Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bir Bitki Yaşadığı Toprağı Nasıl Seçebilir?

Bakteri mi seversin Mantar mı?

5 dakika
66
Bir Bitki Yaşadığı Toprağı Nasıl Seçebilir? Tree
  • Blog Yazısı
Toprak ve Ağaç
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Yaprakların fotosentez sonucu açığa çıkan enerjinin çok büyük kısmını aslında bitkilerin kullandığını çok az kişi bilir. Bitki bu enerjiyi bitkinin kökleriyle salgıladığı kimyasalları üretmek için kullanır. Bu salgılar "eksüda" olarak bilinir. Ve bu salgılar "rizosfer" denilen bitkinin kök bölgesi diye tanımlayabileceğiniz bölgede bulunur. İşte bu rizosferin hangi toprakta olacağı çok önemlidir. Çünkü hepimiz biliyoruz ki sebzenin yetiştiği toprakta her bitki yetişmez, her ağacın yetiştiği yerde her meyve yetişmez. Şimdi bunu öğrenme vakti.

[1]SİMBİYOTİK İLİŞKİLERİN TOPRAĞA FAYDASI

Biyoloji kökenli bir kavram olan simbiyotik yaşamda; İki canlı organizmanın tek bir yapı gibi hareket etmek üzere, birbirinden destek alarak hayatlarını sürdürmelerine simbiyotik yaşam denir. İşte bu kavram toprak ekolojisinde de çok önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü hepimizin bildiği gibi toprakta bakteriler, mantarlar, nematodlar (yuvarlak solucanlar), eklem bacaklılar, memeliler gibi canlılar yaşarlar. Ve bu canlılar burada boşuna yaşamamaktadır. Her birinin tek tek ekosistemine faydası/zararı bulunmaktadır. Bu canlıların özelinde olan bakteriler ve mantarlar, bitkilerle simbiyotik ilişki kuran iki canlı grubudur.

Tüm Reklamları Kapat

Mikorizal Mantarlar olarak adlandırılan özel toprak mantarları, köklerle "simbiyoz" adı verilen bir ortak yaşam birlikteliği kurar. Bu, onlara hem fiziksel hem koruma hem de besin iletimi sağlar. Bitkinin salgıları karşılığında, mantarlar da bitkiye su, fosfor ve diğer gerekli besin maddelerini sağlar. Ve bu ilişkiye "Mikoriza" denir.

Bakteriler ise burada kendi salgılarını üretir, yüzeylere yapışmak için kullandığı sümüksü salgı da patojenleri yakalar. Bazen bakteriler, koruyucu tabakalar oluşturmak için mantarlarla birlikte çalışır. Bunu sadece rizosferdeki köklerin etrafında değil, yaprak yüzeyi etrafındaki eş değer bir alan olan "filosferde" de yaparlar. Yapraklar da tıpkı kökler gibi, mikroorganizmaları çeken salgılar üretir. Bu salgılar, istilaya karşı bariyer görevi görür ve bitkinin sistemine hastalık yapıcı organizmaların girmesini engeller. İşte bu da en basit düzeyde bakteri ve bitki simbiyotik ilişkisidir.

Mikoriza Örneği
Mikoriza Örneği
Sorhocam

HER AZOT AYNI DEĞİLDİR

Bitki açısından toprak besin ağının rolü, temel olarak besin maddelerinin döngüsünü sağlamaktır. Döngüdeki besin maddeleri, bakteri ve mantarların vücutlarında geçici olarak immobilize olur, yani hareketsiz hale geçer, sonra da minerallerleşir. Bu besin maddelerinin en önemlisi azottur, amino asitlerin ve dolayısıyla da yaşamın temel yapı taşıdır. Mantarların ve bakterilerin biyokütlesi yani her birinin topraktaki toplam miktarı, çoğunlukla, toprakta bitkinin kullanımına hazır olan azot miktarını belirler. İşte konunun temeli bu azot dediğimiz bu element her yerde aynı değildir. Nasıl yani?

Tüm Reklamları Kapat

Genel olarak, az işlenmiş, doğal yaşlı ağaçların bulunduğu topraklarda bakterilerden çok daha fazla mantar bulunurken işlenmiş veya dengesi bozulmuş topraklarda mantardan çok daha fazla bakteri yaşıyordur. Yapılan araştırmalar sonucunda tarım yapılan topraklardaki mantar-bakteri biyokütlesi oranının (M:B oranı) 1:1 veya daha düşük olduğunu, orman topraklarının ise bakterilerden on kat veya daha fazla mantar içerdiğini gösteriyor.

Genel anlamda: çok yıllık bitkiler, çalılar ve ağaçlar mantarların baskın olduğu toprakları; bir yıllık bitkiler, otlar ve sebzeler de bakterilerin baskın olduğu toprakları tercih eder.

