Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bir İnsanın Ağaca Dönüşmesi Mümkün Mü?

Virolojinin En Bilinen Üyelerinden Biri : Papilloma Virüsü

5 dakika
7
Bir İnsanın Ağaca Dönüşmesi Mümkün Mü? Epidermodysplasia verruciformis
  • Blog Yazısı
Ağaç Adam Sendromuna Sahip Bir Şahıs
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Hepimiz her yılın belli dönemlerinde Grip, Soğuk Algınlığı gibi hastalıklarla mücadele etmişizdir. Peki bizi Grip ve Soğuk Algını yapan şey nedir?

Tabii ki de Virüsler! İşte bu virüslerden biri olan Papilloma Virüsünün yıkıcı etkilerinden ve ne olduğundan bahsedeceğim. Gelin bir göz atalım.

[1]BOYNUZLU TAVŞAN!

Tüm Reklamları Kapat

Boynuzlu Tavşanlar efsaneden fırlamış Jackalope (Kuzey Amerika folklorunda antilop boynuzlu efsanevi bir hayvan) canlılar değildir, gerçekten de böyle bir durum tavşanlar için gerçektir.

1930'ların başlarında, Boynuzlu Tavşandan bahsedildiği duyulmuştu ve bu konu üzerinde Rockefeller Üniversitesinden Richard Shope adlı bir bilim insanı merak sarmıştı. Şüphelerinin ana sebebi Rockefeller'daki Francs Rous adlı bir meslektaşıydı. Zamanında Rous'u ziyarete gelen Long Island'daki bir tavuk çiftçisi Rous'a göğsünde tuhaf bir çıkıntının bulunduğu Playmouth Rock tavuğu getirmişti. Ve bunun yayılabilecek bir enfeksiyon olmasından korkuyordu. Rous bu çıkıntıyı öğütüp, suyla karıştırdı ve ince bir filtreden geçirdi. Tıpkı Beijerinck (Virolojinin Babası) gibi bulaşıcı bir yaşam sıvısı ortaya çıkardığını anlamıştı. Ancak Rous bunlara mikroskop altında baktığında çok şaşırmıştı, bunlar tümördü!. Rous kansere neden olan bir virüs keşfetmişti. Bu bilim camiası için yepyeni bir olaydı ve Shope bu virüsleri tavşanların başına sürdü. Deneyin sonucunda ise tıpkı tavukta olduğu gibi Tavşanda da boynuz çıkmıştı. Tavşanlar muhtemelen virüsü fiziksel temas yoluyla birbirine geçiriyorlardı ve bu da neden derilerinde tümör olduğunu açıklıyordu. Rous daha sonra bu virüsün vücudun diğer kısımları üzerinde nasıl bir etkisi olabileceğini merak etti ve bunu anlamak için tavşanların vücuduna virüs yüklü sıvı verdi ve bu sefer virüs zararsız boynuzlar oluşturmak yerine ölümcül kanserlere neden olmuştu. Rous bu çalışmalarından ötürü de 1966'da tıp dalında Nobel Ödülü kazandı.

Shope'nin Boynuzlu Tavşan Deneyi
Shope'nin Boynuzlu Tavşan Deneyi
San Francisco Chronicle

ENDONEZYALI SİĞİL?

1980'lerin başında Dede Koswara adlı Endonezyalı bir çocuğun dizlerinde siğiller çıkmaya başladı. Kısa süre sonra bu siğiller vücudunun diğer bölgelerine de yayıldı ve çok geçmeden dev pençeler halini almaya başladı. Koswara sonunda artık iş yapamaz hale geldi ve "Ağaç Adam" lakabını aldı. En sonunda 2007 yılında doktorlar tarafından vücudundan 7 kilo siğil çıkarıldı. Fakat siğiller büyümeye devam etti ve bu nedenle 2016'da, 45 yaşındayken ölene kadar pek çok kez ameliyat olmak zorunda kaldı. İşte yapılan çalışmalar sonucunda tavşanlarda boynuz oluşmasına yol açan virüsün bu hastalığa da neden olduğu anlaşıldı. Latince tomurcuk anlamına gelen papillalardan ismine Papilloma Virüsü konuldu.

Tüm Reklamları Kapat

İlk başta, insan papilloma virüsleri (HPV) halk sağlığı için önemli bir tehdit gibi görünmüyordu. Dede gibi vakalar çok nadirdi ve her ne kadar az gözükse de siğiller genellikle zararsızdı. Ancak 1970'lerde Alman araştırmacı Harald zur Hausen, papillomavirüslerinin çok daha büyük bir tehdit olabileceğini düşünüyordu. Bu virüslerin kadınlar için çok tehlikeli bir kanser türü olan Rahim Ağzı Kanseri'nin nedeni olabileceğinden şüphelenmeye başlamıştı.

