Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mantar Avcılığı: Türkiye'nin Yenilebilir Beş Mantar Türü

Mantar zamanı yaklaşıyorken, Türkiye ormanlarında sıkça karşılaşılan ve tüketilebilen mantarlardan beş tanesini tanıyalım.

Mantar Avcılığı: Türkiye'nin Yenilebilir Beş Mantar Türü Washington INNSiders
5 dakika
108
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bu içerik, mantar toplamanız için bir rehber niteliğinde değildir. Kullanılan fotoğraflar örnek ve bilgilendirme amaçlıdır. Mantar toplamak, eğlenceli ve çekici bir aktive gibi görünse de bilinçsiz ve uzman kişiden yoksun olarak yapıldığında ölüme yol açabilecek kadar tehlikelidir.

Fungi Dünyası

Mantarlar (Lat: ''fungus'', ''fungi'') ökaryot hücre tipine sahip, klorofil içermeyen hayvan ve bitki aleminden bağımsız, sporlarla çoğalan organizma grubudur. Çok hücreli veya tek hücreli olarak karşımıza çıkabilirler. Örneğin ''küf'' aslında bir mantar türüdür. Bitkiler gibi kendi besinlerini üretememeleri onları saprofit ve parazit olarak sınıflandırmamızı sağlar.

Pasif hareketleri ve sebze gibi tüketmemiz, onlara bir bitkiymişçesine yaklaşmamıza sebebiyet veriyor. Dediğimiz gibi onlar ne hayvan ne de bitki, onlar Fungi alemine ait bağımsız organizmalar! Mantar denince aklımıza çoğunlukla şapkalı mantarlar gelse de, aslında çok geniş bir biyolojik aleme sahipler. Örneğin maya ve küf bunlara örnektir. Bazen devasa boyutta, bazen mikroskobik boyutta bir patojen olabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Kısaca Mantar Morfolojisi

Mantarlar makroskobik veya mikroskobik morfoloji, miselyal özellikleri, spor üretme biçimi veya spor boyutu - şekli, habitatları, eşeyli veya eşeysiz üreme gibi karakterize olgulara göre sınıflandırılırlar.

Şapkalı mantar bölümleri şu şekildedir:

  1. Şapka
  2. Şapka altında bulunan Lameller
  3. Lamellerde bulunan Sporlar
  4. Sap ya da Bacak
  5. Sapta bulunan Etek ya da Yüzük
  6. Sapın toprağa yakın kısmı: Volva, Çorap ya da Zarf
  7. Torak altında bulunan Miselyum ya da Misel
  8. Hifler
Mantar morfolojisi
Mantar morfolojisi
Sharame toys

Türkiye'nin Yenilebilir Mantarları

Bu bölüme geçmeden önce hepimizin sağlığı açısından bir uyarıda bulunmak faydalı olacaktır: Mantarlar, her ne kadar gözümüze sempatik gelse de bazıları bizim için son derece alerjik reaksiyonlar veya direkt ölüme sebebiyet verecek toksin maddelerle karşı karşıya bırakabilen organizmalardır. Bu konuda oldukça titiz ve dikkatli olmamız gerek. Her yıl bilinçsiz toplanan mantarlar yüzünden ölüm oranları artıyor. Bilmediğiniz veya tanımadığınız herhangi bir mantara dokunmayınız, yemeyiniz veya koklamayınız!

Olası bir alerji durumunda en yakın sağlık kurumuna başvurunuz. Başvurma imkanınız yoksa 112 Acil Durum Hizmetlerini arayınız.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer mantar toplamak istiyorsanız, yanınızda mutlaka bu konuda uzman, bilinçli ve eğitimli kişilerin olması kendiniz ve halk sağlığı için önemli bir husustur.

Kanlıca Mantarı:

Russulaceae ailesinden Lactarius salmonicolor, Lactarius deliciosus ve Lactarius deterrimus mantarlarına Türkiye'de genel olarak verilen isimdir. Verilen isimler yöresel ve yerel bölgelere göre değişmektedir. Bunlardan bazıları çam mantarı ve Melki mantarı, çintarı ve en yaygını Kanlıca mantarı olarak geçmektedir. Türkiye'de Batı Karadeniz, Marmara bölgesinde yaygındır. Şehir olarak Kastamonu ve Bolu'da çokça bulunur. Besin değerleri kayda değer biçimde vardır. Kalsiyum, fosfor, demir, sodyumun yanında B1, B2 ve C vitaminleri içerir. Farklı pişirme teknikleriyle çokça tüketilmektedir. Halk pazarlarında karşılaşabilirsiniz.

Kanlıca mantarı.
Kanlıca mantarı.
Bolu Belediyesi

Habibatı genellikle Köknar ağaçlarının olduğu ormanlardır. Çam ağacı ormanlarında da bulunabilir. Humuslu ve Silisli topraklarda yetişir. Tüketim sonrası içinde bulunan Karoten maddesinden dolayı idrar rengi turuncu veya kırmızımsı renge dönebilir. Olası bir durumdur. Kanlıca mantarına morfolojik olarak benzer mantarlar aynı habitatta yaşıyor olabilir. Tekrar altını çizmekte fayda var: ayırt edebilmek için yanınızda uzman biriyle mantar avcılığına çıkın.

