Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar bu adamı neden seviyor?: Patrick Bateman

İnsanlar bu adamı neden seviyor?: Patrick Bateman
2 dakika
5
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

American Psycho filmi 1980'lerde New York'ta geçmektedir. Dönemin öne çıkan özellikleri arasında yükselen tüketim kültürü, yükselen menkul kıymetler piyasası, artan gelir eşitsizliği ve yükselen suç oranları yer almaktadır. Film, Wall Street yatırım bankacılığı sektörünü eleştiren bir yapıt olarak da bilinmektedir.

American Psycho filmindeki ana karakter Patrick Bateman'dir, Wall Street'te çalışan zengin bir yatırım bankacısıdır. Filmde ayrıca, Bateman'ın iş arkadaşları Paul Allen, Timothy Bryce ve Craig McDermott, nişanlısı Evelyn Williams, eski kız arkadaşı Courtney Rawlinson, müşterilerinden biri olan Luis Carruthers ve diğer çeşitli yan karakterler yer almaktadır.

"Bu çocuk ne oldu da böyle oldu Hanım?":

Tüm Reklamları Kapat

Filmde Patrick Bateman'ın çocukluğuna dair herhangi bir ayrıntı verilmemektedir. Roman versiyonunda ise Bateman'ın çocukluğu hakkında bazı bilgiler yer almaktadır. Buna göre Bateman, zengin bir ailenin çocuğudur ve ailesi tarafından sürekli olarak ilgi görmemiştir. Babası, sadece işiyle ilgilenen bir avukattır ve annesi de Bateman'ı sadece sosyal statüsünü artırmak için kullanmaktadır. Bu duygusal ihmal ve baskı sonucunda, Bateman'da kişilik bölünmesi ve sapkın eğilimler gibi sorunlar ortaya çıkmıştır.

Kişilik Analizi:

Öncelikle, Bateman'ın narsistik kişilik özellikleri, psikoanalitik teoride "ben" kavramı ile açıklanabilir. Bateman, kendine olan aşırı hayranlığı ve fiziksel görünümüne verdiği aşırı önemle "ben"in idealize edilmiş bir versiyonunu oluşturur. Ancak bu idealize edilmiş benlik, Bateman'ın gerçek benliğiyle bağdaşmaz. Bu bağlamda, Bateman'ın gerçek benliği kendisine yabancılaşmış bir şekilde, gerçek benliğinin kendisi için anlamsız olduğunu düşünebilir.

Bateman'ın çift kişilik bozukluğu da psikoanalitik teori ile açıklanabilir. Bu teoriye göre, Bateman'ın kişilik yapısında bir bölünme mevcuttur ve bu bölünme, karakterin travmatik bir olayla baş edememesi sonucu ortaya çıkmış olabilir. Bu bölünme, karakterin içinde birbirinden ayrılmış iki farklı benlik yaratmış olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bateman'ın psikopatik kişilik özellikleri, teori çerçevesinde, "süperego" kavramıyla açıklanabilir. Süperego, insanın içinde yer alan vicdan ve ahlaki değerlerin temsil edildiği yapıdır. Bateman'ın süperego'su, onun suç işleme isteği ile çatışma halindedir. Ancak, Bateman'ın süperego'su zayıf olduğundan, onu suç işlemekten alıkoyacak etkili bir içsel düzenleyici mekanizma yoktur. Bu nedenle, Bateman'ın suç işleme eğilimi, süperego'nun kısıtlayıcı etkisinden bağımsız olarak devam edebilir.

Bateman'ın takıntılı davranışları ve obsesif-kompulsif bozukluk belirtileri de psikoanalitik teori ile açıklanabilir. Bu davranışlar, Bateman'ın içinde bulunduğu ortamın baskısından kurtulmak için oluşturduğu bir savunma mekanizması olarak yorumlanabilir. Bateman, takıntılı davranışlarla kendisine bir kontrol hissi sağlamaya çalışır ve bu sayede, dış dünyanın tehditlerinden bir süreliğine kurtulur.

"Bateman neden bu kadar sevildi?":

İzleyicilerin Bateman karakterine ilgi göstermesinin birçok nedeni vardır. Bateman'ın kendine özgü kişiliği, takıntıları, zekası ve karizması, izleyicileri kendisine çeker. Roman ve filmde Bateman karakteri, insanlara karşı şiddet içeren davranışlar sergiler. Bu davranışlar, izleyicilerin dikkatini çeker ve Bateman karakterinin sıra dışı davranışlarını merak etmelerine neden olur. "American Psycho" romanı ve filmi, tüketim kültürüne ve Amerikan toplumunun yüzeyselliğine yönelik eleştiriler içerir. Bu eleştirel yön, izleyicilerin dikkatini çeker ve Bateman karakterinin bu eleştirilere karşı tepkisini izlemekten keyif alabilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bence izleyicilerin Bateman karakterine hayranlık duymasının sebebi, kendilerinin yapamadığı şeyleri Bateman karakterinin yapmasıdır. Suç işleme, düşünmeden konuşma gibi şeyler insanların ara ara arzuladığı şeylerdir, fakat bu kadar özgür olamadığımız için insanlar bu arzuyu içinde tutuyor ve bu arzularını gerçekleştiren karakterlere de hayranlık duyuyor.

Bu yüzden iyi ki özgür değiliz.

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/05/2024 17:15:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14041

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Öğrenme Alanı
Tohum
Yörünge
Pediatri
Çeviri
Hastalıkların Tedavisi
Doğal Seçilim
Mantık
Elektron
Radyasyon
Uzaylı
Beslenme Biçimi
Virüsler
Işık
Sağlık Bilimleri
Botanik
Balıklar
Uçak
Genel Halk
Homo Sapiens
Nöroloji
Doğa
Travma
Karar Verme
Algoritma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close