T.Rex'lerin Yüzlerindeki Delikler Neyin Nesi?
Tyrannosaurus'lar Aralarında Dövüşmüş Olabilir Mi?
Dinozorların kralı denilince akla gelen tek bir isim vardır. O da meşhur Tyrannosaurus Rex. 12-13 metre uzunluğa, 4-5 metre yüksekliğe ve 8 ton kütleye erişebilen bilinen en büyük karasal etoburdu. Tyrannosaurus tüm bu özellikleri ile dünyanın en ünlü dinozoru. Kendisi sayısız film, dizi, kitap ve belgeselde boy gösterdi. T.Rex sadece halk arasında da değil, bilim camiasında da inanılmaz bir popülariteye sahip. Günümüze kadar en iyi incelenmiş dinozorlardan biri T.Rex'dir ve bunu da inkar edilemez popülaritesine borçludur.
T.Rex'in Kafa Delikleri
Tyrannosaurus fosilleri oldukça sık bulunmaktadır. Genelde iskeletler tam korunmasa bile çok iyi korunmuş T.Rex örnekleri bulunmuştur. Bu örneklerin bazılarının kafalarında tuhaf deliklere rastlayabiliriz. Bulunmuş en büyük ikinci T.Rex olan ve Sue ismi takılmış örneğin çenesinin arka tarafında bu tür delikler vardır. Bu delikler hakkında hipotezler öne sürülmüştür. Bu hipotezler, bakteriler ve benzerlerinin yol açtığı enfeksiyonlar olarak olayı açıklamaya çalışmaktadır. Ama yeni yapılan analizler bu hipotezlerin hatalı olduğunu gösteriyor.
Bu olağan dışı deliklerin ne olduğunu anlamak için Carnegie Doğa Tarihi Müzesi'nden Bruce Rothschild, Jingmai O'Connor, María Cecilia Lozado bir karşılaştırmalı anatomi çalışması yaptı. Çeşitli darbelere maruz kalmış insan kafatasları ve kemiklerinde iyileşme belirtisi gösteren Trias döneminde ait Stagonolepis adlı sürüngen ile Tyrannosaurus rex örnekleri karşılaştırıldı. Uygulanmış darbe sonucunda kemikler üzerindeki değişimlere bakıldı ve Sue adlı T.Rex örneğindeki delikler ile benzerlikler olduğu görüldü. Bu da enfeksiyon yokluğunda iyileşen yaraları gösteriyor olabilir. Bu sonuçlar henüz yeni olduğu için Bu yaralar Sue'nun diğer T.Rex'ler ile girdiği dövüşlerde aldığı yaralar olması da mümkün. Söz konusu yaraların iyileştiğine dair izler de kemik üzerinde gözlemlenebilir. Bu da bilindiğinden dolayı Sue'nun girdiği dövüşte hayatta kaldığını da biliyoruz.
Delikler Bize Diğer Türler Hakkında Ne Der?
Pek çok Tyrannosaurus fosilinde ısırık izi diyebileceğimiz deliklere rastlandı. Önceden Nanotyrannus diye tanımlanan ancak sonradan genç bir T.Rex olduğu anlaşılan Jane adında bir örnekte de Sue'da bulunana benzer delikler olduğu görülmüştür. Bu da Tyrannosaurus'ların birbirlerini zaman zaman ısırdıkları fikrini desteklemektedir. Günümüzde yaşayan pek çok etobur canlının farklı amaçlarla olsa dahi birbirlerini ısırdıkları ve yaraladıkları defalarca görülmüş ve kaydedilmiştir. Örneğin yavru aslanlar oyun oynarken birbirlerini çokça ısırırlar. Yani bu davranış sadece Tyrannosaurus'a özgü değildir. T.Rex dışında başka dinozor türlerinde de benzer davranışlar olduğuna dair bazı bulgular vardır.
- 12
- 8
- 6
- 4
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ B. Rothschild, et al. (2022). Closer Examination Does Not Support Infection As Cause For Enigmatic Tyrannosaurus Rex Mandibular Pathologies. Cretaceous Research, sf: 105353. doi: 10.1016/j.cretres.2022.105353. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/01/2025 06:49:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13059
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.