Sekülerizm nedir?

- Blog Yazısı
Sekülerizm, insan hayatını ve toplumlarını dünyevi ve rasyonel yollarla yönetme, dinsel ve dini kurumların etkisinden kurtulma amacını taşıyan bir yaklaşımdır. Sekülerizm, dünyevi ve rasyonel yolların yanı sıra, insanların dinsel ve dini inançlarının da eşit şekilde saygı görmesini ve yaşama hakkını savunur.
Baruch Spinoza, John Locke, Jean-Jacques Rousseau, Voltaire, Immanuel Kant, Friedrich Nietzsche, Bertrand Russell sekülerzmi destekleyen filozoflar arasındadır.
Sekülerizmin tarihçesi, Antik Yunan ve Roma dönemlerine kadar gitmektedir. Ancak, sekülerizmin modern anlamda tanımı ve uygulaması, 17. ve 18. yüzyılda Avrupa'da ortaya çıkmıştır. Avrupa'da, Hristiyan kiliselerinin siyasi ve toplumsal hayata olan müdahil olmaları sonucu, dünyevi ve rasyonel yaklaşımların öne çıkarılması istenmiştir.
Sekülerizm, birçok Avrupa ülkesi ve Kuzey Amerika gibi Batı toplumlarında yaygın olarak kabul görmüştür. Bu ülkelerin çoğu, insanların dünyevi hayatını ve toplumlarını dini inançlar ve kilise tarafından yönetilen bir sistemden kurtarmayı amaçlamış ve seküler bir sistemi benimsemiştir.
Fransa, sekülerizmin modern anlamda tanımı ve uygulamasının başlangıç noktası olarak görülebilir. 17. yüzyılda Fransa'da, kilisenin siyasi ve toplumsal hayata olan etkisinden kurtulma isteği, seküler bir sistemi benimsemeye yol açmıştır. Fransa'daki Laikliğin (sekülerliğin) kabul edilmesi, diğer Avrupa ülkelerinde de benzer yönetim tarzlarının ortaya çıkmasını tetiklemiştir.
Almanya, Avusturya, İngiltere, Birleşik Devletler, ve İsveç gibi diğer Avrupa ülkeleri de seküler bir yönetim tarzı benimsemiştir. Bu ülkeler, insanların dini inançlarının yaşama hakkını savunurken, kilisenin siyasi ve toplumsal hayata olan müdahil olmalarına izin vermemektedir.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/05/2025 08:11:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14031
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.