Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

VÜCUT PLANI NEDİR?

Canlıların Sınıflandırmasında bir detay : Vücut Planlaması

2 dakika
67
VÜCUT PLANI NEDİR? Vincent Stevenson
  • Blog Yazısı
Canlıların Vücüt Planlaması Kıyaslaması
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Canlılar bilindiği üzere birçok kategori altında sınıflandırılabilir. Bunlara örnek habitatlar, simetri, organizasyon düzeyleri veyahut germ tabakası gibi mevzular olabilir. Peki bu kıstaslardan biri olan vücut planı (body plan) nedir?

VÜCUT PLANI VE KATEGORİLER

Hayvanlar üç farklı vücut planı gösterirler. Bunlar :

Tüm Reklamları Kapat

1- Hücre Kümesi Planlaması

2-Kör Kese (Blind sac) Planlaması

3-Tüp içindeki tüp (Tube within the tube) Planlaması

Peki bunlar nedir? Beraber öğrenelim.

Tüm Reklamları Kapat

HÜCRE KÜMESİ PLANLAMASI

Bu planlamaya sahip canlılarda vücut sadece bir hücre topluluğudur. "Por" (İngilizce : Pore) denilen hücresel boşluklarda boşaltım ve alım işlemleri yapılır. Örnek : Süngerler

KÖR KESE (BLIND SAC) PLANLAMASI

Bu durumdaki canlılar, doku veya organ seviyesinde organizasyona sahiptir. Organizmanın besin alımı için tek bir açıklığı vardır ve bu gözenek aracılığıyla atıklar vücuttan dışarı atılır. Aynı hücre kümesi planlamasına benziyor olmasına rağmen buradaki organ ve doku önemli bir kıstastır. Örnek : Yassı Solucanlar

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Kör Kese Vücut Planı (Blind Sac)
Kör Kese Vücut Planı (Blind Sac)
Byjus

TÜP İÇİNDEKİ TÜP (TUBE WITHIN TUBE) PLANLAMASI

Bu durumda, vücut iki tüpten oluşur. Tüplerden biri vücudun duvarı tarafından, ikincisi ise sindirim sistemi tarafından oluşturulur. Yani canlının iki açıklığı vardır. Biri ön tarafta yiyecek alımı için, diğeri ise arka uçta sindirilmemiş yiyeceklerin boşaltımı için kullanılır. Bu canlılarda iki farkı şekilde olmaktadır. Bunlar : Protostomes (İlk Ağızlılar) ve Deuterostomes (İkinci Ağızlılar).

İlk Ağızlılar (Protostomes) : "Proto" anlamdan da anlaşılacağı üzere İLK demektir. "Stoma" sözcüğü ise AĞIZ anlamına gelmektedir. Protostomes canlılar embriyo dönemindeyken önce ağız oluşturup, sonrasında anüsü oluşturan canlılara verilen özel bir addır. Örnek : Yassı Solucanlar, Halkalı Solucanlar, Yumuşakçalar.

Halkalı Solucanda Protostomes örneği
Halkalı Solucanda Protostomes örneği
Byjus

İkinci Ağızlılar (Deuterostomes) : "Deutero" anlamdan da anlaşılacağı üzere İKİNCİ demektir. "Stoma" sözcüğü ise AĞIZ anlamına gelmektedir. Deuterostomes canlılar, Protostomes canlıların aksine embriyonik gelişim sırasında önce anüsü daha sonra ağızı oluşturan canlı türlerine verilen özel addır. Örnek : Echinodermatalar, Hemikordalılar, Kordalılar.

Deuterostomes (İkinci Ağızlılar)
Deuterostomes (İkinci Ağızlılar)
Slide Player

Göründüğü gibi aslında vücut planlaması kendi içinde şekillere ayrılan ve sistematiği olan önemli sınıflandırma araçlarından sadece biridir.

Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 8
  • Tebrikler! 8
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • İnanılmaz 6
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Umut Verici! 3
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/10/2024 09:35:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15526

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mantık Hatası
Hücreler
Dilbilim
Kimya Tarihi
Çin
Hindistan
Mutasyon
Mers
Oyun
Parazit
Habercilik
Deney
Algı
Sağlık Personeli
Sinir
Hamile
Zehir
İnsan Evrimi
Uzun
Freud
Balıklar
Gerçek
Hominid
Şizofreni
Ses Kaydı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close