Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dinozorlar Gerçekte Nasıl Sesler Çıkarıyordu ?

Hiç Gerçek Bir Dinozor Sesi Duydunuz Mu ?

4 dakika
2,354
Dinozorlar Gerçekte Nasıl Sesler Çıkarıyordu ? Deviantart
  • Blog Yazısı
Parasaurolophus
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

O meşhur T.Rex kükremesini duymuşsunuzdur değil mi? Nerdeyse tüm popüler kültür kaynaklarında T.Rex başta olmak üzere pek çok etoburun ihtişamlı bir kükreyişi vardır. Buna bağlı olarak bugün günlük hayattaki pek çok kişinin de kafasına dinozorların genel olarak kükrediği fikri yerleşmiştir. Dinozor kelimesi akıllara geldiğinde o meşhur kükreme sesi ile aklımızda canlanmaktadır. Aslında yapılan çalışmalar, durumun pek de öyle olmadığını gösterdi. Hatta dinozorların kükreyemediğini bile söyleyebiliriz.

Dinozorlar Büyük Bir İhtimalle Kükreyemiyordu

Dinozorların kükreyememesi pek çok kişi tarafından oldukça garip karşılanacaktır. Devamında ise şu soru akıllara gelecektir. Peki, bu canlılar nasıl sesler çıkarıyordu? Bu sorunun cevabı için Teksas Ünivetsitesinin bir grup araştırmacısı tarafından dinozorların sesleri üzerine bir araştırma yapıldı. Araştırmada materyal olarak günümüzde yaşayan dinozorlar olan kuşları ve onların en yakın akrabaları olarak düşünülen "crocodilianları" kullandılar. Crocodilianlar incelendiğinde tıslama ve homurtular dışında pek de ses çıkarmadıkları görülmüştür. Ancak evrimsel süreçte yaklaşık olarak bundan 250 milyon yıl kadar önce dinozorlardan ayrıldılar. Bu sebeple araştırmacılar, dinozorların direkt olarak kendileri olan kuşlara bakmaya karar verdiler. 66 - 68 milyon yıl önce Antarktika'da Vegavis iaai isimli antik bir kuş bulundu. 2013 yılına geldiğimizde Teksas Üniversitesinden Dr. Clarke, fosili yeninden analiz etti ve bu canlıda kuşlarda ötüşü sağladığı bilinen syrinx isimli yapının bulunduğuna dair kanıtlara rastladı. Syrinx yapısı, Avian dinozorlara bugünkü modern kuşlarda duyduğumuz biçimde ötüşler kazandırdı. Avian dinozorlarda syrinxi görebiliyoruz. Peki, bu durum non avian (kuş olmayan) dinozorlarda nasıldı? Non avian dinozorlarda syrinx yapısına henüz rastlamış durumda değiliz. Bu yüzden onların, mevcut ötücü kuşlar kadar çeşitli yapıda sesler çıkarmadıkları düşünülüyor. Kuşlar, ağzı açık ve yüksek perdeli melodisel ötümler yapmaktadır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, dinozorlar ise ağzı açık kükremeler yerine, ağzı kapalı seslendirmeler yaptılar. Hayvanlar ağzı kapalı sesleri yemek borularını ya da trakeal keselerini (nefes borularındaki keseleri) şişirerek çıkarır. Bu sesler, düşük perdelidir; ıslık sesi veya hırıltı ile karıştırılabilir. Günümüzdeki modern timsahların hırıltıları bu seslere örnek olarak verilebilir. Bu yönleriyle non avian dinozorların sesleri kuşlardan ayrılmaktadır. Sonuç olarak birçok dinozorun ağzı açık kükremeler yapamadıklarını bunun yerine ağzı kapalı homurtu ve tıslama benzeri sesler çıkardıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Günümüzdeki kuşların ötmesini sağlayan  syrinx yapısını bulunduran antik kuş: Vegavis iaai
Günümüzdeki kuşların ötmesini sağlayan syrinx yapısını bulunduran antik kuş: Vegavis iaai
DeviantArt