Dede Koswara
Dede Koswara
The Telegraph

RAHİM AĞZI KANSERİ VE PAPILLOMA VİRÜSÜ

Rahim Ağzı Kanseri görülen kadınlarda tümörler rahmi vajinaya bağlayan doku olan serviks (Rahim Ağzı) de gelişir. Bu tümörler büyüdükçe çevredeki dokulara zarar verebilir, hatta bir kadının bağırsaklarını yırtarak ölümüne dahi neden olabilir. Araştırmacılar rahim ağzı kanserine sahip kadınları incelediklerinde sanki cinsel yolla bulaşan bir hastalıkla yayılıyor gibi bir durum söz konusuydu. Örneğin rahibeler, diğer kadınlardan çok daha az rahim ağzı kanserine yakalanmaktaydılar. Zur Hausen'de işte bu durum gibi olaylardan şüphelenerek rahim ağzı kanserinin papillomavirüslerin bu durumun sorumlu olup olmadığını merak etti. Yaptığı uzun ömürlü çalışmalar sonucunda 1983'te bazı örneklerin içinde gizlenen papillomavirüs DNA'sını keşfetti. Zur Hausen, bu çabalarından ötürü 2008'de Nobel Fizyoloji Ödülünü paylaşmış oldu.

Normal Serviks ve Kanserli Serviks Görüntüsü
Normal Serviks ve Kanserli Serviks Görüntüsü
Canfezasezgin

PAPILLOMA VİRÜSÜ VÜCUDA GİRİŞ YAPIYOR!

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

HPV (Human Papilloma virus) özellikle vücudumuzdaki dokuların üzerini kaplayan ve "epitel" adı verilen tabakayı enfekte etmektedir. Epitel hücreleri tüm vücudumuzda cildimizi, boğazımızı ve organların üzerindeki zarları kaplamaktadır. Bu hücreler, en eskiler en üstte ve en genç olanlar en altta olacak şekilde katmanlar halinde dizilirler. Üst epitel tabakası öldükçe ve ölü hücreler döküldükçe bunların yerini aşağıdan gelen yeni hücreler alır ve döngü bu şekilde devam eder. İşte HPV, vücudumuza yerleşmek için bu epitel dokudan delikler açarak içeri sızar ve sonra en derin, en genç katmalarına kadar iner. Yeni bir hücreyi enfekte ettiğinde, rinovirüsler ya da grip virüsününü (Influenza) yaptığı gibi, bu hücreyi hemen öldürmez. Bunun yerine, hücrenin daha hızlı çoğalmasına yardımcı olur. Epitel hücrelerinin bölünme hızı da yüzeye çıktıkça değişir. Yüzeye yaklaşan hücrenin bölünme hızı yavaşlar, çünkü hücreler artık "keratin" olarak bilinen proteini üretmek üzere çalışmaya gayret göstermeye başlamaktadır. Sonunda ise alttaki tabakayı koruyan bir tabakayı oluşturarak ölürler. İşte HPV, bu bölünmede görev alan makul hızda büyümesini sağlayan frenleri devre dışı bırakır ve hücrenin kanseri denetleyen proteinlerini ortadan kaldırdığı için de hücrelerin bir şeylerin ters gittiğini algılamasını engeller. Enfekte olan hücre sayısı arttıkça ölmek yerine çoğalmaya devam eder ve sonunda virüs yüklü bir doku yığını oluşur. Bu enfekte hücreler yüzeye yaklaştıkça sayıları gittikçe çoğalır ve en sonunda etrafa saçılarak parçalanırlar. HPV'nin bu yöntemi son derece etkili bir yöntemdir öyleki İnsanlar ölü deriyi soyarken, virüs toz parçacıkları üzerinde hareket ederek yeni konaklara ulaşır. Ayrıca cinsel olarak aktif yetişkinlerin %80'inden fazlası bu yolla en az bir HPV enfeksiyonu geçirdiğinden cinsellik yoluyla da kolayca yayılır.

HPV Virüsünün Gösterimi
HPV Virüsünün Gösterimi
jpost

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİN VİRÜSE YANITI

Hücrelerimiz enfekte olduğunda, viral protein parçalarını bir alarm sinyali olarak yüzeylerine gönderirler. Çevredeki bağışıklık hücreleri bu alarmı tanır ve enfekte olmuş hücrelere intihar etmeleri için komutlar vererek içlerindeki virüsleri yok eder. Sonuç olarak insanların büyük çoğunluğu bir HPV enfeksiyonuna yakalanmaz. Dede'nin yaşadığı kötü durum, bağışıklık sistemini HPV'yi kontrol altında tutamadığında ortaya ne çıktığını göstermiştir. Tıpta "Epidermodysplasia verruciformis" adı verilen nadir bir genetik durum, epitel hücrelerini ve onların denetleyen muhafız bağışıklık hücreleri arasındaki iletişim ağını devre dışı bırakır. Enfekte olan hücreler, ölüm hızlarından çok daha fazla biçimde çoğalarak ağaç benzeri yapılar oluşturur.

Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 7
  • Tebrikler! 7
  • İnanılmaz 7
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Bilim Budur! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Carl Zimmer. (2021). Virüs Gezegeni. Yayınevi: Alfa Bilim. sf: 43-49.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 16:59:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18156

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close