BL4S (Beamline for Schools) Yarışması
CERN Tarafından Düzenlenen BL4S (Beamline for Schools - Liselerarası Demet Hattı) Yarışması
Biz, Sabancı 50. Yıl Anadolu Lisesi’nden bir grup öğrenciyiz. Bu yazıda katıldığımız bir yarışmadan ve bunun sonucunda geliştirdiğimiz projemizden bahsedeceğiz.
Okul rehber öğretmenimiz CERN’ün düzenlediği Liseler Arası Demet Hattı (Beamline for Schools - BL4S) yarışması hakkındaki bir iletiyi okuldaki tüm sınıf gruplarında paylaştı. Bu ileti sayesinde farklı sınıflardan birbiriyle hiç alakası olmayan öğrenciler olarak bir araya geldik ve ekibi kurmuş olduk. En başından beri çalışmamız “motivasyonumuzu asla düşürmemek” üzerine kuruluydu. Çünkü işe başlarken dezavantajlar maalesef çok daha fazlaydı. Bu sebeple her durumda bardağın dolu tarafını görmenin bizi ilerleteceğinin farkındaydık. İşlerin yürümediği zamanlarda düştüğümüz yerden birbirimizi kaldırarak yolumuza devam ettik.
Biz Sabancı 50. Yıl Anadolu Lisesi olarak ekibimizi kurduktan sonra yarışmayla ilgili neler yapabileceğimiz konusunda uzun konuşmalar yaptık ve 15 Ocak’ta yapılacak olan konferansa kadar araştırmalarımızı sürdürdük. Yarışmanın Türkiye ayağı olan İstinye Üniversitesi’nde, yarışmanın Türkiye temsilcisi Prof. Dr. Serkant Ali Çetin’in sunumuyla bir konferans gerçekleşti. Konferansın amacı bizlere bu yolda ışık tutmak ve nasıl ilerleyeceğimize dair ipuçları vermekti.
Liseler Arası Demet Hattı (Beamline for Schools - BL4S) yarışması, lise öğrencilerine gerçek bir araştırma laboratuvarında deney yapma şansı sunan; parçacık fiziği, mühendislik ve teknolojik bilgilerin öğrenilmesini teşvik edici popüler bir bilimsel yarışmadır. Yarışmanın bizden asıl isteği, CERN’de bulunan dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı BHÇ’nin (Büyük Hadron Çarpıştırıcısı) T9 hattına yaratıcı bir deney düzeneği uyarlanmasıdır.
Biraz da bu yarışmanın bir alt dalı olan sosyal sorumluluk projesinden bahsetmek istiyoruz. Bu projenin konusu “Bilim eğitimine ulaşma imkanı olmayan öğrencilere bir bilim eğitimi önerisi sunmak”tı. Öncelikle neler yapabileceğimiz konusunda bir beyin fırtınası yaptık. Bunun sonucunda ortaya çıkan fikirleri hayata geçirmek pek de kolay olmadı: Konuyu öğretmenlerimizle konuştuktan sonra bu projeyi kardeş okulumuz olan Muğla/Çayhisar İlkokulu’nda gerçekleştirmeye karar verdik. Üç haftalık uzun ve yorucu süreç sonunda burada yapılacak deneyler kararlaştırılıp deney malzemeleri temin edildi. Deneylerin provası yapıldı, biletler alındı ve Muğla uçuşu gerçekleşti. Eğer aklımızdakiler istediğimiz gibi gerçekleşirse bizim için büyük bir deneyim çocuklar içinse bilimle tanışmak için bir fırsat olacaktı. Emeklerimiz boşa gitmedi ve gerçekten tam da düşündüğümüz gibi oldu. Geliştirmiş olduğumuz bu projede asıl amacımız; çocukların merak duygusunun imkansızlıklar nedeniyle körelmesinin önüne geçmekti. Bir şeyleri sorgulamalarını, birbirleriyle fikir alışverişinde bulunarak çıkarım yaptıklarını görmek bizim için inanılmaz bir deneyimdi. Oradaki çocuklar üzerinde olumlu bir etki bıraktığımız düşüncesi bizi çok mutlu etti. Bu proje bizim için bir dönüm noktasıydı. Zorluklar karşısında ne olursa olsun pes etmezsek er geç hedefimize ulaşabileceğimizi yaşayarak gördük.
Biz gelişime ve buna bağlı değişime inanan bir grup lise öğrencisiyiz. Tek bir mesajla bir araya gelerek ekip ruhunu, bir arada uyumla çalışmayı öğrendik. Sadece kağıt üzerindeki bir fikri hayata geçirmek, onun için emek vermek ve ektiğimiz tohumların meyvelerini toplamak bizim için çok önemli bir hayat tecrübesi oldu. Biz sadece istedik ve istediğimiz hedefe odaklanarak yılmadan çalışmalarımızı sürdürdük. Çalışmalarımızın yaşıtlarımıza ilham vermesini, genç neslin her alanda önünün açılmasını ve onlara destek olunmasını istiyoruz.
Profesyonel olarak yönettiğimiz Instagram hesabımızı ziyaret ederek yaptıklarımızla ilgili daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. @qushchiteam_
Asıl yarışma için olan deney önerisi çalışmalarımız hala sürüyor. Umarız başaracağız…
Teşekkürler,
Qushchi Team
- 6
- 2
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 07:28:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11645
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.