Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Thomson ve Rutherford'un pozitif ve negatif elektrik yükleri taşıyan temel parçacıkları keşfetmesinden yüz yıldan fazla önce, Fransız bilim insanı "Charles Augustin de Coulomb" yüklü nesneler arasındaki kuvveti matematiksel olarak tanımladı. Bunu yapmak yüklü küreler arasındaki kuvvetlerin dikkatli ölçümlerini gerektiriyordu ve bunun için burulma terazisi adı verilen ustaca bir cihaz inşa etti .

Bu şekil, en büyüğü “Şekil 1” olarak etiketlenen yedi çizimden oluşmaktadır. En büyük yapı şu şekilde görünmektedir: Üstte bir kapak ve onun altında bir disk, uzun bir silindir, daha geniş bir disk ve daha kısa bir silindir vardır. Altı küçük çizim, büyük yapının birleştirildiği parçaları göstermektedir. “Şekil 5” olarak etiketlenen ve sol üst köşeye en yakın yerleştirilen bir parça, üstte bir kanca bulunan dikey bir çubuk, altta bir küre ve ortada bir yarım küre üzerinde bir diskten oluşmaktadır. “Şekil 4” olarak etiketlenen başka bir parça, şeklin alt kenarına paralel uzanmaktadır. Kısa bir çizgiye sahip bir çubuk ve bir ucuna tutturulmuş küçük bir küreden oluşmaktadır. “Şekil 2” olarak etiketlenen üç parça, şeklin sağ tarafındaki bir sütunda düzenlenmiştir. Bunlardan üst kısım, yatay çıkıntılı ve dikey çıkıntılı kapak şeklinde bir yapıdan oluşmaktadır; orta kısım, daha geniş çıkıntılı bir silindirden oluşmaktadır; alt kısım ise dudaklı başka bir silindirden oluşmaktadır. Şeklin sağ alt köşesine yakın bir yerde bulunan ve “Şekil 3” olarak adlandırılan son kısım, yatay çizginin her iki ucunda küçük bir küre bulunan T şeklinde bir yapıdır.

Coulomb'un yüklü küreler arasındaki elektrik kuvvetini ölçmek için kullandığı burulma terazisinin çizimi.

Tüm Reklamları Kapat

Resim de gösterilen bu cihaz , cam duvarlı bir muhafazanın içinde bir iple asılı duran bir yalıtkan çubuk içerir. Çubuğun bir ucunda metal küre "A" bulunur. Bu küre üzerinde hiçbir yük olmadığında, küre "B" 'ye dokunur. Coulomb, yüklü olan üçüncü bir metal topla (diyagramın alt kısmında gösterilmiştir) kürelere dokunur. Bilinmeyen miktardaki yük, küre A ve B arasında eşit olarak dağılırdı ve aynı yükler birbirini ittiği için küreler birbirini iterdi. Bu kuvvet, küre A'nın küre B'den uzaklaşmasına neden olur ve böylece telin burulma kuvveti elektrik kuvvetini dengeleyene kadar bükülmesine neden olurdu. Coulomb daha sonra üstteki düğmeyi çevirerek ipliği döndürmesini ve böylece küre A'yı küre B'ye yaklaştırmasını sağladı. Küre A'yı küre B'ye iki kat yakınlaştırmanın burulma kuvvetini dört kat artırmayı gerektirdiğini buldu. Küreyi üç kat yakınlaştırmak burulma kuvvetini dokuz kat artırmayı gerektiriyordu. Bu tür ölçümlerden, küreler arasındaki elektrik kuvvetinin küreler arasındaki mesafenin karesiyle ters orantılı olduğu sonucuna vardı.

Bu denklem Coulomb yasası olarak bilinir ve yüklü nesneler arasındaki elektrostatik kuvveti tanımlar. Orantılılık sabiti "k" Coulomb sabiti olarak adlandırılır . "SI" birimlerinde, sabit "k" şu değere sahiptir: k = 8,99 × 109N ⋅ M2/C2.

Kuvvetin yönü iki nesnenin merkezlerini birleştiren çizgi boyuncadır. İki yük zıt işaretliyse, Coulomb yasası negatif bir sonuç verir. Bu, parçacıklar arasındaki kuvvetin çekici olduğu anlamına gelir. İki yük aynı işarete sahipse, Coulomb yasası pozitif bir sonuç verir ve bu parçacıklar arasındaki kuvvetin itici olduğu anlamına gelir. Örneğin, her ikisi de q1 ve q2 negatifse veya ikisi de pozitifse, aralarındaki kuvvet iticidir.

Coulomb yasasının yalnızca birbirlerine göre hareket etmeyen yüklü nesneler için geçerli olduğunu unutmayalım. Yasa, kuvvetin her nesne üzerindeki yük miktarıyla orantılı ve nesneler arasındaki mesafenin karesiyle ters orantılı olduğunu söyler. Yükü iki katına çıkarırsak o zaman kuvvet iki katına çıkar. Nesneler arasındaki mesafeyi iki katına çıkarırsak, aralarındaki kuvvet şu faktörle azalır 22 = 4 . Coulomb yasası genel olarak doğru olmakla birlikte, küresel nesnelere veya nesneler arasındaki mesafeden çok daha küçük olan nesneler yaklaşık küre olarak düşünülebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Coulomb yasası, kuvvetin paydanın karesine bağlı olduğu anlamına gelen ters kare yasasının bir örneğidir . Başka bir ters kare yasası, Newton'un evrensel çekim yasasıdır. F=Gm1m2/r2 . Bu yasalar benzer olsa da iki önemli açıdan farklılık gösterirler: (i) Yerçekimi sabiti G , k'dan çok daha küçüktür.

Son olarak, Coulomb'un küreler arasındaki mesafeyi her kürenin merkezinden ölçtüğünü unutmayalım. Bu varsayımı orijinal makalelerinde açıklamadı, ancak geçerli olduğu ortaya çıktı. Yükün düzgün küresel dağılımının dışından , tüm yük kürenin merkezinde yer alıyormuş gibi düşünülebilir.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 08:29:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19067

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close