PERMİYENİN BUZ BÖCEKLERİ
Bir Permiyen Başarı Öyküsü : Buz Böcekleri!
Eklembacaklıların dünyanın hemen hemen her yerinde olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Okyanustan, karaya hatta kanatları olup uçanına kadar birçok çeşitli eklembacaklı canlıları vardır ama bunların içerisinden bir takım vardır ki; dondurucu soğuklarda yaşamaya adapte olmuşlardır. İşte o canlı takımı: Grylloblattodea (Cırcırhamamböcekleri)!!!
NEDEN İSİMLERİ CIRCIRHAMAMBÖCEĞİ?
İlk başta duyduğunuzda kulağınıza garip gelebilir. Saçma bir isim gibi düşünebilirsiniz. Ama boşuna bu isme sahip değiller. Etimolojik olarak baktığımızda "grlly" ve "blatta" sözcüklerinin birleşmesiyle oluşmuştur. "Grlly" sözcüğü "Cırcır Böceği" anlamına gelirken "Blatta" ise "Hamamböceği" anlamına gelmektedir. Ayrıca bu canlı takımının ismi de kuzenleri cırcır böcekleri ve hamamböcekleriyle bazı özellikleri benzer olduğunu ifade eder. Fakat buz böcekleri, kuzenlerinden farklı olarak, kendilerine özgü, çok benzersiz bir yaşam tarzına sahiptir.
PEKİ GRYLLOBLATTODEA NEDİR?
Buz Böceği ya da Kara Tarayıcıları olarak bilinen bu böcek, (Grylloblatodea takımı), Japonya, Batı Kuzey Amerika ve Doğu Sibirya dağlarında bulunan yaklaşık 25 türü olan nadir ve ilkel böceklerden sadece biridir. Soluk renkli, kanatsız (burası çok önemli), 15-30 mm uzunluğunda bir böcektir. Isırıcı ağız parçalarına, uzun antenlere ve küçük bileşik gözlere (eklembacaklılarda bulunan ve "ommatidium" adlı birçok organın birleşmesiyle meydana geldiği için bu adla anılan göz çeşitidir. Ommatidiumların sayısı ne kadar fazlaysa, görme işlevi de o denli gelişmiştir.) sahiptir. Grylloblattidler genellikle karlı dağ çizgilerinin yakınındaki kayaların altında veya daha düşük rakımlarda çürümüş kütüklerin altında yaşar. Bu omnivor böcekler kar alanlarının yüzeyinde, kayaların altında veya eriyen buzun yakınında yiyecek ararlar.
GRYLLOBLATTODEA'NIN EVRİMİ ÜZERİNE
Rusya Permiyen fosillerinden biliyoruz ki grylloblattidlerin kök grubu ilk kez 252 milyon yıldan daha uzun bir süre önce ortaya çıktı. Entomologlar bu canlıların ortaya çıkışları hakkında düşünceleri Permiyen Dönemi'nde bir anın gelip ve kaya tarayıcılarının atalarını muhtemelen akarsu yatakları boyunca giderek daha yüksek rakımlı bölgelere taşınmalarını sağladılar ve sonunda kalıcı buz ve kar tabakalarının yakınında, en yüksek noktalarda yaşamaya uyum sağladılar.
NEDEN KANATSIZ?
Alpler gibi soğuk şartlarda yaşayan canlıların ılıman iklim ya da sıcak ortamlarda yaşayan canlılarla benzer adaptasyonlara sahip olmasını beklemeyiz. Dolayısıyla bu canlı içinde Alplerin şartlarında kanatlara sahip olması külfet haline gelirdi çünkü düz olmaları sayesinde ısı toplayabilen bu uzuvlar böyle bir ortamda ısı kaybına yol açarlardı. Bu nedenle buz böcekleri, yüksek rakımlarda yaşayan diğer böceklerinki gibi kanatsız bir vücut formu geliştirerek ortama uyum sağladılar. Zaten kanatlarını sonradan kaybetmiş böcekler bugün de yaygındır ve isimlerini hepimiz biliyoruzdur. Örnek verecek olursak: Bitler, pireler, işçi karıncalar. Ama buz böcekleri kanatlarını ilk bırakan böcekler arasındaydı. Isıyı korumak amacıyla güneş ışığını soğuracak koyu pigmentler ve güneş alan yassı kayaların altında saklanmak gibi faydalı davranışlar geliştirdiler. Her ne kadar böyle olsada bu böceklerin gelişimi yavaştır.
BUZ BÖCEĞİNİN YAŞAMI
Bir buz böceğinin erişkinliğe ulaşması birkaç yıl alabilir çünkü soğukta vücut ısısı düştüğünden, hareketsiz olduğu zamanlar, hareketli olduğu zamanlardan daha fazladır. Alplerde hava ılıman hale geldiğinde buz böcekleri de faaliyete geçip sıcak sığınaklardan çıkarak buzulların ve karla kaplı alanların yüzeyinde yiyecek toplarlar. Buzulların tepesinde yiyecek bulmak zor gibi düşünebilirsiniz ama uçan böcekler her zaman istedikleri yere fırtınalardan kaynaklı uçamadıkları için bu fırtınalar böcekleri bazen çok uzak mesafelere bazen de yükseklere taşır; böcekler de buralarda donup yere düşerler. Daha sonra da buz böcekleri bunları bulup afiyetle yerler.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
GÜNÜMÜZE GELDİĞİMİZDE
Buz böcekleri ilk ortaya çıktıkları zamandan bu zamana kadar fazla çeşitlenmediler. Kuzey Amerika'da bir familya (aile) ve 11 tür bulunurken, dünya çapında ise bir familya ve 25 tür bulunmaktadır. Onların hikayesi bize küresel felaketlerden sağ çıkabilmek için fazla çeşitlenmenin şart olmadığını gösteriyor. Ve bu eski buz böcekleri, bir şekilde Permiyenin ve Kretase'nin sonundaki soy tükenişlerini sağ salim atlatmayı başardılar. O zamandan beri bizimle beraberler.[1]
- 7
- 6
- 6
- 6
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ Scott Richard Shaw. (2022). Böceklerin Gezegeni. Yayınevi: FOL Yayınevi. sf: 151-152.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 17:08:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18631
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.