Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Osmanlı'da Modern Orduya Geçiş

3 dakika
214
Osmanlı'da Modern Orduya Geçiş Ekşi Şeyler
  • Blog Yazısı
Osmanlı Ordusu
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

XIX. yüzyılda Fransa'da ortaya çıkan milliyetçilik akımının yayılması, Avrupa'da da çok uluslu imparatorlukların birliğini tehdit etmeye başladı. Bu durum karşısında imparatorluklar başta askeriye olmak üzere pek çok alanda kendilerini yenilemişlerdir.

1789 İhtilali'nden sonra birçok cephede Avrupalı devletlerle savaşan Fransa, askere ihtiyaç duyulması üzerine 1793'te ilan edilen bir anayasa bildirisi ile Fransa'da askerliği zorunlu hale getirdi.[1] Askere duyulan ihtiyaç daha da arttıkça Fransa, 1793'te bir seferberlik kararnamesi çıkarmıştır. Buna göre Fransa'da 18 ile 25 yaş arasındaki sağlıklı olan herkes askere zorunlu olarak gidecektir. Ardından, 1794'te çıkarılan yeni bir kanunla belirli bir bedel ödenerek, zorunlu askerlikten muaf olma hakkı da tanınmıştır.

23 Ağustos 1793 Tarihli Seferberlik Kararnamesi

Şu andan itibaren, düşmanlarımızın tümü cumhuriyet topraklarından çıkartılana kadar Fransızların hepsi orduda hizmet etmek üzere sürekli göreve alınmıştır. Genç erkekler muharebeye gidecekler; evli erkekler silah yapacaklar ve harp malzemesi taşıyacaklar; kadınlar çadır ve giyecek yapacaklar ve hastanelerde hizmet edecekler; çocuklar eski ketenlerden pansuman bezi yapacaklar; yaşlı erkekler meydanlarda cumhuriyetin lehinde ve krallara karşı nefret dolu konuşmalar yaparak askerlerin cesaretlerini arttıracaklardır.[2]

Osmanlı Devleti gibi çok uluslu devletler, toplumda çıkacak bağımsızlık isyanlarına karşı (Osmanlı'da Sırplar vs.) ve siyasi birliğini sağlamak için zorunlu askerlik sisteminden yararlanmak istemiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Lale Devri'nden sonra (Pasarofça Antlaşmasıyla), Osmanlı artık elde kalan topraklarını korumaya çalışmıştır. Ayrıca, Batı'yı da bu dönemde takip edilmeye başlanmıştır. Osmanlı Devleti'nde Batı tarzında orduyu ilk öneren, III. Selim olmuştur.

III. Selim
III. Selim
Hürriyet

Sultan III. Selim zamanında Batı tarzında Nizam-ı Cedit Ordusu kurulmuştur. Bu sadece askeri alanda değil, devletin bütün alanlarında ciddi bir düzenlemedir. Avrupalı devletler karşısında alınan yenilgiler ve bazı diğer sebeplerden dolayı III. Selim, ilk önce askeri alanda bir reforma gitmiştir.

İlk olarak Yeniçeri Ocağı düzenlenmeye, modernleştirilmeye çalışılmıştır. Yapılan bu yeniliklere karşı çıkılma ihtimaline karşı - ki sonra öyle olmuştur- yeniçerilerin maaşları arttırılmış ve zamanında ödenmiştir.

Yeniçeri Askerleri
Yeniçeri Askerleri
MEB, Tarih 11

Bunun dışında 1792'de, Batı tarzında eğitilen Nizam-ı Cedit ordusu kurulmuştur. Bu ordunun masraflarını karşılamak içinse, İran-ı Cedit denilen yeni bir hazine oluşturuldu. Nizam-ı Cedit ordusuna katılmanın temel şartlarından biri de Müslüman olmaktı.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Daha sonra Kabakçı Mustafa İsyanı ile III. Selim tahttan indirilmiştir.

II. Mahmud Dönemi

II. Mahmud, III. Selim'in amcasının oğludur ve Osmanlı'nın en reformcu padişahlarından biridir. II. Mahmud Dönemi'nde, Alemdar Mustafa Paşa'nın sadrazamlığı sırasında, Nizam-ı Cedit örnek alınarak Sekban-ı Cedit isimli birlik oluşturuldu. Lakin kısa süre sonra çıkan isyan sonucunda Alemdar Mustafa Paşa öldürülmüş ve Sekban-ı Cedit birlikleri dağıtılmıştır.

II. Mahmud, ocağın sözü geçen şahsiyetlerine para ve rütbeler vaat etti. Başlangıçta, yeniçeriler yine ses çıkarmadılar. Ancak kısa süre sonra yine başladılar.[4]

II. Mahmud
II. Mahmud
Onedio

Yeniçeriler, 15 Haziran 1826 Perşembe gecesi isyan ettiler. İsyan sırasında II. Mahmud, Beşiktaş Sarayı'ndan, Topkapı Sarayı'na geldi. Sarayda yapılan toplantıda, yeniçerilere taviz verilmemesi konusunda karara varıldı.[5]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Devamını Erhan Afyoncu şöyle anlatıyor:

Karardan sonra Sancak-ı Şerif, Sultanahmet Camii'ne getirilip minbere yerleştirildi ve İstanbul'un dört bir tarafına gönderilen tellallar, padişahı seven herkesin Sultanahmet Meydanı'nda, Sancak-ı Şerif'in altında toplanmasını duyurdular. Saray cephanesinden çıkarılan silahlar, ahaliye dağıtıldı. 5 saat süren mücadelenin ardından 10 bine yakın yeniçeri öldürüldü. Sağ olarak ele geçirilenler, kısa bir sorgunun ardından idam edildiler...[5]

II. Mahmud sadece yeniçeri ocağını kaldırmakla kalmadı. Askeri okullarda Fransızca ders, ilk resmi gazete olan Takvim-i Vekayi ve daha yazarsam sıkılacağınız pek çok yenilikte yaptı.

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Güldürdü 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Erhan Afyoncu. Yakın Tarih Dersleri. Yayınevi: Yeditepe Yayınları. sf: 40.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/05/2025 08:15:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14639

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close