Tatlı Patatesin Sağlığa Faydaları
Gerçek şu ki bunlar gerçekten patates değil.
Tatlı patates, (Ipomoea batatas), Amerika'nın tropikal bölgelerine özgü bir kök bitkisidir. Tropikal ve ılıman iklimlerde yaygın olarak yetiştirilir. En çok yetiştirilen yerler
- ABD'nin güney kesimleri
- Hawaii gibi tropikal bölgelerde
- Karayip adalarında
- Japonya ve Rusya'nın bazı bölgeleri
Taze kökleri pişmiş sebze olarak ya da püre şeklinde turta dolgusu olarak kullanılır. Japonya'da kuru gıda, nişasta ve alkol kullanımı amacıyla üretilmektedir. Tarihi kaynaklarda ilk defa 1492 yılında Kolomb'un Amerika'ya ayak basmasıyla keşfedilse de MÖ 750'den beri Peru'da yetiştirildiği bilinmektedir.
Bir Tane Tatlı Patatesin Madde İçeriği
- 112 Kalori
- 0.07 gram yağ
- 26 gram karbonhidrat
- 2 gram protein
- 3.9 gram lif
A vitamini açısından zengin olduğu bilinen tatlı patatesin bir tanesi günlük A vitamini ihtiyacının %400'ünü karşılamaktadır. Bu, vücudunuzun mikroplara karşı savunması olan bağışıklık sisteminizin yanı sıra gözlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda üreme sisteminiz, kalbiniz ve böbrekleriniz gibi organlarınız için de iyidir.
Buna ek olarak belli miktarda B vitamini, C vitamini, Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Fosfor, Potasyum, Tiamin, Çinko içerebilir. Tatlı patatese rengini veren maddeler "Caretenoidler" dir. Bu maddeler antioksidan maddelerdir ve hücrelerinizi hasardan koruyacak mekanizmalara sahiptir.
Sağlığa Faydaları
Tatlı patatesler, sahip oldukları besin miktarı nedeniyle "süper gıda" adını almıştır. Araştırmalar, bunların şu konularda yardımcı olabileceğini gösteriyor:
- Kanser : Tatlı patateslerdeki karotenoidler kanser riskini azaltabilir. Mor tatlı patates, antosiyanin adı verilen ve kolorektal kansere yakalanma şansınızı azaltabilecek başka bir doğal bileşik bakımından yüksektir. Ek olarak gıdada bulunan lifler de kolon kanserinden koruyucu etkiler sağlar.
- Diyabet(Şeker Hastalığı) : Tatlı patateslerdeki bileşikler kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabilir. Kaynatıldığında, tatlı patateslerin glisemik indeksi (GI) düşüktür, bu da kan şekerinizi yüksek glisemik indeksli gıdalar (toz şeker, karpuz, gofret, kayısı, dondurma, havuç, patates püresi) kadar hızlı yükseltmeyeceği anlamına gelir.
- Kalp hastalığı : Araştırmalar, tatlı patateslerin LDL "kötü" kolesterolünüzü düşürebileceğini ve bunun da kalp problemleri olasılığınızı azaltabileceğini gösteriyor.
- Maküler Dejenerasyon : Makula dejenerasyonu olarak bilinen sarı nokta hastalığı genellikle kalıtımla geçen, 55 yaş sonrası kişilerde, sigara içenlerde ve yetersiz beslenenlerde sık görülen, ilerlemesi durumunda görme kaybına yol açabilen gözde makula ismi verilen bölgenin bozulmasıyla karakterize bir retina hastalığıdır. Tatlı patateslerde bulunan büyük miktarlarda beta-karoten ve A vitamini, görme kaybının en yaygın nedeni olan bu göz hastalığına yakalanma şansınızı azaltabilir.
- Obezite : Mor tatlı patatesler vücudunuzdaki iltihaplanmayı azaltabilir ve yağ hücrelerinin büyümesini engelleyerek kilo vermenize yardımcı olabilir.
Riskler ve Uyarılar
Tatlı patatesler karbonhidrat bakımından yüksektir. Fırında pişirme, kavurma ve kızartma gibi bazı pişirme yöntemleri glisemik indekslerini yükseltir ve kan şekerinizin fırlamasına neden olur. Tip 2 diyabetiniz varsa, bu sebzeyi yemeklerinize nasıl güvenle dahil edeceğiniz konusunda doktorunuzla veya bir diyetisyenle konuşun.
Nasıl Hazırlayalım ?
Mağazada, sert, lapa gibi olmayan, eşit renkli kabuğa sahip tatlı patatesleri seçin. Kesmek için paslanmaz çelik bir bıçak kullanın. Genellikle tatlı patateslerinizi kahverengi şeker ve marshmallow ile doldurabilirsiniz, ancak bunları hazırlamanın daha sağlıklı yolları vardır. Bunları buharda pişirebilir, kızartabilir, kaynatabilir veya mikrodalgada pişirebilirsiniz. Tatlı patates kızartması da lezzetlidir, ancak sık sık yemeyin. Beyaz patateslerden yapılan kızartmalardan daha fazla besin sunsalar da, yine de yağ oranı yüksektir.
Sonuç
Birçok hastalığa faydası gösterilmesine rağmen tatlı patatesi tek başına tüketmek herhangi bir hastalığınızı tam olarak tedavi etmez veya sizi koruyamaz. Diğer sağlıklı besinlerle beraber kullanarak ve doktor/diyetisyeninize danışarak kullanmanız daha isabetli olacaktır. Bu tür gıdaları kullanmanın yanı sıra haftalık egzersizinize dikkat etmek, doktor kontrollerinize gitmek ve sağlıklı beslenmek sizin ellerinizde...
Sağlıklı günler dilerim...
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Op. Dr. İnci Koca. Makular Dejenerasyon. Alındığı Tarih: 23 Aralık 2022. Alındığı Yer: Grup Florence Nightingale | Arşiv Bağlantısı
- WebMD. (). Https://Www.webmd.com/Food-Recipes/Benefits-Sweet-Potatoes?Ecd=Wnl_Day_122222&Ctr=Wnl-Day-122222_Lead_Cta&Mb=Hw%40Iijz2Xndqj3Uficvadaas93Azu%40Rz1D6N9Oqjjju%3D.
- Encyclopedia Britannica. Sweet Potato. Alındığı Tarih: 23 Aralık 2022. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 13:29:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13677
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.