Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

BL4S (Beamline for Schools) Yarışması

CERN Tarafından Düzenlenen BL4S (Beamline for Schools - Liselerarası Demet Hattı) Yarışması

3 dakika
1,877
BL4S (Beamline for Schools) Yarışması Evrim Ağacı
  • Blog Yazısı
Pixabay
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Biz, Sabancı 50. Yıl Anadolu Lisesi’nden bir grup öğrenciyiz. Bu yazıda katıldığımız bir yarışmadan ve bunun sonucunda geliştirdiğimiz projemizden bahsedeceğiz.

Okul rehber öğretmenimiz CERN’ün düzenlediği Liseler Arası Demet Hattı (Beamline for Schools - BL4S) yarışması hakkındaki bir iletiyi okuldaki tüm sınıf gruplarında paylaştı. Bu ileti sayesinde farklı sınıflardan birbiriyle hiç alakası olmayan öğrenciler olarak bir araya geldik ve ekibi kurmuş olduk. En başından beri çalışmamız “motivasyonumuzu asla düşürmemek” üzerine kuruluydu. Çünkü işe başlarken dezavantajlar maalesef çok daha fazlaydı. Bu sebeple her durumda bardağın dolu tarafını görmenin bizi ilerleteceğinin farkındaydık. İşlerin yürümediği zamanlarda düştüğümüz yerden birbirimizi kaldırarak yolumuza devam ettik.

Biz Sabancı 50. Yıl Anadolu Lisesi olarak ekibimizi kurduktan sonra yarışmayla ilgili neler yapabileceğimiz konusunda uzun konuşmalar yaptık ve 15 Ocak’ta yapılacak olan konferansa kadar araştırmalarımızı sürdürdük. Yarışmanın Türkiye ayağı olan İstinye Üniversitesi’nde, yarışmanın Türkiye temsilcisi Prof. Dr. Serkant Ali Çetin’in sunumuyla bir konferans gerçekleşti. Konferansın amacı bizlere bu yolda ışık tutmak ve nasıl ilerleyeceğimize dair ipuçları vermekti.

Tüm Reklamları Kapat

Liseler Arası Demet Hattı (Beamline for Schools - BL4S) yarışması, lise öğrencilerine gerçek bir araştırma laboratuvarında deney yapma şansı sunan; parçacık fiziği, mühendislik ve teknolojik bilgilerin öğrenilmesini teşvik edici popüler bir bilimsel yarışmadır. Yarışmanın bizden asıl isteği, CERN’de bulunan dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı BHÇ’nin (Büyük Hadron Çarpıştırıcısı) T9 hattına yaratıcı bir deney düzeneği uyarlanmasıdır.

Biraz da bu yarışmanın bir alt dalı olan sosyal sorumluluk projesinden bahsetmek istiyoruz. Bu projenin konusu “Bilim eğitimine ulaşma imkanı olmayan öğrencilere bir bilim eğitimi önerisi sunmak”tı. Öncelikle neler yapabileceğimiz konusunda bir beyin fırtınası yaptık. Bunun sonucunda ortaya çıkan fikirleri hayata geçirmek pek de kolay olmadı: Konuyu öğretmenlerimizle konuştuktan sonra bu projeyi kardeş okulumuz olan Muğla/Çayhisar İlkokulu’nda gerçekleştirmeye karar verdik. Üç haftalık uzun ve yorucu süreç sonunda burada yapılacak deneyler kararlaştırılıp deney malzemeleri temin edildi. Deneylerin provası yapıldı, biletler alındı ve Muğla uçuşu gerçekleşti. Eğer aklımızdakiler istediğimiz gibi gerçekleşirse bizim için büyük bir deneyim çocuklar içinse bilimle tanışmak için bir fırsat olacaktı. Emeklerimiz boşa gitmedi ve gerçekten tam da düşündüğümüz gibi oldu. Geliştirmiş olduğumuz bu projede asıl amacımız; çocukların merak duygusunun imkansızlıklar nedeniyle körelmesinin önüne geçmekti. Bir şeyleri sorgulamalarını, birbirleriyle fikir alışverişinde bulunarak çıkarım yaptıklarını görmek bizim için inanılmaz bir deneyimdi. Oradaki çocuklar üzerinde olumlu bir etki bıraktığımız düşüncesi bizi çok mutlu etti. Bu proje bizim için bir dönüm noktasıydı. Zorluklar karşısında ne olursa olsun pes etmezsek er geç hedefimize ulaşabileceğimizi yaşayarak gördük.

Biz gelişime ve buna bağlı değişime inanan bir grup lise öğrencisiyiz. Tek bir mesajla bir araya gelerek ekip ruhunu, bir arada uyumla çalışmayı öğrendik. Sadece kağıt üzerindeki bir fikri hayata geçirmek, onun için emek vermek ve ektiğimiz tohumların meyvelerini toplamak bizim için çok önemli bir hayat tecrübesi oldu. Biz sadece istedik ve istediğimiz hedefe odaklanarak yılmadan çalışmalarımızı sürdürdük. Çalışmalarımızın yaşıtlarımıza ilham vermesini, genç neslin her alanda önünün açılmasını ve onlara destek olunmasını istiyoruz.

Profesyonel olarak yönettiğimiz Instagram hesabımızı ziyaret ederek yaptıklarımızla ilgili daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. @qushchiteam_

Tüm Reklamları Kapat

Asıl yarışma için olan deney önerisi çalışmalarımız hala sürüyor. Umarız başaracağız…

Teşekkürler,

Qushchi Team

Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 07:28:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11645

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close