Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yerli Elektrikli Araç

Başarılı Olur Mu?

Yerli Elektrikli Araç
Yerli Elektrikli Araç
3 dakika
354
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Birçok ülke, içten yanmalı motorları ilerleyen yıllarda yasaklama planlarını açıkladı. Norveç 2025, Almanya 2030, Fransa ve İngiltere 2040 kadar kadar benzinli ve dizel otomobil satışlarını bitireceklerini söylediler.

Türkiye Durum Nedir?

2020'de Türkiye'de 223 elektrikli araç (hibrit hariç) satıldı. Türkiye EV pazarı, dünya çapındaki EV satışlarına kıyasla düşük. Mayıs 2020'de Türkiye'de 1.012 elektrikli araç vardı. 2015 yılında Çin'de 200.000, ABD'de 110.000 elektrikli araç satıldı. Çevresel sürdürülebilirliğin her geçen gün daha önemli hale gelmesiyle birlikte Türkiye'nin EV pazarını genişletmesi gerekiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Elektrikli araçlar için ÖTV indirimi, Türk e-araç pazarını hedeflemek için verimli oldu. İlk yerli elektrikli araç projesi, birçok holding ve TOGG tarafından, projelendi.

Yerli TOGG

2011 yılında, Türk EV üretimi için çağrı yapıldı fakat iş lideri bu bu zor görevi üstlenmeye istekli olmadılar. 2015’de Türkiye'de üretilecek bir Türk araç markası için kullanılması amacıyla SAAB 9-3'ün sınai ve fikri mülkiyet hakları, 40 milyon Euro karşılığı satın alındı. İki yıllık çalışmanın ardından, projenin yeni bir Türk EV'si ile devam edeceği duyruldu. TOGG olarak adlandırılan proje, Aralık 2019'da lanse edildi.

İlk TOGG prototiplerinden biri C-SUV modelidir. Bu modele ek olarak TOGG, mobilite ekosistemleri ve emisyonları azaltılmış elektrikli, otonom ve bağlantılı araçlar geliştirmeyi hedefliyor. Plana göre ilk araç bu yıl sonunda üretim bandından çıkacak. Fabrikanın üretim kapasitesinin yılda 175.000 araca ulaşması bekleniyor, 2030 yılına kadar beş farklı modelden toplam 1 milyon adet üretilmesi planlanıyor. TOGG'un fikri ve sınai mülkiyet hakları Türkiye'ye ait. TOGG tasarım ekibi, İtalyan otomobil tasarımcısı Pininfarina ile stratejik bir ortaklığa girdi.

Tüm Reklamları Kapat

TOGG'un kurulması, geliştirilmesi ve üretimi devlet teşvikleri veren bir kararname yayınladı. Gümrük vergisi ve KDV ödemekten muaf tutulması, KDV iadesi, %100 vergi indirimi, işverenlerin on yıla kadar üst sınır olmaksızın sosyal güvenlik katkı payı desteği, on yıl süreyle gelir vergisi stopajı desteği, nitelikli personel desteği, faiz ve kar payı desteği ve 2035 yılına kadar 30.000 adet satın alma garantisi.

Elektrikli Otomobil ve Türkiye

TOGG Başarılı Olur mu?

Volkswagen, Tesla'nın onlardan 5 yıl önde olduğunu itiraf etti. Elektriki otomobil üretimi için çok yüksek bilgi birikimi gerekli, uzun yıllar sürecek olan canlı sürüş verileri ve lityum piller hakkında ileri düzey teknolojik alt yapılar. Sadece TOGG değil, her marka zorlanacak. Otomobil projelerinde karlı çıkmak için 20 dakikada bir araba üretilmesi gerekiyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Nissan Leaf'i piyasaya sürdükten neredeyse on yıl sonra, şimdi sadece sıvı soğutmalı pilleri piyasaya sürüyor. Volkswagen ciddi yazılım sorunları olan ID3'lerle dolu bir otoparkı var. Porsche Taycan üretiminde sorunlar yaşıyor. Hyundai/Kia’in uyumluluk modunda olduklarını ve yüksek üretim sayılarıyla ilgilenmediklerini bildiriyor. Ford Mach-E harika bir araba fakat şarj altyapısı sorununa çözüm arıyor. BMW rekabetçi olmaktan uzakta. Mercedes EQC’yi doğru yapmak için milyarlarca daha fazla bütçe ayırdı, gerçek bir EV platformuna sahip değil ve şarj altyapısının olmamasıyla kısıtlanıyorlar.

Yukarıdaki üreticiler, EV projeleri için milyarlarca dolar harcadı ve henüz hiçbiri çabalarından kâr elde etmiyor. Bunun yanında hala hızlı şarj ağ sistemi mevcut değil. EV'leri karlı bir şekilde yapmak günümüz koşullarına kolay bir iş değil.

Tesla, 2017'de 100.000'den fazla araba üretti ve bunu yaparken 2 milyar dolar kaybetti. Halen araba satışlarından kar edemiyorlar. Rekabetçi olmak ve hacim kazanmak için bir firma kendi pillerini yapmalıdır. Tesla'nın Nevada'daki tesisi, dünya Lityum iyon hücrelerinin üretimini ikiye katladı.

TOGG ile Çinli enerji devi ortaklığında batarya fabrikası kurulacağı duyuruldu. Bursa’da kurulacak Elektrikli araçlar için batarya hücresi ve modül üretimi yapacak batarya fabrikası için öngörülen yatırım tutarı yaklaşık 30 milyar lira.

TOGG iyi tasarlanmış bir araba. Ciddi finansman desteği, doğru üretim ve iyi tanıtım ile iç piyasada satabilir, belki uluslararası alanda da bazı araçlar satılabilir.

Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 03:06:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13336

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Elektrik
Bakteriler
Madde
Mucize
Doğal
Bebek
Sosyal
Eczacılık
Abd
Darwin
Kanat
Hayvan
İhtiyoloji
Mitler
Süt
Metabolizma
Küresel Isınma
Hindistan
Uzay
Hominid
Fizyoloji
Türkiye
Sars-Cov-2
Yaşamın Başlangıcı
Biyoteknoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close