Paylaşım Yap

KOMPLO TEORİLERİ AMAÇLARINA ULAŞIYOR

Komplo Teorilerinin Komplosu ve Gerçeği Maskelemesi Üzerine

KOMPLO TEORİLERİ AMAÇLARINA ULAŞIYOR The socialists' theory, and how it would work out / J.S. Pughe
"Sosyalistlerin ülke yönetiminden anlamayacağı" üzerine komplo teorisi üreten eski bir dergi
8 dakika
50
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Komplo teorileri, bir olayın ya da durumun genelde siyasi ya da gizli bir oluşumun yaptığını iddia etmek olarak tanımlayabiliriz. Buna inanan insanlarda genelde diğer daha olanaklı açıklamalara rağmen inanmak istediklerine inanan ve genelde önüne koyulan bilgiyi pek sorgulamayan kişilerdir. Komplo teorileri ve gerçek bilgiler arasındaki ayrım, günümüzde halkın birçok konuda karşılaştığı karmaşık bir sorun haline gelmiştir. Sorun haline gelmiştir dememin sebebini yazım ilerledikçe daha iyi anlayacaksınız.

İnternetle gelen geniş bilgi denizine erişim, haber kaynaklarının çeşitlenmesi ve dijital iletişim araçlarının hızla gelişimi, bilgi akışının kontrolsüz bir hale gelmesine yol açmıştı. Bu durum, zaman zaman gerçek ve doğrulanabilir bilgilerle, spekülasyonlar, varsayımlar ve komplo teorileri arasındaki çizginin bulanıklaşmasına neden oldu. Bunun sonucunda geniş internet kullanıcıları buna üç tür tepki verdi: ya bununla mücadele edip bilgi kirliliğinin önüne geçmeye çalıştı, ya bunlara inandı ya da şakaya vurdu.

Komplo teorileri sayıca ve inanan insan bakımından arttıkça bu teorilerin ciddiyeti azalmaya başladı. Ki bu durumda gerçeğe daha yakın ama gizlenmek istenen bilgileri sosyal medyada duyurmaya çalışan insanların dinlenme ihtimalini düşürdü. Yani komplo teorileri arttıkça gerçeğe biraz aykırı ama sağlam temelleri olan diğer haberleri de küçümsemeye ve görmezden gelmeye başlandı. Bunun sonuncunda sosyal olarak tepki vermemiz gereken bir söylenti çıktığında iddiaların araştırılması için baskı yapılması gerekirken daha duyarsız hale gelen topluluklar oluştu. Bu yazılanları 3 bölüme ayırarak detaylıca inceleyelim.

Tüm Reklamları Kapat

1. BÖLÜM: Komplo Teorileri Neden Ortaya Çıkar ve İnsanlar Nasıl Bunlara İnanır?

İlk sebep tabi ki de bilgisizlik geliyor. Çoğu komplo teorisi genellikle somut kanıtlarla desteklenmez ve çoğu zaman spekülasyon ve varsayımlara dayanır. Birçok komplo teorisi bilimsel yöntemlere, mantığa ve gerçeklere aykırıdır. Mesela örnek verelim: düz dünyaya inanan bir insan olduğunu düşünelim. Sizce bu kişinin fizik bilgisi ne kadardır? Yani yerçekiminden tutunda ayın ya da güneşin hareketlerini, yerçekimi kuvvetini, uzay-zaman dokusunu nasıl tanımlar? Ben cevap vereyim tanımlayamaz. En azından ortaya bir fikir çıkartamaz çünkü en az 4000 yıllık fiziksel temelleri reddetmiş ama ortaya bu kadar kapsamlı bir bilgi de ortaya çıkartamayacak bir fikre tutulmuştur. Onun için uzay-zaman ya da astrofizik yoktur sadece bana göre NASA bizi kandırıyor, G. Kutbu bizim düz dünyamızın sınırlarıdır der.

Daha ben bu konuyu arttırabilirim de. Küresel ısınmanın var olmadığını mı sayayım, tarihin gerçek olmadığına inananları mı, illimünati ya da azınlık Yahudilerin dünyayı yönetmesi mi ya uzaylıların 51. Bölgede saklanmasını mı daha bunun gibi birçok zırva inanışı sayabilirim. Bir dip not olarak da açıklama yapmak isterim ki bu komplo teorilerine inanan insanların büyük çoğunluğu kendini “dindar” olarak tanımlıyorlar. Geçenlerde bir araştırma okumuştum, dinine bir insanın bağlı olma ihtimali arttıkça gerçekdışı olaylara inanma ya da gerçek dışı ihtimallerin üzerine durma ya da gerçek dışı nedenlere atıfta bulunmak gibi davranışları yapma ihtimali hayli yüksekmiş. Dindar insanlar aptaldır demiyorum ki kimse bunu iddia edemez ama maalesef ki aptal insanların büyük çoğunluğu dindar oluyor.

