Rigor Mortis Nedir?
Kurban Bayramı'nda Beslenme Part 2
![Rigor Mortis Nedir?](https://thumbor.evrimagaci.org/LX-LBZzfLpaJwuNkJScSpO3CcZU=/250x0/old%2Fcontent_media%2Fab04c9ded57049b8c93f985b9babf19b.jpeg)
- Blog Yazısı
Kurban Bayramı'nda Beslenme konusunda bir yazı yazmıştım. Sosyal medya hesabımda paylaştığımda olumlu dönüşlerin yanı sıra bazı sorular da aldım. O sorulara da cevap niteliğinde olması adına bir konudan daha bahsetmek istiyorum: Rigor Mortis.
Eğer okumadıysanız bir önceki yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.
Önce bilimsel bir giriş yaparak başlamak istiyorum. Olabildiğince basite indirgeyerek Rigor Mortis'in yani halk arasındaki adıyla ölüm katılığının ne olduğunu anlatayım. [1]
Rigor mortis, bir insanın veya hayvanın öldükten sonra vücudunda meydana gelen bir değişimdir. Düşünün ki, vücudumuzda çalışan kaslarımız var ve bu kaslar sayesinde hareket edebiliyoruz. Ancak ölüm gerçekleştiğinde, vücudumuzdaki enerji kaynağı olan ATP adlı madde tükenir.
ATP bitince kaslar sertleşir ve kıpırdayamaz hale gelir. İşte bu duruma 'rigor mortis' denir. İlk olarak çene ve boyun sertleşir, sonra omuzlar, kollar, göğüs, bacaklar ve son olarak da parmaklar sertleşir. Bu durum birkaç saat sürer.
Ancak endişelenme, rigor mortis geçici bir durumdur. Birkaç gün içinde vücut kendiliğinden bu sertleşme durumundan kurtulur ve kaslar tekrar yumuşar. Bu şekilde ölen bir insan veya hayvanın vücudu doğal bir süreçle değişir ve çürümeye başlar.
Bu durum, kaslardaki glikojenin laktik aside dönüşmesiyle oluşan asidik bir ortamın etkisiyle gerçekleşir. Bu haliyle et sertleşir, su tutma kapasitesi azalır, rengi koyulaşır, sağlıklı olmayan bir hal alır. Bu süreç hayvanın ölümünden 2 ila 6 saat arasında başlar ve 24-48 saat içibde geçer.
Bu durumun geçmesi için etler havalandırarak 4-6 saat 20 derece gibi bir ortamda bekletilmeli, ardından 16-24 saat buzdolabında dinlendirilmelidir. Buradaki en kritik nokta sıcak etlerin dinlendirerek soğutucuya koymaktır, bu durumda etin sıcaklığı düşmez ve hala sıcak kaldığı için etler kısa sürede bozulur.
Dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise bakteri açısından en yoğun olan sakatat kısmıdır. Sakatat kısmının en kısa sürede çıkartılıp diğer etlerle teması engellenmelidir. Ayrıca sakatat kesilen kesme tahtası diğer etler için kullanılmamalıdır. (Sağlığınız için mümkünse cam kesme tahtası kullanın. Plastik ve bambular mikropları daha kolay tutar. Bu nedenle mutfakta ürün seçerken cam ve porselen olanları seçmenizi öneririm.)
Etin saklama koşullarına gelecek olursak, buzdolabında kıyma ve sakatat 1-2 gün, kuşbaşı ve biftek 3-4 gün, kemikli et 4-5 gün taze kalabilir. Buzlukta saklanan etlerin tüketim süreleri daha uzundur. Kıyma ve sakatat 3-4 ay, kuşbaşı ve biftek 6-12 ay, kemikli et 9-12 ay kadar buzlukta taze kalabilir. Eti pişirerek de buzlukta taze saklayabilirsiniz.
Yemekler dondurucuda saklandığında, düşük sıcaklık mikroorganizmaların üremesini yavaşlatır ve enzimatik aktiviteyi azaltır. Bu sayede yemekler daha uzun süre taze kalır. Dondurucuda yemekleri bozulmaktan korumak için hava geçirmez ambalajlar kullanmalı, ince tabakalar halinde düzenlemeli ve uygun sıcaklıkta saklamalısınız. Ayrıca saklama süresini takip etmek ve dondurucunun sıcaklığını -18°C'nin altında tutmak önemlidir. Ancak, dondurulmuş yiyeceklerin tekrar ısıtıldığında lezzet ve doku kaybı olabilir.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Son olarak size vereceğim bir öneri daha var. Kullandığının ambalajın üzerine buzluğa koyma tarihinizi yazabilirsiniz, böylelikle unutursanız gördüğünüzde hatırlayacaksınız ve yedikleriniz size zehir olmayacak.
Sağlıkla kalın. [2]
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ Foodelphi. Rigor Mortis ( Ölüm Sertliği ). (20 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 24 Haziran 2023. Alındığı Yer: Foodelphi | Arşiv Bağlantısı
- ^ dergipark. Sığır Karkaslarında Post-Mortem Değişiklikler. Alındığı Tarih: 24 Haziran 2023. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/02/2025 04:08:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14958
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.