75 Milyon Yıl Önceki Sesi Yeniden Duymak

Dinozorların nasıl sesler çıkardıkları hakkında genel fikir sahibi olduk. Peki, nesli tükenmiş bir dinozorun sesini günümüzde duyabilir miyiz ? Bu sorunun cevabı kafasında bir hayli ilginç bir yapı bulunduran parasaurolophustan geliyor. Parasaurolophus 76 - 73 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da yaşamış 3 adet cinsi bulunan hadrosaurid dinozor cinsidir. Bu canlının popüler kültürde yer almasını sağlayan parçası elbette kafasındaki ilginç uzantıdır. Parasaurolophusun kafasında bulunan bu yapının işlevi hakkında farklı teoriler üretilmiş ve tartışmalar yaşanmıştır. Bazı paleontologlarca bu yapının cinsellikte kullanıldığı ve erkeklerin dişilerini bu yapı vasıtasıyla etkilediği savunuldu. Bazıları bu yapının vücut ısısını korumak için kullanıldığını söyledi. Hatta bazıları bu yapının şnorkel görevi gördüğünü ve parasaurolophusun yarı sucul bir canlı olduğunu öne sürdü. Yapılan son araştırmalarda ise parasaurolophusun kafasındaki çıkıntıyı ses çıkarmak için kullandığı ve bu canlının karasal olduğu anlaşıldı. Peki, bu canlı kafasındaki çıkıntıdan neden ses çıkarıyordu? Bu konuda bazı hipotezler mevcuttur. Eğer, parasaurolophuslar gruplar halinde yaşıyorlarsa herhangi bir tehdit olduğunda kendilerine ait seslerini çıkararak yaklaşan tehlikeye karşı diğer grup üyelerini uyarıyor olabilirlerdi. Ayrıca parasaurolophusların ayırt edici sesler çıkarma yeteneği, onların sosyalleşmesine katkı sağlamış olabilir. Şimdi gelelim parasaurolophusun sesinin bilgisayar ortamında nasıl üretildiğine. Her şey 1995 yılında çok iyi korunmuş bir Parasaurolophus kafatası bulunmasıyla başladı. Kafatası Sandia bilgisayar bilimcisi Carl Diegert ve New Mexico Doğa Tarihi ve Bilim Müzesi paleontologu Tom Williamson tarafından incelendi ve bilgisayarda taraması yapıldı. Tarama için gelişmiş görüntüleme teknikleri geliştirmek maksadıyla dinozor üzerinde alınan CT taramaları ile benzerlik gösteren X-ışını tomografisi kullanıldı. Devamında parasaurolophusun 3 boyutlu görüntüsü ortaya çıkarıldı. Dijital paleontoloji ve bilgisayar algoritmaları ile hava geçişlerinin boyutu ve şekli belirlendikten sonra dinozorun çıkardığı sesin doğal frekansı ortaya çıkarıldı. Bu sayede 75 milyon yıldan beri duyulmayan ses, dünyada yeniden yankılandı. Ortaya çıkan ses bir borazan sesine benziyordu. Ses, 5 Aralık'ta Albuquerque'de düzenlenen bir basın toplantısında tüm dünyaya duyuruldu.

Tüm Reklamları Kapat

Parasaurolophus
Parasaurolophus
DeviantArt
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • Tebrikler! 6
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • İnanılmaz 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Umut Verici! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/12/2024 05:51:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13082

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Öğrenme Teorileri
Kas
Albert Einstein
Balık
Arkeoloji
Evrimsel Tarih
Balıklar
Astronot
Hukuk
Akciğer
Sendrom
Atom
Dalga
Yumurtalık
Çeşitlilik
Hayatta Kalma
Kök Hücre
Kuantum Fiziği
Astrobiyoloji
Boyut
Wuhan
Mistik
Hareket
Ses
Evrenin Genişlemesi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close