Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

APOSEMATİK RENKLENME NEDİR?

Av durumunda olan hayvanların ilginç savunma mekanizmalarından sadece biri...

2 dakika
53
APOSEMATİK RENKLENME NEDİR? Science
  • Blog Yazısı
Sandra P. Galeano- Kırmızı Kurbağa Fotoğrafı-
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Aposematik renklenme nedir sorusuna geçmeden önce av-avcı ilişkisinde bulunan canlılarda avcı konumunda olan canlıların ne gibi savunmalar yaptıklarını kısaca birkaç başlıkta örnek vermek gerekirse bunları verebiliriz.

-Kriptik Renklenme (Kamuflaj)

-Saklanma (Pasif Savunma)

Tüm Reklamları Kapat

-Uçmak

-Mimikri

Bu başlıklara daha sonra bir yazıda değinebilirim. Ama şimdi bu birkaç örnekten sadece biri olan aposematik renklenme neymiş öğrenme vakti. Tabii önce kelime kökenine bakmak lazım.

ETİMOLOJİK OLARAK APOSEMATİK RENKLENME

Tüm Reklamları Kapat

Antik Yunanca kökenli olan; apo : uzakta, sema : işaret sözcüklerinin birleşmesiyle oluşan bir kavramdır. Edward Bagnall Poulton (The Colors of Animals kitabının yazarı aynı zamanda kamuflaj üzerine yaptığı deneylerle bilinen bir evrimsel biyolog) tarafından A.R. Wallace'nin "uyarı renklendirme" sözcüğü yerine türettiği bir sözcüktür.

The Colours of Animal -Edward Bagnall Poulton-
The Colours of Animal -Edward Bagnall Poulton-
Wikipedia Commons

APOSEMATİK RENKLENME NEDİR?

Kısa bir şekilde anlatmak gerekirse, etkili bir kimyasal savunmaya sahip olan hayvanlar (zehirler, kötü koku vb.), genellikle parlak renklidirler ve bunu karşıdaki avcı türlere zehirli olduğu aposematik renklenme ile bildirmektedir. Yani avcı canlının, hayvanı avlamasının kazançsız olduğunu göstererek tercih etmemesini sağlamaktadır. Aposematik renklenme her iki canlı için yani av-avcı için faydalıdır çünkü hem av kendisini korumuş olur hem de avcı kendisine zarar vermemiş olur.

Zehirli Ok Kurbağası üzerinden aposematik renklenme
Zehirli Ok Kurbağası üzerinden aposematik renklenme
Wikipedia Commons

APOSEMATİĞİN CANLILAR ÜZERİNE ETKİSİ

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bu savunma mekanizmasında, aposematik renklenme özelliği gösteren bir canlıyı yiyen herhangi bir canlı, kötü kokusundan ya da zehirli olmasından ötürü bir daha o canlıyı gördüğünde dahi yemeyecektir (sırf bu sebepten ötürü renklenmeye sahip olmayan canlılar sahte renklere bürünmüştür bahsettiğimiz mimikri buna dayanır). Dolayısıyla aposematik renklenmeye sahip canlılar, avcılar tarafından daha az tercih edildiğinden dolayı genellikle yavaş canlılardır çünkü kaçma gibi bir adaptasyon geliştirmemişlerdir.

APOSEMATİK RENKLENME ÖRNEĞİ

Burada vereceğim örnek Yeni Zelanda'ya özgü bulunan bir bitki türü "Horopito (Pseudowintera colorata)" olacaktır.

Horopito bitkisine baktığımızda yapraklarının bariz kırmızı renklere sahip olduğunu görmekteyiz. Aslında bu olay horopito bitkisinin yapraklarında bulunan ve horopitonun tadının acı olmasını sağlayan "poligodial" adlı tahriş edici bileşiktir. Bu madde bitkinin kendisine de zarar vereceğinden ötürü özelleşmiş hücreler tarafından depolanır. Ve bu özelleşmiş hücrelerde olası bir predatör saldırısında patlamaya hazır bir bomba gibi hücre içerisinde bekleme halindedir.

Bu bitkiden de anlayacağımız üzere aposematik renklenme zehirli ya da kötü kokuya sahip olan bireylerin avlanmamak adına renklere büründüğü bir tür adaptasyon mekanizmasıdır. Horopito bitkisinde de olan aslında tamamen budur çünkü yaprağın kırmızı renkli olması canlıya kendisinin zehirli olduğunu göstermektedir ve canlının kendisine zarar vermesini engellemektedir. Böylece neslini devam ettirecektir.

Horopito (Pseudowintera colorata) Bitkisi
Horopito (Pseudowintera colorata) Bitkisi
Ora Well
Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 4
  • Tebrikler! 4
  • İnanılmaz 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • İğrenç! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 17:09:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16512

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close