Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bir Solucan İnsanı File Çevirebilir Mi?

Yuvarlak Solucan (Nematoda) üyelerinden sadece biri: Wuchereria bancrofti!

4 dakika
6
Bir Solucan İnsanı File Çevirebilir Mi? Fil Hastalığı Görüntüsü
  • Blog Yazısı
Fil Hastalığı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Çocukken hepimiz yağmur yağdıktan sonra topraktan çıkan solucanları görmüşüzdür hatta kimimiz bunları toplamıştır. Bu solucanlar bilimde Annelida (Halkalı Solucanlar) şubesinde yer alan canlılardır, bugün daha farklı bir solucana bakacağız: Nematoda (Yuvarlak Solucan)!

CANLILAR ÂLEMİNİN ÖZELLİKLERİ

Canlılar âleminde Süngerler (Porifera) dokulaşma göstermezken Haşlamlılar (Cnidaria) ve Taraklılar (Ctenophora) diploblastik (ektoderm ve endodermden oluşurlar) canlılardır. Bunlar dışında kalan hayvanlar ise triplobastik (ektoderm, mezoderm ve endoderm tabakasına sahip) olarak adlandırdığımız canlıların içerisindedir ve bu triplobastik canlılar sölom denilen vücut boşluğuna sahiptirler. Sölom dediğimiz ve ilkin bağırsağın etrafını saran içi sıvı dolu boşluğumuz, kimi canlı için Asölomat (Sölom boşluğu olmayan) kimi canlı için Pseudosölomat (Yalancı sölomlu) ve kimi canlı için de Eusölomat (Gerçek sölomlu) olarak ayrılmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Canlıların Sınıflandırılması
Canlıların Sınıflandırılması
Biology LibreTexts

NEMATODLAR VE ÖZELLİKLERİ

Türkçe tabiriyle Yuvarlak Solucan olan Nematodlar bu kategoride Pseudosölomat'lara dahildir dolayısıyla yalancı sölomludur. Yalancı Sölom dediğimiz yapı ise canlıya belli başlı özellikler katmaktadır. Örneğin;

-Gametlerin depolanması için bölge.

-Besin alınmasına yardım.

Tüm Reklamları Kapat

-Boşaltım atıklarının uzaklaştırılmasını sağlamak.

-Hidrostatik iskelet (Sıvının iskelet gibi görev yapması) sağlamaktadır.

Hidrostatik iskeletle beraber bünyesinde olan kütikula ile antagonist (zıt) çalışan uzunlamasına (longitudinal) kaslar sayesinde hareket eden nematodlar özelikle bitkiler başta olmak üzere bitkiler ve hayvanlar için parazitik olabilmektedir.

Bu parazitlerde insanların oldukça yaygın şekilde ismini bildiği parazitler de bulunmaktadır. Örneğin;

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

-Ascaris lumbricoides (Bağırsaksolucanı)

-Toxocara canis (Köpek bağırsaksolucanı)

-Enterobius vermicularis (Kılkurdu)

Enterobius vermicularis (Kılkurdu) gelişim evreleri
Enterobius vermicularis (Kılkurdu) gelişim evreleri
Science Direct

WUCHERERIA BANCROFTI NEDİR?

Wuchereria bancrofti olarak bildiğimiz tür nematodlar içerisinde yer alan ve insan üzerine parazitik etkileri bulunan bir canlıdır. Özellikle vektör aracılığıyla insanları enfekte ettiğini bildiğimiz bu canlılar vektör konusunda sivrisinekleri tercih etmektedir. İki evcikli solucan olmakla beraber eşeysel dimorfizmde göstermektedir (erkekler daha küçüktür). Dişi ovivivipardır ve mikroflaria olarak bilinen binlerce yavru üretebilir.

