Challenger Uzay Mekiği Faciası
Facia Cinayet Miydi?

-
Blog Yazısı
Blog Yazısı Nedir?
Bu yazı, bir Evrim Ağacı okuru tarafından yazılmış bir blog yazısıdır. Herkes Evrim Ağacı'nda kendi blog yazılarını yayınlayabilir. Blog yazıları, Evrim Ağacı editörleri tarafından denetlenmemektedir ve dolayısıyla bilgilerin doğruluğu konusunda herhangi bir garanti verilmemektedir. Blog yazılarının her türlü sorumluluğu blog yazarına aittir. Bu içerik, diğer tüm içeriklerimiz gibi, İçerik Kullanım İzinleri'ne tabidir.
Tarih 28 Ocak 1986
Saatler 11:39:13 EST (16:39:13 UTC) gösteriyordu.
Uzay Mekiği Challenger'ın kalkışının gerçekleşeceğı günden önceki gece, hava sıcaklığı oldukça düşüktü ve bazı mühendisler kalkışın iptal edilmesi yönünde görüş bildirmişlerdi.[1] Buna rağmen kalkış NASA tarafından onaylanmıştı ve uzay mekiğinin katı yakıt roketlerinin parçası olan güvenlik contaları soğuk sebebiyle zarar görmüş olmalarından ötürü, işlevlerini yerine getiremediler ve uçuşun 73. saniyesinde araç infilak etti.
Patlama araç yeryüzünden 48.000 feet (15 kilometre) yüksekte gerçekleşti.
Hayatını kaybedenler:
Francis R. Scobee, Kaptan
Michael J. Smith, Pilot
Ronald McNair, Uzman
Ellison Onizuka, Uzman
Judith Resnik, Uzman
Greg Jarvis, Uzman
Christa McAuliffe, Öğretmen
BİR DİĞER GÖRÜŞ İSE ,
NASA'nın en karanlık anılarından 1986'da gerçekleşen Challenger Uzay Mekiği Kazası hakkında yeni detaylar paylaşıldı. Kevin Cook, perde arkasında gerçekleşen olayları yeni kitabında anlattı. Başlıca öğretmen Christa McAuliffe olmak üzere Challenger ekibine odaklanan yazarın aktardıklarına göre ekip, patlamadan sağ kurtuldu.[1]
Soğuktan zarar gören contalar 1 milimetreden küçük bir boşluk bırakmıştı. Bu da birkaç gram yakıtın sızmasına ve küçük bir alevin oluşmasına yol açtı. Sonrasında alev büyüdü ve yakıt tankından dışarı çıktı, hızlıca tankı parçaladı ve büyük bir patlamaya yol açtı.
O sırada ekibin bulunduğu kapsül ise ayrıldı ve alev veya patlamadan etkilenmedi.Onun yerine astronotları havaya fırlatarak eğitimler sayesinde alıştıkları G kuvvetinin birkaç katına maruz bıraktı. Bu sırada roketler imha edildi ve insanların yaşadığı bölgeler yerine okyanusa düşülmesi sağlandı.
Bilgilere göre ekip, kazanın ilk anlarında hayattaydı ve ne olup bittiğini anlayabiliyordu. Enkazdan edinilen bilgilere göre astronotlardan üçü acil durum kaynaklarını kullanabilmişti. Kapsül, patlamayla kazandığı ivme nedeniyle 20 saniye kadar daha yükseldi ve ardından 19 kilometre yükseklikte aşağı düşmeye başladı. Yaklaşık 2 dakika süren bu düşüşte hız, saatte 320 kilometrenin üzerini gördü.
Eğer astronotlar öldüyse, onları saygıyla anıyoruz.
Bu blog yazısıyla ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ E. Keleşoğlu. Challenger Ekibi Yere Düşmeden Önce Hayattaymış. (20 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 30 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Webtekno | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/03/2023 20:01:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12327
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.