapani şehrine yakın bir konumda, deniz seviyesinden yaklaşık 800 metre yükseklikte bulunmaktadır.
Bahar Patlar
Kasaba sıklıkla sisli ve puslu, ıssız sokakları adeta yüzyıllar öncesinde donup kalmış gibi.
Kasaba sıklıkla sisli ve puslu, ıssız sokakları adeta yüzyıllar öncesinde donup kalmış gibi.
Bahar Patlar

Erice'nin simgelerinden biri, Sicilya doğumlu dünyaca ünlü fizikçi Ettore Majorana'nın adını taşıyan E. Majorana Vakfı ve Bilimsel Kültür Merkezi'dir. 1963 yılında kurulan vakıf, o yıllardan beri fizik başta olmak üzere çeşitli bilim dallarında uluslararası konferanslar, seminerler ve kurslar düzenliyor. Her yıl dünyanın dört bir yanından bilim insanları Erice'ye gelerek bu etkinliklere katılıp bilgi alışverişinde bulunuyorlar. Bu anlamda burası bana Nesin Matematik Köyü’nü çok anımsattı. Bu zamana kadar Erice’de düzenlenen toplantılara geldikten sonraki bilim hayatında Nobel alan 106 farklı bilim insanı olmuş, diğer başka 49 bilim insani ise geldiğinde zaten Nobel ödüllüymüş. Bu yıl düzenlenen etkinliklerden biri “Değişen Dünyada Eşeysel Seçilim” başlıklı çalıştay ve tabii ki duyar duymaz yerimi ayırtmıştım. Eşeysel seçilim ve ekolojik faktörler arasındaki etkileşimlere odaklanan seminerlerin bulunduğu çalıştay benim için hem eşsiz bir bilimsel aktivite hem de İtalya’nın güzel manzaraları ve yemeklerine doyduğum bir bilimsel tatil kaçamağı oldu.

Ettore Majorana Vakfı'na ait, eskiden kilise olan, şimdi ise temel bilimler alanında konferansların düzenlendiği bina.
Ettore Majorana Vakfı'na ait, eskiden kilise olan, şimdi ise temel bilimler alanında konferansların düzenlendiği bina.
Bahar Patlar

Eşeysel seçilim, Darwin’in keşfini dile getirmesinden yaklaşık 100 yıl sonra gerçek anlamda çalışılmaya başlandı ve son 30-40 yıldır çalışmaların sayısı hızla arttı. Bugün artık eşeysel seçilim evrimin en önemli yürütücüsü olarak kabul edilen bir mekanizma olmaya başladı. Bunu özellikle bu gibi etkinliklerden de anlayabiliyoruz. Pek çok farklı ülkeden katılımcı olmasına rağmen Birleşik Krallık üniversitelerinden daha çok katılımın olması, eşeysel seçilimin en çok doğduğu topraklarda mı çalışılıyor olduğunu düşündürdü.

Tüm Reklamları Kapat

Bu çalıştayda özellikle altı çizilen meseleler iklim değişikliği gibi değişen çevresel şartlar ve eşeysel seçilim parametrelerinin nasıl etkileştiği ve türlerin uyum başarılarını nasıl etkiledi gibi konular üzerine. Dişilerin seçimi, erkekler arasındaki rekabet veya dişi ve erkekler arasındaki çekişmelerin değişen ekolojik faktörlerle ne gibi dinamik ilişkiler içinde olduğu üzerine kafa yoruyoruz.

Bahar Patlar

Katılımcılar arasında kadınların erkeklerde koku ve MHC genleri ile ilişkili seçimleri üzerine yapılmış meşhur deneylere imza atan Claus Wedekind’de vardı. Özellikle benzer bir deneyi atlar (Equus caballus) üzerinde de yaptıklarından bahsetti. Onlarca dişi atın, kendisinden farklı veya aynı MHC gen yapısına sahip atlarla koklaşmasına izin verilmiş. Beklentileri, insanlarla yapılan deneylere benzer şekilde, dişilerin kendi MHC genlerini tamamlayabilecek farklı MHC gen yapısına sahip erkekleri kokularından tanıyıp, o erkeklerle çiftleşmeyi tercih etmeleri. Fakat dişilerin erkekleri sadece koklamasına izin verilmiş ve sonra dişilere herhangi farklı başka erkeklerden toplanan spermler transfer edilmiş. Sonuçlar çok ilgi çekici. Dişiler eğer koklaştığı erkeğin kokularından hoşlanmışsa, yani erkek MHC farklı gen yapısına sahipse, transfer edilen spermlerin yumurtaları dölleme ve dişinin hamile kalma olasılığı o derece artmış. MHC yapısını koku aracılığıyla algılayıp erkeği beğenen dişiler, o erkekten aldıklarını sandıkları spermlerin dölleme şansını bir şekilde arttıran çeşitli mekanizmaları devreye sokmuş olsalar gerek. Yani dişilerin bu kararları beyinde olup bitmiş diyebiliriz. Değişen şartlar MHC gibi hastalıklara karşı önemli genlerin çeşitliliğini tehlikeye sokarsa, dişiler çiftleşse dahi spermlerin dölleme yeteneği azabilir.

Dorota Kudyba, Pixabay
Dorota Kudyba, Pixabay

Diğer bir katılımcı Jan Komdeur, 1985 yılından beri kimsenin yaşamadığı minicik adalarda Seyşeller bülbüllerini takip ettiği çalışmalarından bahsetti. İklim değişikliği sonucu adalarda böcek varlığı azalıyor. Çalışmalara göre besini azalan kuşların birbirlerine yavru bakımı konusunda yardım etmelerinin önemi artmış. Teyzelik iklim değişikliği ve besin azalması sonucunda daha kıymetli bir hal almış.

Üç gündür devam eden çalıştay bana, Viktorya dönemi feministlerinin savunduğu gibi, eğer dişi seçimi toplumu değiştirme gücüne sahipse, değişen dünyada dişiler bu rolü nasıl bir dünya şekillendirmek adına kullanabilirler gibi şeyler düşündürdü. Bana öyle geliyor ki daha akıllı erkekleri seçmeye başlamak bizi hızlı bir teknolojik gelişim patlaması noktasına getirdi. Hem de daha akıllı erkeklerin belki de daha az cinsiyetçi olması sonucu, biz kadınların da bu gelişimin üretken birer parçası olmamızı sağladı. Seçimlerimiz belki de bu çelimsiz türümüzü önce daha büyük beyinli hale getirip bugünlere taşıdı, şimdi de dünyayı parmağımızda oynattığımız bir istilacı haline getirdi. Eğer öyleyse umarım seçimlerimiz daha az öfkeli, daha doğa sever, diğer canlılara ve içinde yaşadığı çevreye daha saygılı erkekler yönünde şekillenir.

Okundu Olarak İşaretle
8
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 11:28:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17655

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kilometre
Hamilelik
Korku
Vücut
Enfeksiyon
Kafatası
Habercilik
Parçacık
Mikrop
Siyaset
Elektrik
Epistemik
Botanik
Endokrin Sistemi
Evrimsel Antropoloji
Mikroevrim
Deprem
Güve
Yiyecek
Risk
Sürüngen
Matematik
Klinik Mikrobiyoloji
Psikoterapi
Çağ
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close