Wuchereria bancrofti'nin morfolojisi
Wuchereria bancrofti'nin morfolojisi
Biology Notes

WUCHERERIA BANCROFTI'NİN YAŞAM DÖNGÜSÜ

Tüm Reklamları Kapat

Bu canlı yaşam döngüsünde iki konak seçmektedir. Bunlardan ara konak sivrisinek (Sıtma yapan Anopheles cinsi, Zika-Dang Humması-Sarı Humma taşıyan Aedes cinsi, Batı Nil Virüsü taşıyan Culex cinsi) olurken kesin konağı ise insan olmaktadır. Mikroflaria olarak adlandırılan birincil larvalar (Nematodların 4 larval dönemi vardır) insanın kan damarlarında gezmektedir. Daha sonra insana gelen bir sivrisinek, kan damarlarında W. bancrofti taşıyan insanın kanını emdiğinde parazitin larvaları olan, mikrofilarialar sivrisineğe geçer ve juvenil adı verilen hareketli larvalara olgunlaşırlar. Önce sivrisineğin midesine giden larvalar daha sonra göğüs kaslarına ve en son da hortumuna gelerek ara konak olan sivrisineğin bir insanı sokmasını bekler.

Sivrisinek hortumuyla bir insanın derisinden damara giriş yapınca hortumdan ayrılıp kana geçen parazitik solucan lenfatik sisteme göç eder (çoğunlukla kasık lenfleri ve bacak lenfleri) larvalar burada kalan deri değiştirme sürecini tamamlar ve erginleşmekle beraber cinsel olgunluğa ulaşır. Ve ergin olan dişi binlerce mikroflaria larvası üretebilir. Yine bir sivrisineğin W. bancrofti taşıyan bireyi sokmasıyla beraber döngü sürekli tekrar eder.

Wuchereria bancrofti'nin yaşam döngüsü
Wuchereria bancrofti'nin yaşam döngüsü
CDC

ELEFANTIYAZIS NEDİR?

Tüm Reklamları Kapat

Elefantiyazis, Wuchereria bancrofti olarak bilinen solucanın neden olduğu bir hastalıktır. Bazen lenf ödemi (Lenfödema ya da Lymphedema) olarak bilinmekle beraber daha çok fil hastalığı olarak halk arasında bilinmektedir.

Wuchereria bancrofti, son larval dönemlerini insanın lenfatik sisteminde geçirmesiyle beraber erginleşip sayılarını hızlı bir şekilde arttırırlar. Daha sonra lenf damarlarının tıkanmasına kadar giden sonuca neden olan parazitimiz, lenflerde tıkanma ötürü şişliklere neden olarak fil ayağına benzer görüntü meydana getirmektedir.

FİL HASTALIĞI TEDAVİSİ VE NEREDE VAR?

Fil hastalığı tedavisinde en önemli savunma, hijyendir. Fakat yine de Wuchereria bancrofti tarafından konak olarak kullanılan insanlara ilaç tedavisi de yapılabilmektedir. Özellikle 2003 yılında yaygın bir antibiyotik olan Doksisiklin (idrar yolu enfeksiyonu, belsoğukluğu 'gonore' veba 'yersinia pestis' ve sıtma 'plasmodium' tedavisinde de kullanılır) kullanılabileceği bildirilmiştir. Bunun sebebi olarakta yapılan araştırmalar sonucunda Wuchereria bancrofti parazitinin, Wolbachia adlı bakteriyle yaptığı simbiyotik ilişkiyi gösterilmektedir. Çünkü Doksisiklin antibiyotiği alındığında Wolbachia üzerinde bakterisid (bakteri öldürücü) etki yaptığından dolayı simbiyotik ilişkinin bozulmasından ötürü Wuchereria bancrofti'nin de öldüğü bilinmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Wuchereria bancrofti'nin yıllık vakalarına bakıldığında ise Doğu Afrika ülkelerinde gözüktüğü bildirilmektedir bu ülkeler arasında; Uganda, Burundi, Etiyopya, Kenya ve Ruanda'da yaygın olarak gözükmektedir. Ayrıca ülkemize baktığımızda Antalya/Alanya, Elazığ, Ankara/Çubuk ve Samsun'da rastlandığı kaydedilmiştir.

Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Muhteşem! 7
  • İnanılmaz 7
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Bilim Budur! 3
  • Umut Verici! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 17:00:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19051

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close