Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Uzayda üreme

İlk koloniler nesillerinin devamını sağlayabilecekler mi?

4 dakika
146
Uzayda üreme İllustrasyon - Nicolas Lobos
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Malum gündem bugünlerde ülkemizin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu'na Türkiye’den bilimsel araştırmalar adına çalışmak için gitmesi. Geçen günlerdeki fırlatmayı ve kapsülün ulaşmasını ekran başında, Barış Özcan liderliğindeki ortak YouTube yayınlarında heyecanla izledim. Normalde roket fırlatmalarını izlemeye bayılırım, özellikle Falcon roketlerinin kısa zamandaki gelişimini adım adım takip etmiştim. Fakat bu fırlatmayı izlemek bir başkaydı. Hayatımda ilk kez ya rokete bir şey olursa diye endişeyle, bir o kadar gurur dolu yoğun duygularla izledim. Çünkü her şeye rağmen ülkemin topraklarında yetişmiş biri, ilk kez uzaya gidiyordu ve istikbalin göklerde olduğunu bizlere ve özellikle gençlere çok yukarılardan, göklerden hatırlattı.

Canlı yayınları heyecanla izlerken, yayına bağlanan akademisyenleri ve projelerini de dikkatle dinledim ve çalışmalarının ayrıntılarına göz attım. Bir bilim insanı gözüyle hepsinin çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Özellikle yeryüzünde zorlu koşullara uyum sağlayan mikro alg türlerinin yerçekimsiz koşullar altında büyüme ve dayanıklılık testleri üzerine olan deney ve uzay görevlerinde bulunan astronotların transkriptomlarındaki değişimlerin analizi ve ulusal -omik veri setlerinin oluşturulması çok heyecan verici projeler. Transkriptom çalışmasını daha basitçe özetlersek, yerçekimsiz ortamda genlerin ifade edilmesi miktarında değişim olup olmadığına bakacaklar ve bu proje olan değişimlerin bir haritasını çıkaracak. Daha önce bunun defalarca yapıldığına eminim, ama Türkiye’ye ait böyle bir veri seti bir ilk olacaktır. Öte yandan eklemek isterim ki bu deneyler, orada kalınacak sürenin kısa olması, Alper Gezeravcı’nın laboratuvar işlerinde az deneyimli olması veya kontrol edilemeyen herhangi başka bir nedenden dolayı başarısız olursa da üzülmem. Bu, bizim ülke olarak ilk deneyimimiz ve başarısızlıklardan da eminim çok şey öğreneceğiz.

Bilim insanları ve yapılacak çalışmaları dinlerken ben olsam nasıl bir deney yapardım diye düşünmekten tabii ki kendimi alıkoyamadım. Uzay ve üreme, uzayda üreme, ilk koloniler hangi canlı olursa olsun nesillerinin devamını sağlayabilecekler mi?

Tüm Reklamları Kapat

Bilimsel yayınlarıma veya şu makaleme baktıysanız bilirsiniz, çalışmalarımda asıl saplantılı olduğum konu erkeklerin semen içerisindeki protein yapılarının evrimidir. Semeni oluşturan protein çorbasının genetik ve çevresel bağlamda nasıl değiştiğini ve evrimleştiğini anlamaya çalışıyorum. Örneğin, erkeklerin gelişme sürecinde yaşadıkları ortam koşullarının, mesela besin kalitesi gibi, semenlerindeki protein kompozisyonunu nasıl etkilediğini, çorbanın tarifinde ortaya çıkan değişimlerin üreme başarısını nasıl etkilediği gibi konulara bakarım. Çünkü bu proteinlerin yapısı ve miktarı döllenmeyi direkt olarak etkileyebiliyor, ve bozuklukları kısırlığa neden olabiliyor. Dolayısıyla aklıma ilk olarak bu semen proteinlerinin uzay ortamında da dünyadaki gibi üretilip üretilemeyeceği sorusu geldi. Aslında bu ve benzeri düşüncelerim bundan bir süre önce Elon Musk'a tweet atmama bile neden olmuştu. @Sevgili Elon, Mars'ta kolonileşmeyi planlıyorsun, peki ya üreme meselesi!

Neyse ki bu konulara meraklı tek insan ben değilim. Örneğin, Japon bilim insanları Wakayama ve meslektaşları 2017’de uzay radyasyonuna -95 °C'de 9 ay boyunca tutulacak ve daha sonra dünyada oda sıcaklığında test edilecek fare sperm hücrelerini gönderip incelemişler. Hafif DNA bozulması dışında bir etki görmedikleri gibi geri getirilen spermlerden yapay döllenme ile normal düzeyde yavru üretebilmişler. Aynı profesör ve ekibi 2023 yılında ise fare embriyolarının yerçekimi olmadan erken dönemde normal şekilde gelişebildiğini göstermişler.

1974 yapımı bir bilim kurgu filmi. 2069 - A sex Odyssey (Youtube için #2069asexodysseytrailer).
1974 yapımı bir bilim kurgu filmi. 2069 - A sex Odyssey (Youtube için #2069asexodysseytrailer).
imdb

Mikrogravitenin erken gelişim üzerindeki etkileri balıklar ve kuşlar gibi başka canlılar kullanılarakta incelenmiş ve yerçekimsiz ortamın hayvanlarda üremeyi engellemediği gözlenmiş. Çalışmalar şimdilik üremenin mümkün olduğunu - en azından bazı canlıların erken emriyo döneminde - gösteriyor olsa da henüz çok başındayız. Bir gün başka bir gezegende ya da atmosfer dışında uzay gemilerinde yaşamaya başlayalım, elbet üremeye de sıra gelir, çalışmalar artacaktır. Ama o güne kadar, önümüzdeki on yıl içinde öngörülen uzay turizmi başladığında, balayına giden çiftlere o gün çocuk yapma denemeleri konusunda daha dikkatli olmalarını öneririm.

Son olarak eklemek istediğim bir şey var. Astronotumuz ve uzaya gidişimiz hakkında en çok dillendirilen eleştiri, maliyet meselesiydi. Uçuşun bilinen, yani şirkete ödenen maliyeti 55 milyon dolar deniyor. Öncesinde yapılan çalışmalar, akademik projelere aktarılan fonlar ve başka bilmediğimiz şeyleri dahil etsek bence 90-100 milyon dolar harcanmıştır. Yani, Barış Özcan'ın da yayınlarda güzel hatırlattığı gibi, hepimizin cebinden bu uçuş için 1'er dolar çıktı. Vergilerimizin nelere harcandığının belli olmadığı, paramızın pul kadar değerinin kalmadığı bu zor zamanlarda bilime katkı yapacak, her şeyi geçtim gençlere bir umut olacak bu olay bence paha biçilemez öneme sahiptir. İnanıyorum ki politika ve propagandalardan sıyrılıp duruma böyle bakan herkes yarın birer dolar daha vermeye hazır olacaktır.

Okundu Olarak İşaretle
3
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Sayaka Wakayama, et al. (2023). Effect Of Microgravity On Mammalian Embryo Development Evaluated At The International Space Station. Iscience. doi: 10.1016/j.isci.2023.108177. | Arşiv Bağlantısı
  • Sayaka Wakayama, et al. (2017). Healthy Offspring From Freeze-Dried Mouse Spermatozoa Held On The International Space Station For 9 Months. PNAS, sf: 114 (23) 5988-5993. doi: 10.1073/pnas.1701425114. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 08:31:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16655

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close