Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çöp İthalatı

Neden Türkiye Avrupa'nın Çöplüğü Oldu?

Çöp İthalatı
Çöp ithalatı
2 dakika
131
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Ticaret dengesi, bir ülkenin GSYİH hesaplanmasında önemli bir faktördür. Toplamdan ihracat’tan, ithalat çıkarılır. Bu nedenle, ticaret fazlası arttıkça, bir ülkenin GSYİH'si da artar. Bununla ilgili daha önce detaylı bir içerik paylaşmıştım.

Verilere baktığımız zaman bazı sektörlerin lokomotif görevini yaptığını, bazılarının ise ciddi anlamda yük olduğunu görebiliyoruz. Özellikle yüksek teknoloji gerektiren ürünlerde, uzun bir zaman daha ithalatın ihracattan fazla olması beklenen bir durum.

Otomotiv, Elektrik teçhizat, Makine ve Gıda ürünleri, ithalata karşı ciddi bir üstünlük sağlıyor. Tekstil ve mobilya sektörümüz, ön safta ilerlemeye devam ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

Elektronik, Kimyasal, Eczacılık ve Tarım ürünleri, dış ticaret açığını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

“Atığın toplanması, ıslahı ve bertarafı faaliyetleri; maddelerin geri kazanımı” ise yaklaşık 4.5 Milyar Usd’lik dış ticaret açığı oluşturuyor.

Çin'in 2018 yılında atık ithalatını yasaklama kararı, küresel çöp ticaretinde kaosa neden oldu. Başlangıçta, Çin'e giden atıkların çoğu diğer Asya ülkelerine gitti, ancak bu ülkelerin çoğu sınırlarını hızla kapattı.

Türkiye, yaklaşık yüzde 13 ile dünyanın en büyük plastik atık ithalatçısı. Türkiye'ye ihraç edilen plastik atıkların çoğu Avrupa Birliği'nden geliyor. 2020 OECD raporunda Türkiye, genel atık geri kazanım oranı açısından üye ülkeler arasında en kötü sırada yer aldı.

Tüm Reklamları Kapat

Türkiye’ye en çok plastik atık gönderen ülkeler, İngiltere, Belçika, Almanya, Hollanda ve Slovenya oldu. Bu ülkelerden her gün tırlar dolusu plastik atık Türkiye'ye geldi.

Sektörde plastiğin geri dönüştürüldüğü, tüm zararlarının yok edildiği ve güvenli olduğu yönünde bir algı yönetimi var. Ancak plastiğin hem üretimi hem de bertarafı sırasında açığa çıkan kimyasalları yok etmenin bir yolu yok.

Ne kadar temizlik yapılırsa yapılsın, doğadan asla kaybolmayan, hayvancılık ve tarım yapılan toprakları kirleten, anne karnındaki bebekleri etkileyebilecek ve nesilden nesile aktarılacak kadar güçlü kanserojen kalıntıları, Türkiye’nin besin zincirine eklenmeye devam ediyor.

Plastik çöp alanlarından toplanan toprak, kül, su ve tortu örnekleri hem Greenpeace Araştırma Laboratuvarları hem de bağımsız laboratuvarlar tarafından analiz edildi. Buna göre, çöplüklerden alınan numunelerde bulunan dioksin ve furan miktarı, kirlenmemiş topraktakinden 400.000 kat daha fazlaydı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Greenpeace, analiz ettiği beş çöplük alanının Adana'nın verimli tarım, hayvancılık ve sulama alanları arasında olduğunu belirtti. Plastik atıkların yakılması sonucu oluşan ağır metaller ve dioksinler, toprağa, suya, havaya ve besin zincirine karışarak kansere neden olabilir, doğmamış çocuklar için toksik olabilir, tümörleri tetikleyebilir ve hormon ve bağışıklık sistemlerini etkileyebilir.

Atık ithalatı, doğamıza geri dönüşü olmayan zararlar veriyor. Bu nedenle bu konuda bir an önce adım atılması ve Avrupa'nın bundan sonra kendi atıklarından sorumlu olması gerekiyor.

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Grrr... *@$# 3
  • Tebrikler! 1
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 02:30:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13335

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Elektrik
Bakteriler
Madde
Mucize
Doğal
Bebek
Sosyal
Eczacılık
Abd
Darwin
Kanat
Hayvan
İhtiyoloji
Mitler
Süt
Metabolizma
Küresel Isınma
Hindistan
Uzay
Hominid
Fizyoloji
Türkiye
Sars-Cov-2
Yaşamın Başlangıcı
Biyoteknoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close