Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Biot-Savart Yasası, Manyetik Alan ve Weber Sayısı

3 dakika
26
Biot-Savart Yasası, Manyetik Alan ve Weber Sayısı
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Kütle bir yerçekimi alanı ürettiğinde bu alanla etkileşime girer ve yüklü bir elektrik alanı üretir. Hareket eden yük (yani akım) bir manyetik alanla etkileşime girdiğinden, aynı zamanda bu alanı da yaratmasına neden olur.

Bir akım tarafından üretilen manyetik alanı hesaplamak için kullanılan denklem Biot-Savart yasası olarak bilinir. Düz, akım taşıyan bir tel ile kalıcı bir mıknatıs arasındaki etkileşimi araştıran iki bilim insanının onuruna adlandırılan deneysel bir yasadır. Bu yasa, bir teldeki akımın ürettiği manyetik alanın büyüklüğünü ve yönünü hesaplamamızı sağlar.

Akım taşıyan sonlu uzunluktaki bir telin oluşturduğu manyetik alan, tel boyunca entegre edilmesiyle bulunur ve bize Biot-Savart yasasının olağan biçimini verir. Bu bir vektör integrali olduğundan, farklı akım elemanlarından gelen katkılar aynı yöne işaret etmeyebilir. Sonuç olarak, integralin değerlendirilmesi genellikle oldukça basit geometriler için bile zordur.

Tüm Reklamları Kapat

Bir sabit mıknatıs veya bir yönde sabit elektrik akımı taşıyan bir tel etrafında, manyetik alan sabittir ve buna manyetik alan denir. Manyetostatik alan, herhangi bir noktada büyüklüğü ve yönü aynı kalır. Alternatif akım veya dalgalanan doğru akım etrafında , manyetik alan büyüklüğünü ve yönünü sürekli olarak değiştirir.

Manyetik alanın güçlü olduğu bir mıknatısın kutuplarında, alan çizgileri birbirine sıkışır veya daha yoğun olur. Daha uzakta, manyetik alanın zayıf olduğu yerlerde, daha az yoğun hale gelerek yelpaze gibi açılırlar. Düzgün bir manyetik alan, eşit aralıklarla paralel düz çizgilerle gösterilir. Akının yönü, küçük bir mıknatısın kuzeye bakan kutbunun işaret ettiği yöndür. Akı çizgileri süreklidir ve kapalı halkalar oluşturur. Bir çubuk mıknatıs için, kuzeye bakan kutuptan çıkarlar, yelpaze gibi açılırlar ve etrafa yayılırlar, güneye bakan kutuptan mıknatısa girerler ve mıknatıstan kuzey kutbuna kadar devam ederler ve burada tekrar çıkarlar.

Weber sayısı, akışkan mekaniğinde kullanılan karakteristik bir sayıdır. Boyutsuz bir nicelik olarak, bir akışkan ortamında akan sıvılar için deforme edici eylemsizlik kuvvetleri ile dengeleyici kohezyon kuvvetleri arasındaki oranı tanımlar. Örneğin, Weber sayısı bir spreyin atomize edici kalitesini ve emülsiyonlar üretilirken ortaya çıkan damlacık boyutunu karakterize eder.

Bir sıvı ikinci bir akışkan fazından (gaz veya sıvı) aktığında, akışkan mekanik veya aerodinamik kuvvet "FA" damlaların deforme olmasına ve sonuçta dağılmasına neden olur. Yüzey gerilimi veya arayüz gerilimi "σ" ile ilişkili kohezyon kuvveti "FK" deformasyondan kaynaklanan yüzey alanındaki artışa karşı koyar. Bu nedenle damla, yüzey veya arayüz gerilimi tarafından bir arada tutulur.

Tüm Reklamları Kapat

Daha yüksek hız veya daha uzun işlem uzunluğu nedeniyle deforme edici kuvvet artarsa, bir spreyin damlaları daha kolay dağılır ve sulu bir ortamdaki yağ damlaları daha kolay parçalanır. Yüksek bir yüzey veya arayüz gerilimi bu işleme karşı koyar. Sıvının yüzey gerilimini veya ilgili fazlar arasındaki arayüz gerilimini azaltan yüzey aktif maddeler bu nedenle spreylerde ve emülsiyonlarda sıklıkla kullanılır. Aynı durum, küçük damlacıkların faz sınırında büyük bir değişim yüzey alanı sağlaması gereken çıkarma işlemleri için de geçerlidir.

Weber sayısını hesaplarken, yüzey aktif madde çözeltilerinin yüzey veya arayüz geriliminin genellikle yüksek işlem hızları nedeniyle denge değerine ulaşmadığı dikkate alınmalıdır . Bu nedenle kabarcık basıncı yöntemi genellikle yüzey gerilimi için ölçüm yöntemi olarak kullanılır ve damla hacmi yöntemi arayüz gerilimi için kullanılır. Bu yöntemler dinamik yüzey gerilimini veya arayüz gerilimini yüzey yaşından bağımsız olarak ölçer.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 08:29:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19120

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close