Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Yüzyıllardır, Descartes ve Aristoteles gibi parlak zekalar, tüm geleneksel bilgeliğe aykırı görünse de, sıcak suyun soğuk sudan daha hızlı donduğundan uzun süredir şüpheleniyorlardı. Ancak, bu teorinin geçerli olduğu konusunda bilimsel bir fikir birliği yoktu.

Ta ki 1963'e kadar. Bir tesadüf eseri bu fikri yeniden canlandırana ve bir kez ve herkes için kanıtlanana kadar. Okulunda dondurma yaparken bunu keşfeden Tanzanyalı fizik öğrencisi Erasto Mpemba'nın adını taşıyan Mpemba etkisi, daha önce bahsedilen iki bilim insanının şüphelendiği şeyi doğruluyor: sıcak su, soğuk sudan daha hızlı donma noktasına ulaşıyor. Ancak, bulguları konusunda haklı mıydı?

Bu fizik kavramı, hem sıcak hem de soğuk su aynı donma ortamına konulursa, ilkinin çok daha hızlı donacağını ileri sürer. Mpemba, dondurma yapma etkinlikleri sırasında, kaynamaya yakın bir süt ve şeker karışımını (çoğunlukla sudur) bir dondurucuya koyduğunda ve bununla birlikte soğutulan diğer oda sıcaklığındaki karışımlardan önce buzlandığında bunu fark etti.

Tüm Reklamları Kapat

Gözleminden yola çıkarak, farklı sıcaklıklara sahip eşit hacimli sular, biri 100℃ diğeri 35℃, aynı kaplara veya kaplara konulup bir dondurucuya konulduğunda, 100℃ suyun çok daha hızlı bir şekilde buza dönüşeceğini ileri sürdü. Mpemba'nın su varsayımı ve dondurma gözlemi, yüzyıllar boyunca suyun bu sıra dışı özelliği hakkında şüpheleri olan çok sayıda bilim insanıyla aynı çizgide olmasını sağladı.

Su donup buza dönüştüğünde faz değişimi geçirir, esasen sıvı halden katı hale geçer. Geleneksel olarak, fizikçiler bir maddenin fazını dengedeyken ilan ederler, bu da maddenin kararlı bir hale ulaştığı ve bir bölgeden diğerine önemli miktarda enerji akışı olmadığı anlamına gelir. Dahası denge, maddenin sıcaklığının ve hacminin sabit kaldığı anlamına gelir. Buna karşılık, dengede olmayan bir madde dalgalanan enerji seviyelerine ve potansiyel olarak madde haline de sahip olacaktır.

Suyun buzlanıp donmuş kalması için, su parçacıklarının her biri dengeye ulaşmalıdır. Dengesiz sudan akan bol miktardaki enerji, suyun düşük sıcaklıklarda sıvı ve katı veya yüksek sıcaklıklarda gaz ve sıvı arasında dalgalanmasına neden olur. Bu parçacıklar düşük enerji seviyesinde dengeye ne kadar çabuk ulaşırsa, o kadar çabuk donabilirler.

Peki Sıcak Su Neden Daha Hızlı Donar?

Tüm Reklamları Kapat

Sıcak suyun soğuk sudan daha hızlı donmasının tutarlılığı konusunda süregelen bir tartışma var. Görünen o ki, bunun gerçekleşmesi için belirli koşullar var. Bir kap su donma koşullarına yerleştirildiğinde, suyun tüm parçaları aynı anda dengeye ulaşmaz.

Örneğin, kabın dış tarafındaki su hızla soğur ve donabilirken, ortadaki su sıvı halde kalır. Ve Mpemba'nın yaptığına benzer şekilde, özellikle sıcak suyla dolu bir kabı dondurucuya koyduğunuzu varsayalım. Bu durumda, buzlanması gereken toplam su hacmini azaltmaya yardımcı olan buhar da salınır.

Ek olarak, soğuk ve oda sıcaklığındaki su, donma işlemi sırasında yüzeyinde genellikle bir don tabakası oluşturur. Bu oluşum ironik bir şekilde suyun geçici olarak yalıtılmasına neden olur (buz iglolarının sakinlerini dışarıdaki dondurucu havaya karşı nasıl yalıttığına benzer) ve donma işlemini geciktirir. Bu, en azından donma sürecinin erken aşamalarında bir don tabakasının oluşmasını önlediği ve soğuk havanın kabın içine daha derine nüfuz etmesine izin verdiği sıcak sudan farklıdır.

Sonuç olarak, bunlar sıcak suyun soğuk suya kıyasla hızlı dondurma işlemini gerçekleştirmesinin bazı yollarıdır. Bununla birlikte, suyun donması ve donmuş kalması için bir denge durumuna ulaşması gerekir.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 08:12:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18951

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close