Bir de neden ortaya böyle bir iddia ortaya atılıyor ona bakalım. İlk sebep tabi ki ilk akla gelen cehalet. Hani bir olayın gerçekleşme mantığını bilmemek ile bir olayın gerçekleşme nedenini ya da sonucunu kişisel isteklere birleştirince sonuç olarak bir komplo teorisyeni ortaya çıkıyor. Mesela aya hiç gidilmediğine inanan birini düşünelim. En çok sığındıkları argüman nedir? Nasıl oluyorda tost makinesinden bile daha az gelişmiş bilgisayarlarla aya gidildi? Şimdi olay şu 1960’larda Ay’a giden NASA bilgisayarları 32,768 bitlik RAM’e sahipti. Nerden baksanız bir hesap makinesi bile daha hızlı işlem yapabiliyor diyebiliriz. Bunun sonucunda ne oldu, Ay görevleri çok ilkel bilgisayarlarla çok yorucu ve sistemsel hatalar daha zor bir şekilde test edildi. Hani şuan ki bilgisayarlar olsa herhâlde aya gitmek için daha az zaman harcanırdı. Bakın en akıllı bilim insanları ve en gelişmiş bilgisayarlar ile 8 yıl hazırlık ve ardından 1969 yılında Ay’a gidiş gerçekleşti. Bu bakımdan bakınca aslında 32KB’lık RAM’le de Ay’a gidilebilir ama hem bilgisiz hem Amerika’yı kötülemek isteyen biri böyle bir komplo teorisi ortaya atması çok muhtemel.

Tüm Reklamları Kapat

Bir diğer gözlemim ise insanlar inanmasa bile komplo teorilerini dinlemeyi seviyorlar. Yüksek ihtimalle içerisinde bir gizem barındırdığı ve asla tahmin edilemeyecek bir bilginin araya girip tuhaf bir hikâye oluşması insanları cezbediyor. Hani bu sebeple ortaya bir talep çıkıyor. YouTube ya da Twitter gibi büyük sosyal medya hesapları özellikle bu talebi karşılamak inanmadıkları halde komplo teorisi temalı içerikler üretmeye başlıyor. Bunun sonucunda ortaya bir sürü komplo teorisi üretici çıkıyor ve haliyle onlara abone olan büyük kitleler. Şahsen ben bunun olumlu bir tarafını göremiyorum ve hiç göremeyeceğim maalesef.

2. BÖLÜM: Komplo Teorileri Suçları Maskeliyor Olabilir Mi?

Duyulmasını engelleyemediğiniz bir olayı nasıl gizlersiniz? İnsanların habere inanmasını engelleyerek değil mi? Peki inanmasını nasıl engellersiniz? Bunun birçok çeşidi var ama gördüğüm kadarıyla en etkili olanı “dalga geçilmesine” sebep olmak. Bakın burada komplo teorisi olmayan gizli olayları anlatacağım. Çok geçmedi Jeffrey Epstein Davası ortaya çıktı. Ortada insan kaçakçılığı, cinsel istismar, pedofili ve fuhuş gibi iğrenç olaylar var. FBI raporlarında rüşvet, zorla fuhuş ve kaçakçılık gibi net kanıtlar bulundu 2019 yılında. Şimdi bu olaylar kanıtlarla sunulmadan önce “Epstein özel adasında Açlık oyunları oynatıyor, İllimunati ayinleri yapılıyor” tarzında şeyler söylesem herhalde aklımla dalga geçilecekti. Kasıtlı bir şekilde “uçuk” söylentiler çıkarmak sualtından yürütülen işlerdeki şüpheyi yok eder. “Bu kadar da olmaz” denilecek kadar abartılı olaylardan sonra gerçeğe yakın bir iddia söylesem dahi ciddiyet kalmaz ve “bırakın artık bu adamı” düşüncesi yerleşmeye başlar.

Türkiye’den örnek vermeye çalışacağım birazda. Şayet 90’lı yıllarda çok karanlık yıllardan geçtik. Bu yıllarda bir sürü faili meçhul cinayetler yaşandı ve her seferinde büyük bir soru işaretiyle sonuçlandı. Mesela benim gözümde o yıllardaki en büyük olay 3 Kasım 1996 yılında Susurluk’ta meydana gelen kaza idi. Arabanın içerisinde milletvekili Sedat Bucak, Polis Okulu Müdürü Hüseyin Kocadağ ve ülkede kırmızı bültenle aranan mafya lideri Abdullah Çatlı aynı arabada ölü bulunuyor. Bagajda ise sahte belgeler ve ruhsatsız bir sürü silah bulundu. Bakın bu ülkenin zamanında mafya ile içli dışlı olduğunun doğrudan kanıtıdır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Komplo teorileri sadece siyasi amaçlarla değil piyasayı domine etmek için de aynı şekilde komplo teorilerini kullanıyorlar. Mesela hemen örnek verelim: Rockefeller petrolün sadece gaz lambası için kullanıldığı, daha içten yanmalı motorların kullanılmadığı zamanlarda büyük bir petrol şirketi vardı. Edison ampulü geliştirip gaz lambası üreticileriyle rekabete girdiği anda Rockfeller şirketi komplo teorileri ile haksız rekabet etmeye çalışmıştır. Hani elektriğin güvensiz olduğu, ampullerin insanları rasgele zamanlarla çarptığı gibi söylentilerle insanların gaz lambasına olan alışkanlıklarını değiştirmemesini sağlamıştır.

