Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Etobur Bitkilerin Anatomik Özellikleri Nedir? Türleri ve Yaşam Koşulları Nelerdir?

Etobur Bitkileri Yakından Tanıyalım.

9 dakika
173
Etobur Bitkilerin Anatomik Özellikleri Nedir? Türleri ve Yaşam Koşulları Nelerdir? Gardener's Path
  • Blog Yazısı
Avını bekleyen etçil İbrikler: Nepenthes.
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Anatomik ve mekanizma özellikleri sayesinde diğer bitkilerden kendini ayıran bu kompleks ve bir o kadar da ilgi çekici canlılar nasıl oldu da botanik dünyasının gözde bitkisi haline geldi? Öncelikle genel bitki tanımına bakalım: Bitkiler ( Plantae ) hücresel olarak sıklıkla çok hücreli, ökaryotik ve ototrof ( özbeslenen ) canlı tanımındadır. Toprak üstü organlar: Gövde, Yaprak, Çiçek, Meyve ve Tomurcuk'tur. Kök sistemi ise şöyledir: Ana kök, Yan kök ve Kök ucu. Klorofil bulunduran bu canlılar (tam parazit olan bitkiler hariç) Fotosentez olarak adlandırılan, ışık enerjisini kendi bünyesinde kullanarak kimyasal bir enerjiye dönüştüren, inorganik maddelerden organik madde üretmeyi başarabilen sistemler bütünüyle birlikte çalışır.

Çarpıcı bir biçimde Bitki Alemi birçok kola ayrılır ve hepsinin kendine has dikkat çekici özellikleri vardır. Örneğin Eğrelti Otu (Pteridophyta) damarlı çiçeksiz bitkiler grubuna dahildir.

Eğrelti Otu nemli, ıslak ve sulak yerlerde yetişen Silisli topraklarda yaşamını sürdüren  karmaşık üreme sistemine sahip bir bitkidir.
Eğrelti Otu nemli, ıslak ve sulak yerlerde yetişen Silisli topraklarda yaşamını sürdüren karmaşık üreme sistemine sahip bir bitkidir.
https://www.pexels.com

Etobur Bitkileri Diğer Bitkilerden Ayıran Özellikler Nelerdir?

Asıl ilgimizi çeken özellikleri diğer bitkilere göre aktif olarak hareket eden yapısı ve etçil tavır sergilemeleri olsa da bundan çok daha fazlasını sistematik ve nizami bir şekilde yaptıkları davranışlar gözleri hayrete düşürüyor. Yaprak, gövde ve kök sistemiyle bir bütün olan etoburların asit ve besin değerleri açısından yoksun bataklıklar genel yaşam koşulları arasında. Yaşadıkları alan bizlere gösteriyor ki besin yetersizliğinden kaynaklı kendini toprak dışı canlılarla beslenmeye, böylece azot ve protein ihtiyacını karşılamaya adapte etmeyi başarmış. Beslendikleri canlılar sıklıkla böcekler, akarlar hatta bazen kurbağa gibi nispeten daha küçük hayvanları yakaladıkları görülmüştür.

Tüm Reklamları Kapat

Et yiyen ya da etobur bitkiler iki gruba ayrılarak farklılık gösterir: Aktif ve Pasif kapanlar. Aktif kapana en iyi şekilde verilebilecek örnek birçoğumuzun aklına gelen Venüs bitkisi (Dionaea muscipula).

Venüs bitkisi (Dionae muscipula) aktif kapanlı etçil bitki. Görüldüğü üzere kapanları açık bir şekilde avlarını bekliyor.
Venüs bitkisi (Dionae muscipula) aktif kapanlı etçil bitki. Görüldüğü üzere kapanları açık bir şekilde avlarını bekliyor.
science.org

Böcekleri cezbedici asıl nokta, bitki tarafından nektar benzeri sunulan besin kaynağıdır. Çoğu etobur bitki bu yolu izler ve kendini bitkinin cazibesine bırakan av teslim olarak yem olur. Venüs bitkisinde işleyiş kısaca şöyledir:

  1. Hali hazırda nektar salgılayan bitki, kapan açık şekilde bekler.
  2. Av niteliğindeki canlı bu salgıdan beslenmek için kapana doğru ilerler.
  3. Canlı kapan içindeki Tetik tüylere dokunur. Motor hücreler sıvı ile dolar. Sıvı, bitki tetiklendiği an motor hücrelerden dışarı atılır ve hücre otomatik olarak daralarak saniyenin beşte biri kadar bir süre içinde kapanır, av bu süreci algılayamaz veya tepki için hızı yetersiz kalır.
  4. Av, artık kelimenin tam anlamıyla kapana kısılmıştır ve çıkış yolu kalmamıştır.
  5. Kapan dişleri birbirine tamamen kenetlenir. Tetik tüyler görevini yerine getirmiştir ve geriye doğru yatarak kendini zarar görmekten kurtarır. Böylece bir sonraki avlanmada tekrar kullanılabilir hale gelir.
  6. Artık geriye sadece sindirim işlemi kalmıştır. Yaklaşık otuz dakika içinde ise bu süreç başlar.
  7. Nasıl sindirilir bu av? Kapanın içindeki salgı bezleri, asitler ve enzimler tam olarak bu yüzden vardır. Salgılar yavaş yavaş salınarak avın önce yumuşak dokularını sindirmeye başlamıştır. İki haftaya yakın bir sürede avdan geriye kalanlar sadece iskeletidir. Bu av kanatlı bir böcek ise kanatları ve dış iskeleti sindirilmez.
  8. İki hafta sonunda her şey eski haline döner. Kapan açılır, geriye kalan parçalar rüzgar yardımıyla düşer ve bitkimiz artık yeni avları için nektar salgılamaya başlar.
Kapana sıkışmıs bir Karasinek ve sindirmeye hazırlanan Venüs bitkisi.
Kapana sıkışmıs bir Karasinek ve sindirmeye hazırlanan Venüs bitkisi.
Knowledge.carolina.com

İşte etçil bitkimizin hayrete düşüren yolculuğu böyledir. Bir kapanın işlevini yitirmesi için üç veya dört böcek yakalaması yeterlidir. ABD'nin kuzeyinde bataklıklara özgü bu bitki, artık son yıllarda evlerde de bakılmaya başlandı ve popülerliği gittikçe artmaya devam ediyor.

Bu bitkilerin böcek gibi besinler almadığında beslenemeyeceğine ve buna bağlı olarak öleceğine dair bilgiler meraklıların kafasını oldukça karıştırmakta. Aslında bu bilgi yanlıştır. Etçil bitkiler tıpkı diğer bitkiler gibi güneş ışığından yararlanarak fotosentez yaparak kendi besinlerini oluştururlar. Yakaladıkları besinler fazladan besin kaynağı olarak kullanılır. Çünkü ilk başta da açıkladığımız gibi, etçil bitkiler temel besinlerden yoksun sulu bataklıklarda yaşarlar.

Tüm Reklamları Kapat

Bir Başka Etobur: Güneş Gülü Bitkisi.

Her ne kadar anatomik ve görünüş farklılıkları gösterseler de neredeyse dünya üzerinde bulunan 700 civarı etobur bitkinin amacı hemen hemen aynıdır: Avlanmak. Bir diğer deyişle böcekleri kendine çekmek, yakalamak, kaçış yolu bırakmadan titizlikle sindirmek.

Güneş Gülü türlerine örnek vermek gerekirse:

  • Drosera capensis
  • Drosera spatulata
  • Drosera aliciae
  • Drosera binata
  • Drosera adelae
  • Drosera paradoxa

Gibi birçok türe ayrılır.

Güneş Gülü: Dokungaçları üzerindeki nektarlı böcek çekici damlacıklar.
Güneş Gülü: Dokungaçları üzerindeki nektarlı böcek çekici damlacıklar.
dengarden.com

Güneş Gülü, Venüs bitkisi gibi kapan yapısına sahip olmasa da onun da kendine has avları çekici bir yapısı var. Ortak özelliklerinden biri besin kaynağı yetersiz topraklarda yaşamasıdır. Diğer bitkiler gibi ana mekanizması fotosentezdir. En belirgin anatomik yapısı yapraklarında ( veya dokungaç ) bulunan yapışkan ve kendine çeken nektarlı damlacıklar sayesinde böcekleri adeta kendine yapıştırır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Güneş Gülü avlanma işleyişi şöyledir:

  1. Dokungaçları üzerinde bulunan damlacık şeklinde gözle görülebilen nektarlar nem, ışık ve yeterli ortam sağlandığında ortaya çıkar ve avlanmak için hazır bekler.
  2. Böcek bu nektara dayanamaz ve onu tatmak için bitkiye yaklaşır.
  3. Fakat hesap etmediği bir nokta vardır: Bitkiye yem olmak. Önce böceğin bacakları sonra gövdesi yapışır ve kurtulamaz.
  4. Güneş Gülü harekete geçmeye hazırdır. Yapışan böceği yavaşça kendisine doğru katlanarak sarar ve hapseder. Zaten hali hazırda tuzağa düşmüş böceğin artık hiçbir çıkış yolu yoktur.
  5. Sindirim işlemleri başlar. Böceği salgıladığı enzim ve asitlerle eritir ve sindirir.
  6. Sindirme işlemi bittiğinde dokungaç eski haline döner ve yeni avlarını bekler.
Güneş Gülü, üstüne yapışan sineği katlanarak hapsetmeye hazırlanıyor.
Güneş Gülü, üstüne yapışan sineği katlanarak hapsetmeye hazırlanıyor.
sciencegifs.csullender.com

Böceklerin Korkulu Rüyası: Su İbriği

Suibriğigiller familyasına mensup 170 kadar türü olan Nepenthes'ler şüphesiz anatomik olarak en dikkat çekici etçil bitkiler arasında. Genellikle tropikal ve subtropikal iklimlerde karşımıza çıkarlar. Güneydoğu Asya ana vatanıdır. Sürünücü ve tırmanıcı bitki özelliği göstererek yaşamlarını sürdürürler.

Bazı Su İbriği türlerleri:

  • Nepenthes adnata
  • Nepenthes alata
  • Nepenthes argentii
  • Nepenthes baramensis
  • Nepenthes bellii
  • Nepenthes burkei
  • Nepenthes danseri

Ve çok daha fazlası.

Su İbriği: Yaprak uçlarında bulunan sürahi benzeri ibrikler üretir. İbriklerin dudak ve kapakları vardır, içleri sıvıyla doludur.
Su İbriği: Yaprak uçlarında bulunan sürahi benzeri ibrikler üretir. İbriklerin dudak ve kapakları vardır, içleri sıvıyla doludur.
www.gardenersworld.com

Her ne kadar ibriklere ''çiçek'' gözüyle baksak da aslında onlar birer yapraktır ama her yaprak ibrik değildir. Sıklıkla yaprak uçlarında ibrikler üretirler. Dışında bulunan kapak, ibriği yağmurdan korumaya yöneliktir. ''İbrik dudağı'' olarak adlandırılan yapı, avları kendine çekmek için tıpkı diğerleri gibi nektar salgılar. İbrikler oluştuğunda içlerinde nispeten yapışkan, sümüksü bir sıvıyla dolar. Etobur bitkiler arasında gözlemlenen en büyük kapanlar bu bitkiye sahiptir ve 35 cm'ye kadar büyüyebilir. Avladıkları hayvanlar arasında böcek türleri, kertenkeleler, kurbağalar vardır.

Bir de Su İbriği işleyişine göz atalım:

Tüm Reklamları Kapat

  1. Bitki tarafından ibrikler oluşturulur. Sıvı dolu ibrikler olgunlaşınca nektar salgılar ve avı bekler.
  2. Gelen av (bu avı böcek olarak ele alabiliriz) nektarı tatmak üzere ibriğin dudak kısmına konar. Tutunmaya çalışır fakat ibrik dudağının kaygan yapısı nedeniyle içine düşer.
  3. İbriğin içi sümüksü sıvıyla dolu olduğu için böcek uçmaya çalışsa da çıkamaz. Boğulur ve sindirilmeye hazır hale gelir.
  4. Su ibriği ( Nepenthes ) amacına ulaşır. Sümüksü sıvıyla böceği yok oluncaya kadar sindirir ve besin ihtiyacını karşılamış olur.
İbriğe düşmüş bir Semender.
İbriğe düşmüş bir Semender.
www.newscientist.com

Eşsiz Etobur: Yağ Çanağı

Yağ Çanağı ( Pinguicula ya da Butterworts ) olarak bilinen bu bitki aslında diğer etoburlardan çok daha az bilinmekte. Sebebi ise alışılmış etobur algısının dışında olması. Dışarıdan bakılan bir gözle, sadece ototrof görünen bu bitkimiz aslında çiçekli böcekçil ve avcıdır. Diğer etoburların aksine daha çok kayalık ve uçurumlu yerleri tercih eder. Kök sistemleri fazla gelişmemiştir. Ana vatanı Meksika ve Guatemala'yadır.

