KRETASE MADAGASKAR’IN APEX PREDATÖRÜ : MAJUNGASAURUS
Saha Paleontolojisinin şanslı buluşlarından sadece biri.
Dinozoru daha yakından tanımak için "Majungasaurus Nedir?" sorusunu sormamız lazım.
MAJUNGASAURUS NEDİR?
Abelisauridae familyasının Majungasaurinae alt familyasında bulunan en büyük üyelerinden biridir (diğer türler Arcovenator, Rajasaurus, Indosaurus ve Rahiolisaurus). Majungasaurus, Erken Kretase'de (70-66 milyon yıl önce) yaşamış bir dinozordur. Bulunma hikayesi ve adlandırılmasıyla beraber en değişik dinozorlardan biridir. Majungasaurus, Theropod (Grekçe : "canavar ayak") bir dinozordur. Dolayısıyla saurischia takımına aittir. Bunu anlayabilmek için dinozorlar nasıl sınıflandırılır bunu bilmek gerekir.
DİNOZOR SINIFLANDIRILMASI
Dinozor sınıflandırmak öyle kolay bir durum değildir çünkü daha önceki mukayeseli anatomi sayesinde günümüz kuşlarıyla (Aves) akraba oldukları öğrenilen dinozorları tam olarak nereye koyulacağı bir şüphe konusuydu. Bugünün bilimi ile bildiğimiz bir şey varsa o da kesinlikle; Dinozorlar kalçalarına göre ikiye ayrılmaktadır. Bunlar:
-Saurischia (Kertenkele Kalçalılar)
-Ornithischia (Kuş Kalçalılar)
MAJUNGASAURUS HAKKINDA
Majungasaurus tahminlere göre 750-1.100 kilograma varan kütlesiyle orta büyüklükte bir therepottur. Bununla beraber 5-7 metre metre uzunluğa aşağı yukarı 2 metre boya sahiptir. Keskin, kıvrımlı ve her birinin ucunda ince tırtıklar olan dişlere sahiptir. Bu canlının bir azgın yırtıcı olduğu daha ilk keşfedildiğinden beri bilinmekteydi lakin adlandırma konusunda yanlış adımlar izlenmiştir. Majungasaurus, zeki ve çevik olmasıyla beraber Madagaskar adasının en büyük yırtıcısıydı.
MAJUNGASAURUS NASIL KEŞFEDİLDİ?
Madagaskar bilindiği üzere Fransa tarafından işgal edilmiş bir ülkedir. 1896'da Madagaskar'ı kendi kolonisi haline getirmiştir. Fransız, Félix Saletes adındaki askeri hekim, Mahajanga'dan (Fransızcası Majunga) yaklaşık 45 kilometre mesafede geçici bir hastane inşa etmekle görevlendirilmiştir. Félix bölgenin paleontolojik potansiyelinin farkına varmış. Bölgeyi bizzat kontrol etmek için yeterli zamana sahip olmadığından dolayı subay Landillon'ı fosilleri araştırmaya görevlendirmiştir. Landillon bu görevde harika işler yapıp çok çeşitli fosiller bulmuştur. Gemilerle bulunan bu fosiller Paris'e gönderilmiş ve Fransız paleontolog Charles Depéret tarafından incelenmiştir. Depéret koleksiyondan iki büyük dinozor tanımlamıştır: bir otçul olan uzun boyunlu bir sauropod ve Megalosaurus crenatissimus adını verdiği etçil bir theropod.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Megalosaurus daha önceden Avrupa'daki birçok bölgeden bilinen bir türdür ve Madagaskar'daki örnek, yalnızca iki diş, üç omur ve bir tek ayak parmağı kemiği baz alınarak yapılmıştır.
Daha sonra 1976 yılında Paris'te bir depoda tutulan Madagaskar fosilleri, Paris'teki Doğa Tarih Müzesinde görev yapan Fransız paleontolog Philippe Taquet'ye gönderilmiştir. Taquet koleksiyondaki bir kemik bölümünün, beyin bölgesinin üstündeki kafatası parçası olduğunun fark etmiştir. Bu, kubbe şeklinde pürüzlü bir yapıyla kaplı alışılmadık bir örnektir. Bu örneğe dayanarak Taquet ve Hans-Dieter bu canlının bir pachycephalosaurlar olarak bilinen kubbe başlı otçul dinozorlar grubuna ait olduğu sonucuna ulaşan bir makale yayımlamıştır. Böylelikle isim Megalosaurus crenatissimus'tan Majungatholus atapus olarak tanımlanmıştır. Fakat buradaki sorun şudur ki bildiğimiz bütün fosil kanıtlara dayanarak bu kubbe başlı dinozorlar (pachycephalosaurlar) Kuzey Yarımküre dışında bulunamamıştır dolayısıyla bu makale çığır açıcı bir makale olmuştur.
Nihayetinde 1995'teki bir sonraki saha çalışmaları ışığında çok sayıda dinozorun bulunduğu bir bölgeden çıkarılan fosil kanıtlar göstermiştir ki bu varsayılan kubbe başlı pachycephalosaurun başka hiçbir işareti yoktur. Bu yüzden şüphe duyan paleontologlar kubbenin, bu grubun diğer üyelerinden farklı olarak buruşuk bir dokuyla kaplı olduğunun farkına varmasıyla beraber bu kısmi kafatasının diğer bulunan kemiklerle ilişkisinin incelenmesiyle bu canlının etçil dinozora ait kemikler olduğu kararına varılmıştır. Yani Majungatholus ve Majungasaurus aslında aynı dinozordur.
- 9
- 7
- 7
- 6
- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Scott D. Sampson. (2015). Dinozorların Destansı Yolculuğu. Yayınevi: Alfa Bilim. sf: 33-36.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 17:05:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17969
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.