Porçini Mantarı:

Porçini mantarı, latince Boletus edulis olarak adlandırılır. Diğer mantarlarda olduğu gibi halk arasında isimlendirmeler mevcuttur. Bu isimler arasında Ayı mantarı, çörek mantarı, bolet mantarı yaygındır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Serin ve nemli yerlerde Kayın, Meşe ve Çam ormanları habitatlarıdır. Batı Karadeniz'de ve Orta Karadeniz'de bolca bulunur. Eylül, Ekim, Kasım ve Haziran ayları ortaya çıktığı dönemdir. Diğer mantarlara göre protein oranı yüksektir. Günlük B3, B5 vitaminleri ve folik asit ihtiyacının büyük bölümünü karşılar.

Porçini mantarı
Porçini mantarı
Ege Pazarından

Toplandığında çok bekletilmeden tüketilmeli veya kurutulmalıdır. Bekletildiğinde bozulma eğilimindedir. Uzun zamanlı tüketilmek istenirse kurutmak en iyi yöntem olacaktır. Tüketilme biçimleri değişkendir. Çiğ olarak tüketildiği de bilinir.

İstiridye Mantarı:

Pleurotaceae familyasındandır. Türkiye'de en çok tüketilen mantarların başında gelir. Market raflarında görebilirsiniz. Aynı zamanda yetiştiriciliği de yaygındır. En çok tüketilen İstiridye mantarı türü Pleurotus ostreatus olarak bilinir. Diğer mantarlardan farklı olarak toprak yerine ağaç gövdelerinde yetişirler. Bu ağaçlar genellikle Kayın ve Kavak ağaçlarıdır.

Morfolojik açıdan geniş yelpaze şeklinde şapkası mevcuttur. Sapı yok denecek kadar azdır. Krem rengi, beyaz, gri veya hafif sarımtırak renklere sahip olabilir. Tekli olarak değil, kümelenmiş şekilde yetişmektedir.

istiridye mantarı
istiridye mantarı
New Scientist

Ağırlığının büyük çoğunluğu sudan oluşur ve toplandıktan sonra bir kaç saat içinde suyun buharlaşması nedeniyle ağırlığının yaklaşık % 10’unu kaybeder. Lifli yapısı nedeniyle tok tutar. Nemli ve ıslak bölgelerde yetişir.

Kuzu Göbeği Mantarı:

Morfolojik olarak en ilgi çekici mantarlardan biridir. Şapka kısmı girintili çıkıntılı bir yapıya sahiptir. Köşeli ve oyukludur. Sapı düzdür. Ortadan ikiye ayırdığınızda içinin boşluk oluğunu göreceksiniz. Humuslu ve besinli topraklar yaşam alanıdır. Fındık, kayın, Akçaağaç ve Karaağaçların olduğu bölgelerde bulunurlar. Ek olarak ırmak ve göl kıyıları, ağaç kesimi yapılmış ormanlar, reçineli ağaç altları, hatta yanmış alanlarda bile bulunurlar. Koloni oluşturmazlar. Tekli veya ikili - üçlü şekilde bulunurlar.

Tüm Reklamları Kapat

Kuzu göbeği mantarı
Kuzu göbeği mantarı
Yemek.com

Mart ve Mayıs aylarında yetişirler. Morchella Esculenta olan bu mantar morchellaceae familyasından gelir. İçeriğinde B1, B2 ve C vitaminlerin yanı sıra yüksek miktarda kalsiyum, sodyum, çinko ve potasyum bulundurur.

Gyromitra esculenta gibi zehirli türlerle (sahte kuzu göbeği mantarı) karıştırılma riski olduğundan dikkatli olunmalıdır.

Yumurta Mantarı:

Cantharellaceae familyasındandır. Morfolojik yapısı olarak sarı ve turuncu ağırlıklıdır. Şapkası daha çok huniye benzetilir. Şapka kenarları kıvrımlıdır. Yerel isimleri arasında Tavukbacağı Mantarı, Meşe Mantarı, Horoz Mantarı veya Fener Mantarı yaygındır.

Tüm Reklamları Kapat

Yumurta mantarı.
Yumurta mantarı.
Unilever Food Solutions

Batı ve Orta Karadeniz genelde bulundukları bölgelerdir. Çoğu mantar gibi nemli ortamları tercih ederler. Yağmurun bol yağdığı mevsimlerde ortaya çıkarlar. Örneğin sonbahar. Genellikle pişirilse de, çiğ olarak da tüketildiği bilinir.

Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Umut Verici! 4
  • Muhteşem! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • İnanılmaz 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/05/2024 02:34:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15889

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Nükleer
Canlı
Bilinç
Antibiyotik
Sinir Hücresi
İyi
Uzay
Kurbağa
Mavi
Entropi
Yemek
Gerçek
Bitki
Evrim
Yanlış
Enerji
Yaşlılık
Genel Görelilik Teorisi
Cinsel Yönelim
Anatomi
Kuyruksuz Maymun
Ayak
Yaşamın Başlangıcı
Küçük
Argüman
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close