Bakteriler ve mantarlar yem olduğunda, azotun bir kısmı onları yiyen canlının vücudunda tutulur, çoğu da bitkinin alabileceği Amonyum (NH4) formunda atık olarak salınır. Toprak ortamına bağlı olarak bu madde ya da amonyum olarak kalır ya da özel bakteriler tarafından Nitrata (NO3) dönüştürülür. Peki bu dönüşüm ne zaman gerçekleşir?

Tabii ki de Amonyum, bakterilerin baskın olduğu topraklara salındığında. Bunun nedeni bakterilerin salgıladığı "biyosümük" (biyofilm olarakta bilinir) sayesinde bu tür toprakların genellikle "alkali bir pH" (pH'ın 7'den fazla olduğu) sahip olması ve bunun da azot bağlayan bakterilerin gelişimini teşvik etmesidir. Mantarlar baskın hale geçmeye başladıkça ürettiği asitler toprağın pH değerini düşürür ve sözü geçen bakterilerin miktarını büyük ölçüde azaltır. Dolayısıyla mantarların baskın olduğu topraklarda azotun çoğu amonyum formunda kalır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Azot Döngüsü
Azot Döngüsü
Pinterest

TOPRAĞIN pH DEĞERİNİ NE BELİRLER?

Bitkinin kök ucu, besin maddesi katyonu almak için her hidrojen katyonu değiş tokuşu yaptığında, çözeltideki hidrojen iyonlarının yoğunluğu artar. H yoğunluğu arttıkça da pH düşer, toprak giderek daha asidik hale gelir. Bunu da bitki Katyon Değişim Kapasitesi olarak bilinen bir durumla gerçekleştirir. Peki nedir bu Katyon Değişim Kapasitesi (KDK)?

KATYON DEĞİŞİM KAPASİTESİ (KDK)

Toprak dediğimiz yapı aslında çok karmaşık bir yapıdır temel de Kil, Kum ve Silt dediğimiz yapılardan meydana gelmektedir. Ve bunlarında kendilerince elektrik yükleri bulunmaktadır. Biliyoruz ki Artı yük taşıyan iyonlara katyon, eksi yük taşıyan iyonlara ise anyon demekteyiz. Burada da haliyle topraktaki bu üç parçanın da kendine göre anyon-katyon değerleri bulunmaktadır.

Kum Parçaları elektrik yükü taşıyamayacak kadar büyüktür. Kil ve Silt parçalarıysa artı yüklü katyonları çekecek eksi yüklü anyona sahip olacak kadar küçüktür. Dolayısıyla kil ve silt tarafından emilen katyonlar arasında Kalsiyum (Ca+2), Potasyum (K+), Sodyum (Na+), Magnezyum (Mg+2), Demir (Fe+), Amonyum (NH4+) ve Hidrojen (H+) bulunur. Bunların hepsi bitkiler için temel besin maddeleridir. Tabii toprakta sadece katyonlar bulunmaz anyonlarda bulunur. Bunlar arasında Klorür (Cl-), Nitrat (NO3-), Sülfat (SO4-) ve Fosfat (PO4-) sayılabilir. Bu anyonlar da bitkiler için besin maddeleridir. Ne var ki kil ve silt parçacıklarının taşıdığı eksi yükler topraktaki anyonları iter. Bu nedenle anyonlar emilmek yerine çözelti içinde kalır Bu bitki besinleri, bitkinin suyu çekmesiyle bitkinin vücuduna girmiş olur.

Buradaki KDK'yı sağlayan şey bitkinin rizosfer bölgesindeki kök tüylerinin elektrik yüklü olmasından kaynaklanmaktadır. Kökler, değiş tokuş yapıp katyonları alacağı zaman kendisinden dışarıya H katyonlarını (H+) kullanır ve emilen her katyon besin maddesi için bitki bir hidrojen katyonunu verir.

Tüm Reklamları Kapat

İşte burada bu değişimi sağlayan şey toprağın yapısı ve içindeki pH miktarı aynı zamanda bitkinin sahip olduğu Hidrojen miktarına bağlıdır. Dolayısıyla KDK değeri bir toprağın ne kadar yüksekse toprak o kadar verimlidir.

Katyon Değişim Kapasitesi
Katyon Değişim Kapasitesi
UGA Extension
Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Bilim Budur! 7
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Muhteşem! 6
  • Umut Verici! 5
  • İnanılmaz 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Jeff Lowenfels, et al. (2022). Mikroorganizmalarla Takım Olmak. Yayınevi: TÜBİTAK. sf: 19-41.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 16:57:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18196

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close