Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gezegenler Arası Sistemlerin Yansıması: Avatar

Gezegenler Arası Sistemlerin Yansıması: Avatar @officialavatar
4 dakika
78
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Avatar 2022'nin Aralık ayında serisinin ikinci filmiyle vizyona girdi. Beyaz perdelere ilk filmiyle sükseli bir giriş yapan Avatar, o dönemin şartları da göz önünde bulundurulduğunda görsel efektleriyle büyük ilgi toplamış ve 10 yıl boyunca en yüksek gişe yapan film olmuştu. Bu yazıda ise Avatar'ın bizlere sunduğu gezegenler arası canlı etkileşimleri, biyolojileri ve kültürleri konuşacağız. Hepsinden önce Avatar evreni hakkında hafızamızı yenileyelim.

Avatar filmi Dünya'daki kaynakların azalması ve yeni yaşam alanı arayışları sonucu insanların bu ihtiyaçlarını gidermek içim Pandora gezegenini sömürmesini konu alır. Pandora gezegeninde yaşayan Na'vi ırkı ile savaş içerisinde olan insanlar, kendi zihinlerini Na'vi bedenine aktararak Pandora'ya giriş yaparlar. Bu program dahilinde zihni Na'vi bedenine aktarılan başrolümüz Jake Sully bir süre sonra Avatar programına karşı gelip, Na'vi halkıyla bağ kurar ve Pandora'da yaşamaya karar verir.

Sosyal Etkileşimler:

Pandora, canlı çeşitliliği ve farklı doğasıyla ütopik bir gezegendir. Bu gezegene giriş yapan insanların bazıları her ne kadar Na'vi bedeninde olsalar da bu gezegene uyum sağlamakta zorlanırlar. Ne de olsa burada da Dünya'daki gibi farklı etkileşimler, kültürler ve canlılar bulunmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Gerek ilk gerek ikinci filmlerde Pandora gezegenine alışmaya çalışan insanlar oldukça detaylı işlenmiştir. Pandora'da canlıların oraya özgü bir kültürü bulunmaktadır. Bu kültür buradaki canlıların ortak mirası olup zamanla oluşmuştur. Doğal olarak buraya sadece Na'vi bedeninde giriş yapan insanlar uyum sağlamakta zorlanırlar. Bu zorluk zaman geçtikçe bu kültürün bir parçası olmaya dönüşür. Ülkenizden bir sebepten ötürü önceden hiç bilmediğiniz bir ülkeye taşındığınızı hayal edin. Yeni gittiğiniz bir ülkenin kültürünü öğrenmeniz ne kadar süre alır? Büyük ihtimalle hepimizin cevabı " Uzun bir süre" olacaktır. Uzun bir süre bu kültürün içinde bulunup o kültürün değerlerini benimseyince bu kültürün bir parçası olmak mümkündür. Empati yaparak verdiğimiz bu örnek Pandora gezegeninin kültürüne alışmakta da geçerlidir.

Başka bir sosyal etkileşim ise Pandora'daki canlıların iletişimleridir. Pandora'da canlılar birbirine çok bağlı bir yaşam sürmektir. Sosyal anlamda biribirine bu kadar bağlı canlıların etkileşimde bulunmaları için aralarında güçlü bir bağ bulunması gerekir. Aslında bu bağ filmde canlıların birbirlerinin saçlarını birleştirmesiyle somutlaşır. Sosyal olarak etkileşime geçmek için bile her seferinde saçlarını kullanan canlıların durumu aslında Dünya'da insanların birbirini dinlemesi, değer vermesi, hatıralar paylaşması olarak da düşünülebilir.

www.artstation.com

Biyolojik Sistemler:

Avatar filmi bize çeşitli unsurlar gösterse de en büyük özelliği bize yeni bir gezegen, yeni canlılar ve yeni ekosistemler sunmasıdır. Biz zamanla bu evreni öğrenirken aynı zamanda bu gezegendeki insanların bu gezegeni anlama, uyum sağlama sürecini görüyoruz. Önceden de bahsettiğimiz gibi insanların bu gezegene alışması zor da olsa aslında işleyiş dünyamızdan çok farklı değildir. Na'vi ırkının yaşamları da insanlardan çok farklı değildir.

İlk olarak adaptasyon üzerinden gidelim. Biyolojide adaptasyonu, canlıların hayatta kalma şansını artıran, doğal seçilim yoluyla ortaya çıkan özellikler olarak tanımlarız. Adaptasyon belirli çevre koşullarına göre oluşup kalıtsal olarak aktarılan özellikler ortaya çıkarır. Avatar: Suyun Yolu'nda ise Jake Sully ve ailesi kendi habitatları olan ormanı terk etmek zorunda kalıp bir su kabilesine katılırlar. Filmin bu kısmında ise Na'viler arasında adaptasyon sonucu ortaya çıkan farkları görürüz. Su kabilesinde yaşayan Na'vilerin kuyrukları kalınken orman Na'vilerinin ince olması da burdaki çevre koşullarına olan adaptasyonlarından kaynaklanmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bir diğer biyolojik benzerliği ise su altı yaşamı üzerinden kurabiliriz.[1] Avatar: Suyun Yolu isminden de anlaşılacağı gibi su ekosistemine filmde yer vermektedir. Filmin bu kısımlarında Dünya'daki su altı yaşamıyla Pandora'daki su altı yaşamı arasında bağ kurabilmek mümkün. Su altı yaşamı her iki gezegende de canlı çeşitliliği bakımından zengindir. Canlılar farklı özelliklere sahip olsalar bile su altı yaşamının işleyişi hakkında benzerlik kurulabilir. Pandora'da Dünya'da da gördüğümüz gibi sürü halinde davranan türler, anneleriyle hareket eden yavrular ve besin zincirleri bulunmaktadır.

nerdist.com

Kısacası, görsel farklılıkları ve ütopik gezegeni ile öne çıkan Avatar, aslında Dünya'ya çok fazla benziyor. Biyolojik sistemler, canlılar arası etkileşim, ekosistemler, kültür ve daha fazlası hepsi kendi gezegenimizle ortak özellikler paylaşıyor. Belki de canlılığın bir getirisi olarak birbirine benzeyen gezegenler bize Dünya hakkında çok şey anlatıyor.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ J. Greene. The Real Marine Science Behind Avatar: The Way Of Water. (21 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 31 Aralık 2022. Alındığı Yer: Nerdist | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/05/2024 20:15:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13967

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sağlık Personeli
Büyük Patlama
Göç
Erkek
Hastalık Kataloğu
Süt
Bilgi Felsefesi
Işık Hızı
Kurt
Molekül
Deprem
Uterus
Entomoloji
Öne Çıkan
Nasa
Fosil
Kan
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Hayvan Davranışları
Küresel Isınma
Karbonhidrat
Sıcaklık
Türlerin Kökeni
Tıp
Bakteriler
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close