Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Mağara Resimleri İlk İnsanların Rüyaları mıydı?

Belki de bu resimler Paleolitik dönem şaman kültürünün izleriydi...

5 dakika
449
Mağara Resimleri İlk İnsanların Rüyaları mıydı? Painting of Aurochs and Horses at Lascaux Cave, France. HUGHES Hervé / Getty Images
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

90'lı yılların ortalarında mağara resimleri üzerine son derece ilginç bir görüş ortaya atıldı. Güney Afrikalı arkeolog James David Lewis-Willams'a göre bu resimleri yapanlar birer şamandı. Lewis-Williams günümüzde yaşayan şamanist avcı-toplayıcı kabilelerle Üst Paleolitik dönem insanlarını karşılaştırdı. Güney Afrikalı San kabilesi ve Kuzey Amerika yerlileri üzerinde incelemeler yaptı. Sinirbilimindeki son gelişmelerden de yararlandı. Teorisini günümüz insanları ile Üst Paleolitik dönemi insanlarının aynı sinir sistemine sahip olduğu noktasından yola çıkarak geliştirdi. Aşağıdaki yazı Lewis-Williams'ın Mağaradaki Zihin isimli eserinden argümanlarının kısa bir özeti niteliğindedir.

***

Gombrich’in deyimiyle aslında sanat diye bir şey yoktur; sanatçılar vardır.[4] Asıl varolanlar imge yaratıcısı insanlardır. Doğuştan gelen kendiliğinden bir estetik duygusu yoktur. Bu duygu sanatsal üretim ortaya çıktıktan sonra zamanla oluşmuştur. İlk sanat yapıtları insanın değişmiş bilinç durumları ve toplumsal ilişkileri ile ilgiliydi.

Tüm Reklamları Kapat

Orta Paleolitik dönemden Üst Paleolitik döneme “Geçiş” aşamasında Homo Sapienslerin beyinlerinin ve sinir sisteminin evriminin bir sonucu olarak bilinç düzeyinde büyük bir sıçrama yaşandı. Edelman’a göre iki tür bilinç vardır: İlkel bilinç ve üst düzey bilinç. Memeli hayvanlar ve Neandertal insanları ilkel bilinç seviyesindeydi. Yani şimdiki zamanı hatırlıyorlardı. Geçmişe ve geleceğe yönelik planlamalar, tasavvurlar geliştiremiyorlardı. Kısa dönemli bir hafızaları vardı. Rüya görseler bile bunu uzun süre hatırlayamaz ve üzerine düşünemezlerdi. İlkel bilinç sahibi canlıların bir benlik algısı yoktur. Kendilerini bir toplum içindeki benlik olarak göremezler. Farkındalıkları düşüktür. Üst düzey bilince sahip Homo sapiensler ise geçmiş, şimdi ve geleceği düşünebilir. Hafızalarındaki anıları hatırlar ve bunlarla ilgili diğer insanlarla konuşabilirlerdi. Geleceği planlar ve üzerine kafa yorarlardı. Kendilerini toplum içinde bir benlik olarak görebilirlerdi. Farkındalık düzeyleri yüksekti. Üst düzey bilinç, ilkel bilincin omuzları üzerinde yükselmiştir.

Homo sapiens’in bilincindeki bu yükseliş beyinde birtakım özelliklerin ortaya çıkmasına neden oldu. Canlı beyni büyük ihtimalle protein üretimi nedeniyle uykuyu geliştirmiştir. Uyku sırasında beyinde nöronların çok ihtiyacı olan proteinler üretilir ve bedende bu proteini depolar. İnsan beyninin evrimi ve “Geçiş” dönemi sırasındaki bilinç artışı bir yan etki olarak düş görme özelliğinin ortaya çıkmasına neden oldu. İnsan beyni sadece rasyonel zihinden ibaret değildir. Bilim insanları genelde bilinç deyince rasyonel çalışan bilinci düşünür. Oysa bilincin değişken olduğu ve parçalı bir yapısının bulunduğu görüşü yayılmaya başladı. Bir bilinç spektrumu(çeşitliliği) olduğu bilim dünyasında kabul görüyor. Rüya görmek, halüsinasyonlar, transa girmek, hayal görmek, görüntüler görmek gibi durumlar artık bilincin değişime uğramış halleri olarak düşünülüyor. Uyanıklıktan uyku aşamasına geçişte bilinç yoğunlaşmış rota olarak tabir edilebilecek bir konuma girebiliyor. Bu otistik(içedönük) bir bilinç durumuna neden oluyor. Değişmiş bilinç durumlarında tünel ya da girdaba girmek, havada süzülmek, uçmak gibi deneyimler yaşanabiliyor. Bu bilinç durumları genelde üç evreden oluşuyor:

  1. evre entoptik fenomende denilen insanın gözü açıkken de kapalıyken de deneyimlediği geometrik şekiller, zik zak çizgiler gibi görüntüler. Entoptik olayların insan zihnine gömülü olduğu düşünülüyor.
  2. evrede beyin geometrik şekillerle dış dünyayı tanımlar. Nesneleri görür ve tanır.
  3. evre yoğunlaşmış rotanın en uç aşamasıdır ki halüsinasyonlar, düşler, hayaller bu evrede ortaya çıkar.

