Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bahar Alerjisi

Alerji testi, tedavisi ve dahası

2 dakika
78
Bahar Alerjisi Pexels
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Mayıs ayının gelmesiyle başladı mı hapşırmalar? Kızaran ve şişen bir burun ile gezmeler… Bazen kuru bir öksürük bazen de kaşıntılar, yanma hisleri… Peki bunun sebebini biliyor musunuz? Aslında bahar alerjisi diye tabir ediyoruz ama kimsenin bahara alerjisi falan yok. Bahar aylarında biyosfer üzerindeki değişime vücudumuzun gösterdiği bir tepki aslında. Gelin detaylarını konuşalım.

Alerji, vücudun bir şeyi yabancı madde olarak algılayıp aşırı tepki vermesidir. Nelere alerji olunabilir dersen, listemiz oldukça uzun olabilir. Polenler, toz, küf mantarları, evcil hayvan tüyleri, böcek ısırıkları gibi pek çok şey alerjiye neden olabilir. Sonucunda da (reaksiyonlar kişiden kişiye değişir.) hafif semptomlar olarak kaşıntılar, burun akıntısı ya da nefes darlığı, kurdeşen gibi ciddi semptomlar görülebilir.

Peki biz neye alerji olacağımızı deneyerek mi anlayacağız? Ben deneyerek anlamayı seçerdim aslında çünkü alerji testleri bana çok ürkütücü geliyor. Sevdiğim bir doktor anlatmıştı bu testin nasıl yapıldığını. Ön kolda alerjen maddenin cilde girmesi için küçük iğneler ile ciltte delikler açılıyor ve üzerlerine alerjen maddeler damlatılıyor. Test bi 15 dakika içinde sonuç veriyormuş, etkisi de bir iki saate geçiyormuş zaten. Hangi alerjene savunma sisteminiz tepki veriyorsa o bölge şişiyormuş. (Tabii bana anlatılan alerji testinin en sık yapılanı ama daha farklı testler de mevcut. İncelemek isterseniz güvenilir bir kaynak bırakıyorum.)[1] Mesela bana bunu anlatan doktorun çimene alerjisi vardı. Bir arkadaşımın da kedi tüyüne alerjisi varmış ama bunu kedisi olduktan seneler sonra öğrenmişti.

Tüm Reklamları Kapat

Size işin biraz da fizyolojisinden bahsetmek istiyorum. Yanlış anlayan vücudumuzun tek niyeti bizi korumak ama işte, iyilikten bazen maraz doğuyor. Savunma sistemi bu maddelerin tehlikeli olabileceğine nasıl karar veriyor? Önce bu maddeyi yabancı bir istilacı olarak algılıyor. Sonraki aşamaya inflamasyon diyebiliriz. Vücudumuz bazı kimyasalları serbest bırakıyor. Mesela histamin. E histamin serbest kalınca damarlar genişliyor, gözler sulanıyor. Yani aslında dışarıdan görebildiğimiz reaksiyonların verildiği aşama. Bu aşamadan sonra bağışıklık sistemi ay dur bi şeyler yanlış gidiyor diyip savunmaya geçiyor ve bizim en iyi silahımız olan antikorları üretiyor. Antikorlar, mast hücreleri olarak adlandırılan özel hücrelere bağlanıyor. (Mast hücreleri, vücudun çeşitli bölgelerinde bulunur, özellikle de cilt, solunum sistemi ve sindirim sisteminin içinde.) Antikorlar mast hücrelerini uyarıyor ve bu hücreler daha fazla histamin ve diğer inflamatuar maddeler salgılamaya başlıyor. Bu kısımda da artık ardı arkası kesilmeyen hapşırmalar ya da diğer tepkileri görüyoruz aslında. Tabi bizi hapşırtan sinirsel iletimi de es geçmemek gerek ama ben basit bir anlatım yaptığım için bahsetmedim.

Alerjisi olan insanlar bu belirtilerden sonra genellikle antihistamin hapı alıyor. Çünkü alerjinin tedavi seçenekleri arasında antihistaminik ilaçlar, kortikosteroidler, immünoterapi gibi yöntemler bulunuyor. (Hangi tedavi yönteminin uygun olduğunu doktorunuz test sonucunda karar verecektir.)

Bir ek bilgi daha vermek istiyorum, işin fizyolojisine bakarken gördüm ve şaşırmıştım. Alerjik reaksiyonlar sadece insanlarda değil, diğer canlılarda da görülebilir. Örneğin, bazı köpekler veya kediler de polenlere alerjik olabilir ve kaşıntı, kızarıklık gibi belirtiler gösterebilirler. Ve bu canlılar için de alerji testleri bulunuyormuş.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/01/2025 18:16:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17502

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Nörobiyoloji
Mikroevrim
Kütleçekimi
Parazit
Santigrat Derece
Vegan
Zehir
Proton
Görüş
Cinsiyet Araştırmaları
Köpekler
Darwin
Psikiyatri
Kırmızı
Maymun
Böcekler
Mitler
Samanyolu Galaksisi
Mühendislik
Modern
Teori
Mistik
Çağ
Boyut
Uydu
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close