Yağ Çanağı. Üzerine yapışan sirke sinekleri.
Yağ Çanağı. Üzerine yapışan sirke sinekleri.
https://herebutnot.com/pinguicula-care-growing-butterwort-plants-indoors/

Etli bitkileri ( Sukulent ) andıran Yağ Çanağı genellikle daha küçük böcekleri kendine çeker. Yaprakları etlidir ve yapışkan sıvı salgılar. Gözle görmemiz zordur fakat dokunulduğunda elde yapışkan bir his bırakır. Avladığı küçük böcekleri müsilajinöz yani yapışkan sıvı ve enzimler sayesinde yapraklarının üzerinde sindirir. Yıllık olarak mor, pembe ağırlıklı çiçekler açar.

Birçok hibrit türü vardır. Örneğin Pinguicula Aphrodite.

Tüm Reklamları Kapat

Sucul ve Etçil Bitki: Suçarkı

Suçarkı ( Aldrovanda vesiculosa ) yaşamını tamamen suyun altında geçiren bir etobur. Güney Avrupa, Asya'nın Doğusunda, Hindistan ve Japonya ana vatanıdır. Kök yapısı yoktur. Uzun bir gövdenin etrafında dizilmiş yaprakçıklar ve kapanlardan oluşur. Kökleri olmadığı için su yüzeyinde süzülür.

Kapan sistemi Venüs bitkisine benzemekle beraber onun kadar büyük beslenme kaynakları yakalayamaz. Genellikle suda yaşamını sürdüren Su piresi ( Daphnia ) ile beslenir. Kapanlar şeffaftır ve küçük tetik tüyleri bulunur. Avlar tetik tüylerine dokunarak bitkiyi uyarır ve yakalanır. Diğer etobur bitkiler gibi nektar salgılamaz, sadece bekler ve av geldiğinde kapana sıkıştırır. Kapanın içindeki mukus sıvısı avın kaçmasına izin vermez ve sindirim başlar.

Boyu otuz santimetreye kadar ulaşabilir. Akvaryum meraklılarının gözde bitkisi olmaya devam etmektedir. Su piresi aslında akvaryum içerisinde başka bir canlının besin kaynağı değilse hobiciler tarafından istenmeyebilir. Çok hızlı ürerler ve bütün akvaryumu kaplayabilirler. Suçarkı bunun için iyi bir çözüm yolu olacaktır.

Suçarkı. Üzerinde bulunan neredeyse şeffaf kapanlar ve tüycükler avları yakalamaya kolaylık sağlar.
Suçarkı. Üzerinde bulunan neredeyse şeffaf kapanlar ve tüycükler avları yakalamaya kolaylık sağlar.
eol.org

Sonuç[1]

Bitkiler, hayatımızın kilit noktası olarak kafamızı her kaldırdığımızda, gözümüzün her pencereden dışarı baktığında hafife alınmayacak derecede kompleks yapıya sahip canlıları. Ekosistemi ve varoluşumuzu şekillendiren bitkiler, her alanıyla dikkatimizi üzerlerine topluyor. Etobur bitkilerin keşfedilmesiyle Botanik dünyasına yeni bir bakış açısı getirmek aslında bitkilerin nizami işleyişini gözler önüne seriyor. Charles Darwin'in Türlerin Kökeni'nde dediği gibi, ''Yer yüzünde hiç böcek olmasaydı, bitkilerimiz güzel çiçekli olmazdı, gösterişsiz olurdu.'' cümlesi doğanın aslında birbiriyle uyum içinde destekleyici bir döngüde olduğunu bize gösteriyor. Otçul böceklerin bitkilerle beslendiğini biliyorduk, artık bazı bitkilerin de aktif hareketli ve algı mekanizmaları gelişmiş böceklerle beslendiğini biliyoruz. Etobur bitkilerin evrimi, hibrit türleri, bakımı ve fenotipleri onlarla daha iyi bir iletişim kurmamızı sağlıyor.

Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 6
  • Bilim Budur! 3
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 07:30:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15723

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close