Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

DNA örnekleri Kuzey Kutbu'nda 2 milyon yıl önceki yaşamı ortaya koydu

Kuzey Kutbu'nda ki yaşam

DNA örnekleri Kuzey Kutbu'nda 2 milyon yıl önceki yaşamı ortaya koydu BETH ZAİKEN
Researchers found genetic traces of the plants and animals that once lived in the north of Greenland
3 dakika
106
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat
2 milyon yıl önce ki yaşam
2 milyon yıl önce ki yaşam
BBC

Şimdiye kadar üzerinde çalışılan tüm DNA dizileri, Kuzey Kutbu'nun 2 milyon yıl önce ki daha sıcak halinin nasıl göründüğünü ortaya çıkardı.

Grönland'ın kuzeyi bildiğimiz üzere buzlarla kaplı bir kutup çölü. Topraktan çıkardığımız genetik verilere göre eski zamanlarda bölgedeki hayatın çok daha farklı olmasına yol veren zengin bir bitki ve hayvan kalıntılarının dizilerini ortaya çıkardı.

Araştırmada bulunan bilim insanları, huş odunları ve kavak ağaçları arasında dolaşan fil benzeri olan mamutlar, ren geyikleri ve atnalı yengeçleri ve su yosunları dahil deniz yaşamında bulunan canlıların genetik izlerine rastladı.

Tüm Reklamları Kapat

Bulunan sonuçlar ve araştırma kaynakları Nature Dergisi'nde yayınlandı.

Araştırmaya önderlik eden Kopenhag Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi'nden Profesör Eske Willerslev, Kuzey Kutbu'nda yaşayan türleri ve ılıman türlerin yan yana yaşadığı bu karışımın modern zamanda buna rastlanan bir benzerinin olmadığını söyledi.

Örnekler, Grönland'daki Issız bir ortamdan toplandı.
Örnekler, Grönland'daki Issız bir ortamdan toplandı.

BBC

Araştırma ve yürütme, Grönland'ın en kuzeyindeki Kap København Formasyonu adı verilen bir alanda yürütüldü.

Bu zamana kadar, zamanı geri alıp bu bölgenin 2 milyon yıl önce nasıl olduğunu anlamak bizler tarafından zordu. Eski dönemlere ait hayvan fosilleri burada son derece nadir görülüyor.

Prof. Willerslev, "Aslında Kap København'da, makro büyüklüğündeki fosiller aracılığıyla şimdiye kadar keşfedilen tek hayvan olan yaban tavşanı dişisi ve bunun yanında gübre böceği. Bu sebepten ötürü insanların, eski zamanlarda orada ne tür bir fuana olduğu hakkında hiçbir fikri yoktu" sözlerini kullandı.

Ekip bunun yerine, çevresel DNA'ya (veya eDNA) önem vermeye başladı. Bu işlem, bitkilerden ve hayvanlardan - örneğin; deri hücrelerinden veya hayvan dışkılarından - dökülen ve çevrelerinde biriken genetik meteryalleri inceleyecekleri anlamına geliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu teknik sayesinde doğal çevre koruması sağlanıyor ve daha sağlıklı olduğundan dolayı yaygın olarak bu teknik ile araştırmalar yapılıyor. Örneğin, bir damla deniz suyunda bulunan DNA'yı inceleme sayesinde, tek tek hayvanları göremesek bile, okyanusun bir kesiminde yaşayan tüm canlıları ortaya koyabilir.

Grönland'da araştırma yapan ekip, Erken Buzul Çağı'nın o zamanlardaki biyolojisine bakmak için eskiden bulunmuş toprak örneklerini kullandı.

Erken Buzul Çağı'nın çalıları, bitkileri, eğrelti otları ve ağaçların aralarında büyüyen yosunlarla dolu bir orman ekosisteminin geliştiğini buldular.

Kemirgen, ren geyiği ve kaz gibi memeli canlıların DNA'larının keşfedilmesinin yanı sıra mamut DNA'sının da ortaya çıkarılması bir sürpriz oldu.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Prof. Willerslev, BBC'ye: "Grönland'da fil benzeri hayvanları daha önce kimsenin bulmadığını söyledi."

2 milyon yıl önce, Grönland'ın kuzeyi şu anda olduğundan çok ama çok daha sıcaktı. Ortalama yıllık sıcaklıklar yaklaşık 11-19°C daha yüksekti.

Prof. Willerslev, "Bize asıl söylediği şey, biyolojik organizmaların esnekliğinin - nerede yaşayabilecekleri veya hangi bitki ve hayvanların birlikte yaşayabilecekleri - düşündüğümüzden çok daha büyük olduğudur" sözlerini kullandı.
İncelenen örnekler.
İncelenen örnekler.
BBC

Toraktan DNA almak ve bu alınan DNA'ların sıralanması kolay olmadı, kullanılacak en iyi tekniği bulmak araştırmacı ekibin yıllarını aldı. Hatta genetik maddenin bu kadar uzun süre toprak üzerinde yaşamasının mümkün olmayabileceğini bile düşündüler.

Prof. Willerslev, "2005'te bir makale yazdım ve onda DNA'nın bir milyon yıldan fazla yaşayamayacağını düşündüğümü söyledim ve işte iki milyon yıllık DNA ile karşı karşıyayız." sözlerini kullandı.

DNA ile toprak arasındaki kimyasal madde reaksiyonunun, DNA'nın bozulmasını yavaşlattığını düşünülüyor.

"DNA elektrik yüklü moleküllerdir ve toprakta gördüğümüz minerallerin birçoğu da elektrik yüklüdür. Bu nedenle DNA temel olarak katı minerallere tutunur ve bunu yaptığında kendiliğinden bozunma hızını azaltır."

Diğer yerleşim yerlerinde bozulmamış ve daha fazla çevresel DNA kalıntıları bulunursa, keşif çağlar öncesine bakış açımızı değiştirebilir.

Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 21:19:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13572

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close