Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Şafak Hırsızı (Eoraptor lunensis)

2 dakika
48
Şafak Hırsızı (Eoraptor lunensis) thoughtco
  • Blog Yazısı
Eoraptor Ormanda Dolaşırken
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat


Eoraptor ; Bilinen en eski dinozorlardan biri ve sauropod ailesinin en eski üyelerinden biridir. Günümüzden 231 ila 228 milyon yıl önce (Triyas Dönemi) yaşamış otobur bir canlıdır. Boyu 1 metre olmakta beraber, kilosu ise 3 ile 10 kg arasında değişmektedir.

Eoraptor
Eoraptor
turkcewiki

EORAPTOR TÜRÜ VE KEŞFİ

Eoraptor, bilinen en eski dinozorlardan biri olduğunu daha önce belirtmiştik. Zaten kendisi bir dinozor olduğu için Arkozorlardan geldiği aşikardır. Aynı zamanda tüm dinozorlarda olduğu gibi çift kemerli (diapsida) bir canlıdır. Eoraptor'un ilk fosil kanıtı ise 1991 yılında kuzeybatı Arjantin'deki Ischigualasto Formasyonu'nda paleontolog Ricardo Martinez (kendisinin müzesinde Herrerasaurus, Eoraptor, Eodromaeus gibi dinozorlar vardır.) tarafından ortaya çıkarıldı (tanımlayan Paul Sereno'dur). Tarih öncesi volkanik kül yatakları (Ischigualasto formasyonundaki kül yatakları) , paleontolog Paul Sereno ve ekibinin, Eoraptor'un fosil kalıntılarını yaklaşık 231-228 milyon yıl önce başlayan sözde Dinozorlar Çağı'nın başlangıcına kadar tarihlendirmesine -bu dönem Triyas oluyor- yardımcı oldu.

Tüm Reklamları Kapat

EORAPTOR NEREDE YAŞARDI?

Dinozorlar, Triyas'ın ilk dönemlerinde Pangea'nın kuzeyine çıkamadıklarından dolayı Güney Pangea'da ormanlarının ve göl kenarlarında kaldığı düşünülmektedir. Ama bazı Dinozorlar (Panphagia ve Saturnalia vs.) kuzeye çıkabildiklerini fosil kayıtları ile bilebilmekteyiz (daha sonra bütün dinozorlar çıkacaktır).

Triyas Dönemi'nde Pangea
Triyas Dönemi'nde Pangea
Geology Page

EORAPTOR HAKKINDA YANILGI

Eoraptor'un hepçil bir canlı olduğu düşünülüyordu. Ancak diş yapısı etobur olarak kabul edilen dinozorlara oldukça benziyordu (arka çenesi çok sivri dişlerden oluşmaktaydı). Hızlı bir koşucuydu ve bu durum onun avını yakaladığında keskin pençeleri ve dişlerini kullanarak avını parçalara ayıran bir canlı olduğu yanılgısı yaratmıştı. Daha sonraki etobur dinozorların aksine, alt çene ekleminde büyük avları tutacak kayan bir eklem olmadığı anlaşıldı. Dahası, sonraki theropodların ağızlarındakilerden farklı olarak dişlerinin yalnızca bir kısmı kavisli ve testere kenarlıydı (arka dişleri). Dolayısıyla kendisinin besin listesinde hayvan olmadığı, bitki olduğu öğrenildi.

Eoraptor Kafatası
Eoraptor Kafatası
Deviantart

EORAPTOR NE YERDİ?

Bir zamanlar etobur veya et yiyen theropod olarak sınıflandırılan Eoraptor, artık Saurischia takımına ait bir grup otçul veya bitki yiyen dinozor olan Sauropodomorpha'nın bir üyesi olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla bitkiler ile beslenen bir canlıdır.


Tüm Reklamları Kapat

EORAPTOR İSMİ NEREDEN GELDİ?

Halk arasında bilinen adı "şafak hırsızı" olmasıyla beraber Latince ismi Eoraptor olarak bilinir. Eoraptor türünün fosilinin 1993 yılında tanımlayan paleontolog Paul Sereno liderliğindeki grup yeni keşfedilen dinozora , bazen "erken yağmacı" olarak tercüme edilmesine rağmen, Latince "şafak hırsızı" anlamına gelen Eoraptor adı verildi. Daha sonra bölgenin adı olan Valle de la Luna (Ay Vadisi) ithafen canlıya "lunensis" (Ay'ın sakinleri) ismin de verilmiş oldu. Böylece türümüz Eoraptor lunensis olarak taksonomi de yerini aldı.


Eoraptor lunensis
Eoraptor lunensis
Wikipedia
Valle de la Luna (Ay Vadisi)
Valle de la Luna (Ay Vadisi)
Volemos
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Muhteşem! 7
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • İnanılmaz 4
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 17:06:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15524

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close