Dünya üzerindeki pek çok şamanik avcı-toplayıcı kültürde şamanlar transa girerek değişmiş bilinç durumlarını deneyimler. Şamanizmde evren yeraltı ve yerüstü olarak ikiye ayrılır. Trans anında yeraltına, sualtına girme veya gökyüzünde uçma, havada süzülme, hafifleme gibi deneyimler yaşanabilir. Tünele, girdaba girmekle benzer deneyimlerdir. Üst Paleolitik dönemde yaşayan insanlar anatomik olarak günümüz insanları ile aynı sinir sistemine sahipti. Ve bulgulara göre şamanik bir inanç dünyaları ve kozmolojileri vardı. Kuvvetle muhtemel olarak değişen bilinç durumlarını deneyimleyebiliyorlardı. Belki de içlerinden yetenekli küçük bir azınlık grup bu yeteneklere sahipti. Trans anlarında gördükleri görüntüleri maddi dünyada arıyorlardı. Mağara duvarlarına yapılan resimler hayvanların temsilleri değil düşlerinde, halüsinasyonlarında veya trans durumlarında gördükleri hayvanların görüntülerinin “sabitlenmesiydi.” Onlar için bu resimlerdeki hayvanlar birer ruh hayvanıydılar. Çünkü şaman inancına göre trans anları gibi değişmiş bilinç durumlarında ruhlar dünyasına gidiliyordu. Ruhları görmekle kalmıyor onlarla konuşuyorlardı da. Şamanist kozmogonide evren ruh dünyası ve maddi dünya olarak ikiye ayrılmıştı. Şamanlar değişmiş bilinç halinde gördüklerini maddi dünyaya yansıtarak somutlaştırıyorlardı. Kaya duvarlar onlar için ruhlar dünyası ile bu dünya arasındaki bir perde idi. Kullandıkları boyalar sıradan birer malzeme değil bu perdeyi eritmek için kutsal araçlardı. Resimleri sadece seyretmiyor onlara dokunuyorlardı da. Boya püskürterek yapılan pozitif ve negatif el izleri belki de diğer dünyaya ulaşma çabası idi. Kaya duvarlarda gördükleri bir çıkıntıyı ya da formu transta gördükleri bir hayvana benzetiyor ve o yüzeye resmi yaparak ruh hayvanının görüntüsünü somutlaştırıyorlardı. Duvar boş bir yüzey değil resmin bir parçasıydı. Bir bizonun gövdesini kayanın formundan yararlanarak daha gerçekçi bir şekilde resmedebiliyorlardı. Ressamlar maddi dünyada görüntüleri arıyor ve onları sabitliyorlardı.

Kısacası insanlar resim yapmayı icat etmemişti. Bu imgeler a priori bir şekilde zaten zihinlerinde vardı. Mağaralar onlar için yeraltı dünyasının iç organları gibiydi. Mağara geçitleri ve odaları değişmiş bilinç anlarındaki tünele girmek deneyimini hatırlatmış olabilir. Bazı resimleri birey olarak bazılarını ise birkaç kişi birlikte yapmıştı. Resimlerdeki hayvanların çoğu bir mekandan kopuk boşlukta asılı durur gibidir. Bazı hayvanlar kızışma dönemlerindeki gibi betimlenmiştir. Belki de resimlerin önünde havyanların seslerini çıkararak danslar eşliğinde ritüellerini gerçekleştiriyorlardı. Bu mağaralar Üst Paleolitik insanları için ruhsal anlamlar ifade ediyordu. Sanat ve din kuvvetle muhtemel aynı zamanda ortaya çıktı ve gelişti. Bu resimler bir kere yapıldıktan sonra diğer nesiller tarafından kopyalanarak devam etmiş ve kültürün bir parçası haline gelmiş olmalı.

Şamanlar bu resimleri yaparak kendilerine toplumsal ayrıcalıklar edindiler. Toplum içinde yönlendirici oldular ve güç kazandılar. Bu durum toplumsal bir gerilime yol açtı. Şamanlar kabile şefleri ile işbirlikleri yaparak ayrıcalıklarını sağlamlaştırdı. Sanat, din ve politika toplum içi yeni dinamikler oluşturdu.

Okundu Olarak İşaretle
14
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • J. D. Lewis-Williams. Mağaradaki Zihin. ISBN: 9789750845635.
  • G. Curtis. (2017). Mağara Ressamları. ISBN: 9786056727146. Yayınevi: Redingot Kitap.
  • J. Clottes. İnsanın En Güzel Tarihi. ISBN: 9789944886192. Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • ^ E. H. Gombrich. (1999). Sanatın Öyküsü. ISBN: 9789751406958. Yayınevi: Remzi Kitabevi.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/09/2024 18:31:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12225

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Foton
Covid-19
Antarktika
Komplo
Dalga Boyu
Solunum
Biyokimya
Uzay Görevleri
Astrofizik
Aslan
Viroloji
Patlama
Hastalık Yayılımı
Göğüs
Gün
Farmakoloji
Risk
Jeoloji
Abiyogenez
Duygu
Diş Hekimliği
Böcekler
Dünya
Özel Görelilik
Karar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close