Bu şekilde bakınca aslında evet komplo teorileri hem insanların görüşlerini manipüle ettiği gibi bazı olayları da mükemmel şekilde maskeliyor. Yani olay sadece bazı insanların aptallıklarından ya da cehaletinden ortaya çıkmıyor. Bilinçli bir şekilde çıkartılan komplo teorilerinin sayısı da hayli fazla.

3. BÖLÜM: Komplo Teorileri ile Gerçeği Nasıl Ayırt Edebiliriz?

Burada yazacağım şeyler çok genel şeyler olacak belki ama yine de kısaca komplo teorilerine nasıl bakılması gerektiğini kısacak anlatmaya çalışacağım. Öncelikle kimse kusura bakmasın ama belli bir eğitim ve bilimsel bilgi birikimi her insanın olmalı. Ben bu çağda cahil kalmayı bir suç olarak görüyorum. Hele ki demokrasiyle yönetilen ve teknik olarak bizim düşüncelerimizin yöneticilerimizi seçtiğini göz önünde bulundurursak, her insan belli bir bilgi birikimine sahip olmalı. En azından her önüne konan bilgiyi sorgulamadan kabullenmemelidir.

Bilimsel bilgi ile sahte bilgi arasındaki farklar en azından daha şüpheci yaklaşılmalı. Gerçek bilgiler genellikle somut delillere, bilimsel araştırmalara ve mantıklı argümanlara dayanır. Komplo teorileri ise genellikle spekülasyonlara, varsayımlara ve kanıtları olmayan iddialara dayanır. Gerçek olayların genellikle karmaşık bir yapısı vardır ve geniş bir bilgi ağına dayanır. Komplo teorileri genellikle olayları basitleştirir ve bir grup veya güç tarafından yönetilen gizli bir plana indirger. Gerçek bilgiler genellikle tutarlıdır ve çeşitli kaynaklardan gelen bilgiler birbirini destekler. Komplo teorileri genellikle içsel çelişkilere sahiptir ve detayları belirsizdir.

Ortaya bir iddia atıldıktan sonra ise bu iddianın yalan olmasından kimin kazançlı çıkacağını özellikle düşünmek gerekiyor. Donald Trump başkan iken küresel ısınmanın yalan olduğunu iddia ediyordu. Haliyle çevreden ziyade fosil yakıt endüstrisini desteklemeye yönelik atılımlarının önü açılıyordu. Çünkü buna inanılması halinde bu desteğe bir sakınca görülmeyecekti. Peki bu iddianın bilimsellik yönünü hiç bilmiyor olalım, şunu sormak gerekiyor: bunun doğru olması halinde kim kazançlı çıkıyor ya da yalan olması halinde kim zarar görüyor? Hani rasgele bir teorinin analizini yaparken bunlar da göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç:

Sonuç olarak bazı insanların cehaletinden çok daha öteye taşınan komplo teorileri amaçlarına ulaşıyor gibi görünüyor. Çünkü birçok komplo teorisinin amacı gizli yürütülen işlerin üzerinden şüphelerin kalkması ya da piyasa manipülasyonudur. Bilimsel bilgilerin ışığına gözümüzü kapadığımız gibi kontrol edilmesi daha kolay insan grupları ortaya çıktığını özellikle 21. Yüzyılda çok daha iyi görüyoruz. Bu bağlamda sadece aptal bir avuç insanın toplantısından ziyade, komplo teorileri amaçlarına ulaşıyor gibi görünüyor.

Bu durumda sıradan insanların üzerine büyük bir iş düşüyor. Gerek siyasal olaylar, gerek manipüle, gerek sadece sosyal medyada bir şöhrete kavuşma isteği olsun fark etmeksizin komplo teorilerinin risklerini düşürmek adına bilgiye eleştirel bir yaklaşım benimsemek, farklı kaynaklardan bilgi almak ve güvenilir bilgiye ulaşmak için çaba göstermek, toplumun doğru ve tarafsız bir şekilde bilgilendirilmesine katkıda bulunabiliriz.

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 10:09:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16607

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Balıkçılık
Doğa Yasası
Güve
Mit
Gen İfadesi
Bilim İnsanları
Samanyolu Galaksisi
Uzay
Evren
Ergen
Karar Verme
Teyit
Balina
Genetik
Enerji
Beslenme Bilimi
Sivrisinek
Su
Kök Hücre
Kelebek
Skeptisizm
Büyük
Yaşlılık
Carl Sagan
Kişilik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close